Λίγο πριν από τις μάχες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης και πολλαπλώς διακεκριμένη στην πεταλούδα της κολύμβησης Άννα Ντουντουνάκη και ο προπονητής πτης Τάσος Καράμπελας είναι καλεσμένοι στην εκπομπή του ApexSports “Πισίνα & Σκορ”.
Οι δυο τους αναλύουν, στην αποκλειστική συνέντευξη στον Γιάννη Κορακή, τον τρόπο με τον οποίο θα ξορκίσουν το “φάντασμα” της 9ης θέσης και της μη πρόκρισης σε τελικό στα προηγούμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα (2022, 2023) και Ολυμπιακούς Αγώνες (2021) και θα καταφέρουν αυτή τη φορά να βρεθεί στους τελικούς των αγωνισμάτων της και να διεκδικήσει μετάλλιο.
Ντουντουνάκη και Καράμπελας μιλούν για τη χημεία στη συνεργασία τους, που έχει φέρει της μεγάλες επιτυχίες για την Άννα και την ελληνική κολύμβηση, για τη σκληρή δουλειά της προετοιμασίας, τους ανθρώπους και τους φορείς που τους στηρίζουν και αποκαλύπτουν πτυχές από τη ζωή τους εκτός πισίνας. Το γύρισμα έγινε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ κι ευχαριστούμε την Πρόεδρο Γωγώ Φυρίγου (φωτο μαζί τους) τον συντονιστή διευθυντή Κωνσταντίνο Χαλιωρή για την παραχώρηση.
Στην εκπομπή, που θα δείτε παρακάτω στα κανάλια του ApexSports σε YouTube και Spotify μιλάει για την Ντουντουνάκη η παλιά μεγάλη δόξα της κολύμβησης, “μις μπατερφλάι” Έλλη Ρουσσάκη.
Για τους στόχους της:
«Ο στόχος μου αρχικά είναι να μπορέσω να καταρρίψω το πανελλήνιο ρεκόρ και να μπω μέσω αυτού στην 8άδα του Παγκοσμίου. Δεν σκέφτομαι περισσότερα πράγματα, ούτε θέλω να μπερδεύω τον εαυτό μου και να με βάζω σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ καλά και έχουμε κάνει καλή προετοιμασία και πριν το Ευρωπαϊκό στη Ρουμανία και τώρα στο ΟΑΚΑ. Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν πάει εξαιρετικά και ελπίζω να φανεί αυτό τις επόμενες ημέρες».
Τάσος Καράμπελας: «Η συνεργασίας μας με την Άννα ξεκίνησε το 2017, η χημεία μας έχει ταιριάξει στο απόλυτο και έχουμε καταφέρει ο ένας να καλύπτει τις ανάγκες του άλλου. Ξέρουμε και οι δύο ότι έχουμε να δώσουμε ακόμα πολλά και πιστεύουμε και οι δύο σε αυτό που κάνουμε. Πιστεύω ότι η Άννα έχει να δώσει πολλά πράγματα».
Για τη σημασία ενός μεταλλίου, πρόσθεσε: «Για μένα υπάρχει μια «πικρία», που το 2021 χάσαμε για λίγο τον τελικό. Αυτό μας έχει πεισμώσει πιο πολύ. Κάνουμε την προσπάθεια μας, τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».
Για την προετοιμασία η Άννα, είπε: «Είναι διαφορετικό που είμαστε στο ΟΑΚΑ για προπονήσεις, γιατί έχω παραπάνω συναγωνισμό. Επίσης, έχουμε δώσει προσοχή στη λεπτομέρεια σε όλους τους τομείς, με όλους τους συνεργάτες. Γίνεται μια πολύ στοχευμένη και συγκεκριμένη δουλειά σε όλες τις πλευρές. Η δουλειά αυτή ήδη απέδωσε τον Δεκέμβριο και το ίδιο πιστεύω θα γίνει και τώρα».
