fbpx

Τόμας Τσεκόν: «Ο φίλος μου ο Απόστολος Χρήστου»

Τόμας Τσεκόν: «Ο φίλος μου ο Απόστολος Χρήστου»

Σπουδαίος αθλητής, πολύ ποιοτικός, με τεράστιες διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην Ελλάδα τον βλέπουμε με… μισό μάτι, τον Τόμας Τσεκόν. Τον παρακολουθούμε, αναγνωρίζουμε την αξία και την ποιότητά του, αλλά θα προτιμούσαμε να κάνει στην άκρη…. Γιατί; Είναι ο βασικός αντίπαλος, σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, του κορυφαίου Έλληνα κολυμβητή, του Απόστολου Χρήστου.

Τα παραπάνω μπορεί να συμβαίνουν μεταξύ σοβαρού κσι αστείου, αλλά ο Ιταλός Τόμας Τσεκόν έχει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων όσων ασχολούνται με την κολύμβηση τα τελευταία χρόνια.

Ένας τεράστιος κολυμβητής. Ο Τσεκόν 27 Ιανουαρίου του 2001 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκφραστές στο ύπτιο και την πεταλούδα. Είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 ύπτιο με επίδοση 51.60. Έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 50 πεταλούδα το καλοκαίρι του 2023 στο παγκόσμιο της Φουκουόκα, ενώ το 2022 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 ύπτιο.

Έχουν μείνει πολύ ζωντανές στη μνήμη μας οι κούρσες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Ρώμης το 2022, εκεί όπου ο Απόστολος Χρήστου μέσα στην έδρα του Τσεκόν, στην αιώνια πόλη, τον κέρδισε στα 50 μέτρα και λίγο έλειψε να του πάρει το χρυσό μετάλλιο και στα 100 ύπτιο (2ος ο Απόστολος). Ήταν τότε που όλοι οι Ιταλοί έβλεπαν με …μισό μάτι τον Έλληνα πρωταθλητή, ενώ και ο ίδιος φάνηκε να μην το χωνεύει ιδισίτερα, πειραγμένος από τον έντονο πανηγυρισμό του Χρήστου.

Λόγια σεβασμού και εκτίμησης τρέφει ο Τόμας Τσεκόν, μιλώντας στο KoeMAG, για τον Έλληνα πρωταθλητή: «Είναι φίλος μου ο Απόστολος. Σπουδαίο παιδί και ποιοτικός αντίπαλος. Πολύ δύσκολο να τον κερδίσεις. Είμαστε φίλοι αλλά έχουν μείνει ζωντανές στη μνήμη μου πολλές δύσκολες κούρσες με αντίπαλο τον Απόστολο».

Ο Τσεκόν βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 στην Αθήνα και έλαβε μέρος στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ εκφράζοντας κολακευτικά λόγια για τη διοργάνωση και για το κολυμβητήριο.

«Keep going» είναι η συμβουλή που δίνει στους νεαρούς Έλληνες κολυμβητές εκτιμώντας ότι θα πρέπει, με κίνητρο το πάθος και την αγάπη τους για το άθλημα, να συνεχίζουν αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα που σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Το 2024 είναι μία δύσκολη χρονιά για τους πρωταγωνιστές της πισίνας. Καλούνται να πρωταγωνιστήσουν σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα του Κατάρ, το ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι της Σερβίας και οι ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι. Πόσο εφικτό είναι ένας πρωταθλητής υψηλού επιπέδου να ανταποκριθεί και στις τρεις διοργανώσεις; Το θεωρεί αδύνατο ο Ιταλός πρωταθλητής.

«Δεν γίνεται. Είναι αδύνατον να είσαι πρώτος σε όλες τις διοργανώσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οφείλεις να βάλεις προτεραιότητες. Δεν έχω εγώ μόνο αυτή την άποψη. Οι περισσότεροι με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν την ίδια γνώμη. Αρκετοί δεν θα κολυμπήσουν σε όλες τις διοργανώσεις. Θα κάνουν επιλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν θα κληθείς να ανταποκριθείς και στις τρεις διοργανώσεις, θα πιέσεις τον εαυτό σου στην καθημερινότητα και αυτό είναι πολύ επιβαρυντικό για την καριέρα σου», καταλήγει στις δηλώσεις του ο Τόμας Τσεκόν».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Κολύμβηση - Υγρός Στίβος