fbpx

Ανασκόπηση Κολύμβησης 2022 (pics)

Ανασκόπηση Κολύμβησης 2022 (pics)

Το χρυσό παιδί της ελληνικής κλασικής κολύμβησης, ο Απόστολος Χρήστου, σφράγισε με τα κατορθώματά του τη χρονιά που φεύγει, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ευρώπης στην “αιώνια πόλη”.

Τι χρονιά κι αυτή για τον Απόστολο…; Σωρεία πανελληνίων ρεκόρ, 6/6 συμμετοχές σε διεθνείς τελικούς και δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Αν το 2022 ήταν «η χρονιά» κάποιου, αυτός είναι ο Χρήστου. Ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στα 50μ ύπτιο και κολυμβητής του Παναγιώτη Βελέντζα απέδειξε ότι η επιμονή και η πίστη στο πλάνο, όχι μόνο φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να σε φτάσουν στην κορυφή. Ένας αθλητής με σταθερότητα, ταπεινότητα, συνέπεια και συνεχή προσπάθεια έφτασε εκεί που ελάχιστοι καταφέρνουν να φτάσουν, περνώντας στην ιστορία με το 52.09 στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βουδαπέστης και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης με τις κατακτήσεις του ιστορικού χρυσού μεταλλίου στα 50μ ύπτιο και του ασημένιου στα 100μ ύπτιο στο Foro Italico.

Ήταν Δεκαπενταύγουστος όταν ο Χρήστου έκανε -όπως είπε- το όνειρό του πραγματικότητα και η Ελλάδα γιόρταζε και πανηγύριζε ταυτόχρονα. Ένα ταλαντούχο παιδί από την Πετρούπολη στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης!

Έντονα άφησε το στίγμα του και ο Κριστιάν Γκολομέεβ, στη Ρώμη. Ο 29χρονος κολυμβητής του Άκη Οικονόμου έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην κορυφαία 8άδα του κόσμου τα τελευταία χρόνια, με σταθερά υψηλές επιδόσεις και πλασαρίσματα σε τελικούς Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, με αποκορύφωμα το Ασημένιο μετάλλιο στην Γκουανγκτζού το 2019. Fast forward στον φετινό Αύγουστο και το Foro Italico της Ρώμης, ο Κριστιάν έφτασε –όπως συνηθίζει– στον μεγάλο τελικό των 50μ ελεύθερο και στέφθηκε χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης. Αν ένα όνομα του ελληνικού υγρού στίβου είναι συνδεδεμένο με τα 50μ ελεύθερο, αυτό είναι του Κριστιάν Γκολομέεβ.

Δεν ξεχνάμε φυσικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2021 Άννα Ντουντουνάκη (4η -φέτος το 2022- και 5η στο Ευρωπαϊκό), τον Ανδρέα Βαζαίο, τον Δημήτρη Μάρκο, τον Άλκη Κυνηγάκη, τον Απόστολο Σίσκο και όλα τα νεότερα παιδιά, που έφεραν την Ελλάδα σε πολυάριθμους τελικούς τόσο στην Βουδαπέστη, όσο και στη Ρώμη.

Μια πλούσια συγκομιδή μεταλλίων πέτυχαν, εξάλλου, τα ελληνόπουλα στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν. Αναλυτικά: ΧΡΥΣΑ: Μακρυγιάννης Βαγγέλης (100μ ύπτιο), Ντουντουνάκη Άννα (50μ πεταλούδα), Γκολομέεβ Κρίστιαν (50μ ελεύθερο), Βαζαίος Ανδρέας (200μ Μ. Ατομική), Μάρκος Δημήτρης (400μ ελεύθερο), Εθνική Ομάδα 4Χ200μ ελεύθερο Ανδρών (Μάρκος, Μακρυγιάννης, Στάμου, Βαζαίος). ΑΡΓΥΡΑ: Μάρκος Δημήτρης (200μ ελεύθερο), Μάρκος Δημήτρης (1500μ ελεύθερο, Ντουντουνάκη Άννα (50μ ύπτιο), Εθνική Ομάδα 4Χ100μ ελεύθερο (Βαζαίος, Μπίλας, Γκολομέεβ, Μάρκος), Βαζαίος Ανδρέας (200μ πεταλούδα), Ντουντουνάκη Άννα (100μ πεταλούδα). ΧΑΛΚΙΝΟ: Γκολομέεβ Κρίστιαν (50μ πεταλούδα).

Σημαντική διάκριση, εξάλλου, η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Βασίλη Σοφικίτη στα 400μ Μικτή Ατομική, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων στο Οτοπένι.

Στα ενδότερα, ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του με την κατάκτηση του 63ου πρωταθλήματος της OPEN. Στα αξιοσημείωτα και οι μεταγραφές Κρίστιαν Γκολομέεβ και Άννας Ντουντουνάκη τον περασμένο Οκτώβρη στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Κολύμβηση - Υγρός Στίβος