Για το αν είναι δύσκολη η μετάβαση από την 25άρα πισίνα στην 50άρα:
A.N.: «Δε με δυσκολεύει ιδιαίτερα η μετάβαση, διότι όλο τον χρόνο προπονούμαστε και στις πισίνες. Μεγαλώνοντας βλέπω τις διαφορές και μπορώ να πω πως αυτό που σίγουρα διαφέρει, είναι πως στην 50άρα χρειάζεται περισσότερη προπόνηση».
Τ.Κ.: «Ο σχεδιασμός φέτος έχει γίνει για το καλοκαίρι για το Παρίσι. Από εκεί πέρα υπάρχουν οι αγώνες ελέγχου, ξεκινώντας από τη Βουλγαρία που κάναμε την προετοιμασία και μετά στη Ρουμανία. Ουσιαστικά χρειάζεται διαφορετική δουλειά στις διαφορετικές πισίνες. Ο επόμενος αγώνας-σταθμός είναι η Ντόχα και μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με ενδιάμεσο σταθμό ίσως το πανευρωπαϊκό στο Βελιγράδι. Πληρώνουμε το πολύ πιεσμένο πρόγραμμα κι επειδή το πανευρωπαϊκό 50άρας είναι πολύ κοντά στους Ολυμπιακούς, μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αν δε συμμετάσχουμε. Μπορεί να πάρουμε μέρος στα 100μ. πεταλούδα που μας ενδιαφέρει».
Για τους αντιπάλους που θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο της Ντόχα:
Τ.Κ.: «Η φιλοσοφία μου είναι να μην κοιτάζω ποιος θα αγωνιστεί και ποιος όχι. Εμείς έχουμε πάμε να πετύχουμε το ρεκόρ, που θα μας βάλει στον τελικό, αυτός είναι ο στόχος μας. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν πας σε έναν τελικό, όλα είναι ανοιχτά».
Για το αν έχουν πετύχει τα ρεκόρ που κυνηγάνε στις προπονήσεις:
Τ.Κ.: «Η αλήθεια είναι ότι το ρεκόρ δε μπορεί να βγει στην προπόνηση, είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί αυτό. Αυτό που μετράει είναι ο χρόνος που θα αφιερώσεις στην προπόνηση και να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να έρθει το ρεκόρ».
Για το που προτιμάει να έρθει η διάκριση. Α.Ν.: «Σίγουρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο κι επειδή θα δείξει πολλά για τη δουλειά μας, θέλω να πάει κι εκεί πολύ καλά, θα μου δώσει μεγαλύτερη ώθηση για τη συνέχεια».
Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες:
Α.Ν.: «Γιατί είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αγώνες και όλη η προσπάθεια που κάνει κάποιος, είναι για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα εκεί».
Τ.Κ.: «Είναι το όνειρο του κάθε προπονητή και του κάθε αθλητή να πάρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι μεγάλη η πίεση που ασκείται γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε όλη η δουλειά που γίνεται τέσσερα χρόνια είναι για εκείνη τη στιγμή. Άρα, είναι μεγάλη η βαρύτητα και όλη θέλουν τη μέγιστη επίδοση. Πιστεύω πάρα πολύ στην Άννα, ό,τι κάνω το κάνω συνειδητά και θα τα δώσω όλα για όλα».
Για τις συνθήκες προπόνησης:
Τ.Κ.: «Η ομοσπονδία μας παρέχει το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, αλλά με την Άννα μένουμε δυστυχώς μακριά και δε μπορούμε να είμαστε συνεχώς εδώ. Έχουμε βρει όμως ανταπόκριση στα δημοτικά κολυμβητήρια και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον δήμο Καλλιθέας, τον δήμο Γλυφάδας και τον δήμο Νέας Σμύρνης και μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε».
