fbpx

Ο Ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη μέχρι την καταστροφή (Α’ μέρος)

Ο Ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη μέχρι την καταστροφή (Α’ μέρος)

Ως απόγονος προσφύγων της Κυθηραικής συνοικίας της Σμύρνης, επιχειρώ ένα μικρό αφιέρωμα για τον Ελληνικό αθλητισμό της πόλης, με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι που αφορά την Ξιφασκία και οπλομαχία

Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης ανέπτυξε μια μεγάλη αθλητική δραστηριότητα από το 1890 με την ίδρυση του Ορφέα, ο οποίος μετά έγινε ο Πανιώνιος Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Η περίοδος του 1890 έως το 1922 που έσβησε ο Ελληνισμός στη Μ. Ασία συμπίπτει με τη πρώιμη ανάπτυξη του Ελληνικού αθλητισμού εντός και εκτός συνόρων του Βασιλείου της Ελλάδος, την ίδρυση αθλητικών συλλόγων, τη θεσμοθέτηση αθλητικών κανόνων αλλά και τη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα

Η ανάπτυξη του Ελληνικού αθλητισμού στη Σμύρνη ξεκινά μετά το 1856 με την εξέλιξη της μέσης Ελληνικής αστικής τάξης με το ψήφισμα του Χάτι Χουμαγιούν. Με αυτό οι Ρωμιοί απέκτησαν περισσότερες ελευθερίες, πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές και εκπαιδευτικές και ανέπτυξαν έντονη σωματειακή δραστηριότητα. Η Σμύρνη και η περιοχή γύρο από αυτή ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την συνέδεσαν στο άρμα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη του αθλητισμού των Ρωμιών.

Μετά την ίδρυση του Ορφέα στα 1890,ακολουθει η σύσταση συλλόγου του Απόλλωνα Σμύρνης ένα χρόνο μετά. Και οι δυο σύλλογοι ξεκίνησαν ως μουσικοί, προσπαθώντας την επανασύνδεση με το αρχαίο Ελληνικό παρελθόν και την ανάδειξη σύγχρονων αθλητικών συλλόγων ως φορείς και συνεχιστές του αρχαίου Ελληνικού αθλητισμού.

Μάλιστα έχουμε τους «Ολυμπιακούς Αγώνες εν Βιθυνία»!
Ο Παχτικός (Γεώργιος Δ. Παχτίκος, κλασικιστής και μουσικός) αναφέρει στη πραγματεία του ότι διοργανώνονταν ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του , την αρμενόφωνη ελληνορθόδοξη πολίχνη Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας, αγώνες ιπποδρομίας, πάλης, δρόμου, αλμάτων, δισκοβολίας, ακοντισμού και πυγμαχίας. Επειδή υπήρχαν κοινά στοιχεία της θρησκευτικής πανήγυρης με την τελετουργία των Ολυμπιακών Αγώνων, ονόμασε τις αθλητικές δραστηριότητες «Ολυμπιακούς Αγώνες εν Βιθυνία».

Αργότερα μέλη του Ορφέα αποχώρησαν και ιδρύσαν τον σύλλογο του Γυμνασίου, ενώ το 1898 με την επανένωση των δυο συλλόγων θα δημιουργούνταν ο ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης. Οι παράγοντες του Γυμνασίου και αργότερα του Πανιωνίου, θεσμοθέτησαν το 1896 τους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης, οι οποίοι θα τελούνταν έως το 1922 δεκαεννέα φορές και θα αποτελούσαν την κορυφαία αθλητική εκδήλωση του μικρασιατικού ελληνισμού.

(Στο Β΄ μέρος πατάμε στο 1900 και μετά)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ξιφασκία