Το σεμινάριο του ΠΣΔΞ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαιτητών Ξιφασκίας) που αφορούσε και στα τρία όπλα παρακολούθησαν 45 υποψήφιοι νέοι διαιτητές αλλά και ήδη ενεργοί διαιτητές.
Οι εισηγήσεις έγιναν από τους Έλληνες διεθνείς διαιτητές Στάθη Γεροσίδερη, Ανδρέα Δουβή, Χρήστο Σαΐνη (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Γιώργο Τσουρούτα (Αθήνα) και Λευτέρη Χατζόπουλο (Θεσσαλονίκη).
Στο σεμινάριο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ξιφασκίας του ΟΑΚΑ μεταξύ 28-30/12/2022 συμμετείχαν 30 υποψήφιοι και στο σεμινάριο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο των ΕΑΚΘ μεταξύ 3-5/01/2023 συμμετείχαν 15 υποψήφιοι.
Ο στόχος του Συνδέσμου ήταν η εκπαίδευση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων διαιτητών ώστε να προστεθούν μέλη στον ΠΣΔΞ και βέβαια να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στους αγώνες ξιφασκίας.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν οι κανονισμοί των τριών όπλων μαζί με ανάλυση φάσεων και συζητήθηκε ο σωστός τρόπος διαχείρισης κρίσιμων φάσεων-καταστάσεων. Επιπρόσθετα, εξηγήθηκε εκτενώς η λειτουργία και η ορθή χρήση του βίντεο και το πλαίσιο συνεργασίας του βασικού διαιτητή με τον διαιτητή του βίντεο (video referee) για να βγει η σωστή απόφαση.
Οι 45 υποψήφιοι μετά το πέρας του σεμιναρίου έδωσαν εξετάσεις για τα όπλα που επιθυμούσαν. Όσοι τελικά περάσουν θα διαιτητεύσουν υπό καθεστώς «δοκίμου» για δύο αγώνες στις κατηγορίες U13 ή U10 προκειμένου να πάρουν το βάπτισμα του πυρός, προτού προχωρήσουν στις μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές ηλικιακές κατηγορίες. Σε όλη τη διάρκεια του θα επιβλέπονται από τους έμπειρους διαιτητές του Συνδέσμου.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο σεμινάριο κλήθηκαν να συμμετάσχουν και ενεργοί διαιτητές προκειμένου να ενημερωθούν για τις πρόσφατες αλλαγές στους κανονισμούς που έχει ανακοινώσει η FIE, ενώ έγινε και εποικοδομητική κριτική σε παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς. Ο πρόεδρος του ΠΣΔΞ, Στάθης Γεροσίδερης, ανέφερε τα εξής: «Προχωράμε μπροστά και θεωρώ ότι θα έχουμε να δείξουμε πραγματικό έργο στο μέλλον. Η προσδοκία μας από αυτό το σεμινάριο είναι να έχουμε μία “παραγωγή” ικανών νέων διαιτητών που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε τα επόμενα χρόνια».