Για τη σχέση και τη χημεία που έχει με τον προπονητή της, είπε: «Πριν αγώνα, ξέρει ακριβώς τι να μου πει για να νιώσω καλά και να διώξω τις κακές μου σκέψεις και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πριν βρεθώ στον βατήρα. Στην προπόνηση, ακόμα και τις μέρες που μπορεί να μην είμαι καλά, εκτός από αθλήτρια με βλέπει και ως άνθρωπο και μπορεί να καταλάβει ότι στην ηλικία μου μπορεί να υπάρχουν κι άλλα πράγματα που βασανίζουν το μυαλό μου και προσπαθεί πάντα να με βοηθήσει. Για μένα είναι πολύ σημαντικά αυτά. Επίσης, το θέλουμε και οι δυο πάρα πολύ και ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον πέρα από το κομμάτι της προπόνησης.
Περνάμε πάρα πολλές ώρες μαζί. Είμαι συγκινημένη γιατί έχει αναπτυχθεί μια άλλη σχέση πέρα από την τυπική του αθλητή με προπονητή, είμαστε μαζί σχεδόν επτά χρόνια. Κυνηγάμε κάτι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή μαζί, έχουμε ήδη πετύχει πάρα πολλά μαζί».
Αν περίμενε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό: «Είχαν περάσει δυο χρόνια που μου είχαν δημιουργηθεί πολλές ανασφάλειες, είχα αμφισβητήσει πολλές φορές τον εαυτό μου και τη δουλειά που κάναμε και δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορέσω να βρεθώ ξανά σε ευρωπαϊκό βάθρο. Κι ενώ πέρυσι είχαμε δουλέψει πάρα πολύ, το καλοκαίρι δε βγήκε το αποτέλεσμα που θέλαμε και όλο αυτό είχε κλονίσει την αυτοπεποίθησή μου σε έναν βαθμό. Οπότε, όταν βρέθηκα στο ευρωπαϊκό, ήξερα μεν ότι είμαι καλά, ωστόσο ήξερα ότι έπρεπε να ξεπεράσω και τα ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να υπήρχαν. Μπορώ να πω ότι όταν πήγα πίστευα ότι μπορεί να κερδίσω ένα μετάλλιο, σε καμία περίπτωση δεν είχα στο μυαλό μου το χρυσό. Μετά τον προκριματικό πίστεψα ότι μπορεί να το κερδίσω τελικά. Απλά το 50άρι είναι μια κούρσα πολύ γρήγορη που και το παραμικρό λάθος μπορεί να σου στοιχίσει και χαίρομαι που τη σημαντική στιγμή πήγαν όλα καλά».
Για τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που τους βοηθούν:
Τ.Κ.: «Θέλω να ευχαριστήσω τον γυμναστή μας, Λάζαρο Αβίδογλου, τον διατροφολόγο μας, τον κ. Τσεκούρα, τον εργοφυσιολόγο κ. Αργύρη Τουπέκη, την κολυμβητική ομοσπονδία για τα εφόδια που μας δίνουν για να γινόμαστε καλύτεροι. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου και την κόρη μου, που εγώ εκεί αντλώ τη δύναμη για να μπορώ να κάνω αυτά που κάνω.
Εγώ ήμουν πάντα κολυμβητής, έχω τελειώσει τη Γυμναστική Ακαδημία. Από εκεί και πέρα, δουλεύω στο δημοτικό κολυμβητήριο Καλλιθέας και έχω συνεργασία με την Άννα Ντουντουνάκη εδώ και εφτά χρόνια. Είμαι ευχαριστημένος από αυτά που έχω και εύχομαι να έχουμε υγεία να παλεύουμε σε αυτό το κομμάτι.
Η αλήθεια είναι ότι έχω κάποιους αθλητές ακόμα. Ύστερα από όλα αυτά που έχω ζήσει με την Άννα και την ευχαριστώ πολύ, το θεωρώ χρέος μου να μεταδώσω και σε άλλα παιδιά τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις μου και την εξέλιξή μου. Θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στην ελληνική κολύμβηση και θέλω να το ζήσω με την Άννα όσο δεν πάει, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσω να έχω ξανά μια αθλήτρια σαν την Άννα. Νομίζω ότι όλοι οι προπονητές θα θέλανε να την έχουν αθλήτρια».
