Η έρευνα σχετικά με τη χρήση ή μη απαγορευμένων ουσιών της Καμίλα Βαλίεβα ολοκληρώθηκε από την πλευρά της RUSADA, της επιτροπής αντί-ντόπινγκ της Ρωσίας, με την ακροαματική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί εντός του φθινοπώρου να αποκαλύπτει τα ευρήματα. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η 15χρονη Ρωσίδα είχε πάρει το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα ωστόσο η μεγάλη στιγμή ήταν λίγες ημέρες πριν όταν έγινε η πρώτη που έκανε τετραπλό άλμα. Παρόλα αυτά, ένα αποτυχημένο ντόπινγκ τεστ το Δεκέμβριο του 2021 ήρθε στο προσκήνιο το Φεβρουάριο την στιγμή που αγωνιζόταν στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν ίχνη της ουσίας τριμεταζιδίνης, μία ουσία που απαγορεύεται καθώς ενισχύει την αντοχή.
Το CAS της έδωσε την άδεια να συνεχίσει στο ατομικό αγώνισμα των γυναικών λέγοντας ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά αν της απαγόρευε την συμμετοχή. Παρόλα αυτά, η Βαλίεβα άφησε το παγοδρόμιο με δάκρυα έχοντας πέσει αρκετές φορές στο ελεύθερο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μείνει εκτός μεταλλίων καθώς κατέλαβε την τέταρτη θέση. «Με δεδομένη την ολοκλήρωση της έρευνας από τη RUSADA και τη μεταφορά της υπόθεσης στη δικαιοσύνη πρέπει να έχουν βρει αρκετές ενδείξεις διαφορετικά η υπόθεση θα είχε κλείσει», είπε ο CEO της USADA, Τράβις Τάιγκαρντ στη USA Today.
Ακόμα και στην περίπτωση που τα νέα είναι καλά για τη Βαλίεβα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν εφέσεις που θα κατατεθούν στο CAS, είτε από τη Βαλίεβα αν κριθεί ένοχη είτε από την παγκόσμια αρχή καταπολέμησης του ντόπινγκ, αν κριθεί αθώα. Μόνο όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία της έφεσης θα μπορεί πάντως η ΔΟΕ να αποφασίσει αν η ρωσική ομάδα μπορεί να κρατήσει το χρυσό μετάλλιο. Σε περίπτωση που η πρώτη θέση αφαιρεθεί από τη Ρωσία, τότε το χρυσό μετάλλιο θα πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ιαπωνία και τον Καναδά να παίρνουν το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.