Για το αν υπάρχει η αναγνώριση που θα ήθελαν, σε όλους τους τομείς:
Α.Ν.: «Σίγουρα το άθλημα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη προβολή, όπως και όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα και σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη σε πολλά επίπεδα. Όμως εμένα με γεμίζει αυτό που κάνω και μου αρκούν αυτά που εισπράττω αυτή τη στιγμή. Εισπράττω την αγάπη του κόσμου πολύ καιρό τώρα σε βαθμό που δεν είχα φανταστεί ποτέ. Εισπράττω την ικανοποίηση από όλη την προσπάθεια που κάνουμε και τα αποτελέσματά της. Έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια και με έχει μάθει όλο αυτό να παλεύω και να προσπαθώ για τους στόχους μου.
Από εκεί και πέρα, δε θέλω να σταθώ στο γεγονός πως αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να είμαι για προετοιμασία σε κάποιο τρομερό προπονητικό κέντρο. Ή που τελευταία στιγμή ψάχνουμε για το πώς θα μπορέσουμε να πάμε κάπου να προπονηθούμε. Ή στο γεγονός ότι ο προπονητής μου παρακαλάει στα κλειστά κολυμβητήρια για να μπορέσουμε να κάνουμε την προπόνησή μας. Προτιμώ να σταθώ στη δουλειά μας και στα αποτελέσματα που φέρνουμε.
Ούτε και πλούσιοι έχουμε γίνει. Βέβαια, δεν ήταν αυτός ο λόγος που ξεκινήσαμε, μην παρεξηγηθούμε. Αλλά ξέρουμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν αμείβει. Αν υπήρχε μια οικονομική ισότητα στα αθλήματα, θα ήταν πιο σωστό».
Τ.Κ.: «Οι χορηγοί βοηθούν αλλά θέλω να πω για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση η επιτυχία, γιατί ανταμείβονται οι κόποι μας. Είμαστε σταθεροί εδώ και χρόνια, άρα αυτό σημαίνει πως κάτι κάνουμε καλά. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει μια οικονομική άνεση, αλλά μέχρι να έρθει η επιτυχία και αυτά τα λεφτά, δεν υπάρχει καμία βοήθεια πριν.
Όμως εγώ είμαι πιο πολύ περήφανος που «βγάζω» στην κοινωνία ένα πρότυπο ανθρώπου όπως είναι η Άννα, ειδικότερα στα μικρά παιδιά. Της έχω πει πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτό που είναι, γιατί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».
Για την ακαδημαϊκή της καριέρα, Α.Ν.: «Έχω τελειώσει τη Νομική Σχολή. Είχα ξεκινήσει ένα διδακτορικό, το οποίο έχει μείνει λίγο πίσω. Φέτος ο στόχος είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δε θέλω να αφήσω να πάει τίποτα στραβά και δε θέλω τίποτα να επηρεάσει αρνητικά αυτό που κάνουμε. Οπότε, προσπαθώ να διαβάζω όποτε έχω ελεύθερο χρόνο, αλλά όχι εις βάρος της ξεκούρασής μου.
Για φέτος, προτεραιότητά μου είναι το κολύμπι και ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν ξέρω πόσες φορές θα έχω την ευκαιρία να μου ξανασυμβεί αυτό και θέλω αυτή τη φορά να τα δώσω όλα γ’ αυτόν τον σκοπό».
Τι μήνυμα θέλουν να δώσουν:
Τ.Κ.: «Ο κόσμος να έχει υγεία, να βάζει στόχους και να παλεύει για τους στόχους του. Όταν δοκιμάζεται να μη χάνει την πίστη του και με επιμονή, υπομονή και πρόγραμμα, όλα γίνονται».
Α.Ν.: «Με κάλυψε ο προπονητής μου, ακριβώς τα ίδια ήθελα να πω κι εγώ».
Πατάω like και follow στη σελίδα του Υγρός Στίβος Apex Sports στο facebook για να μαθαίνω πρώτος τα νέα από τον χώρο των aquatics