fbpx

Το αφιέρωμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στον Σπύρο Καραχάλιο

Το αφιέρωμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στον Σπύρο Καραχάλιο

Η CEV αποθέωσε τον Έλληνα προπονητή του beach volley, Γιώργο Καραχάλιο, γράφωντας για αυτόν ένα εκπληκτικό αφιέρωμα.

Το αφιέωμα της CEV ξεκίνησε ως εξής: «Αν το μπιτς βόλεϊ ήταν παιχνίδι στον υπολογιστή, οι παίκτες θα ήταν πιθανώς οι μικρές φιγούρες που κινούνται στην οθόνη. Ωστόσο, ο προπονητής δεν θα ήταν ο πραγματικός παίκτης όπως στο βόλεϊ, αλλά ο προγραμματιστής που έπρεπε να βάλει όλο τον κώδικα πριν από το παιχνίδι. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ ενός προπονητή βόλεϊ και ενός προπονητή Beach Volley, και για να βοηθήσω τους φιλάθλους να την κατανοήσουν και να αποκτήσουν πιο βαθιά γνώση για την ακούραστη παρασκηνιακή δουλειά αυτών των χαμηλού προφίλ μεντόρων στην άμμο από πρώτο χέρι, στη σειρά μου “Μυστικά της προπονητικής επιτυχίας”, θα παρουσιάσω επίσης μερικά από τα καταξιωμένα παραδείγματα της Ευρώπης στο επάγγελμα του προπονητή Beach Volley και θα προσπαθήσω να πάρω το μυαλό τους για εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς γίνονται όλα.

Αφού άκουσα από αρκετούς προπονητές βόλεϊ υψηλού επιπέδου, σήμερα σας παρουσιάζω τον πρώτο μου καλεσμένο στη σειρά για το μπιτς βόλεϊ. Ο Σπύρος Καραχάλιος είναι ένας 43χρονος Έλληνας ειδικός, ο οποίος πρόσφατα οδήγησε την εθνική ομάδα γυναικών της Ελβετίας σε ένα ιστορικό τρόπαιο στο εναρκτήριο CEV Beach Volley Nations Cup.

Ο Σπύρος γεννήθηκε το 1979 και ξεκίνησε όταν ήταν 11 ετών. Ο τοπικός σύλλογος στην Αθήνα δεν διέθετε κλειστό γήπεδο, οπότε ο Σπύρος και οι συμπαίκτες του έπρεπε να εξασκούνται στο αγαπημένο τους άθλημα, παίζοντας δύο εναντίον δύο σε ένα υπαίθριο γήπεδο. Δεν ήταν στην άμμο, αλλά αρκετά κοντά στην παραθαλάσσια εκδοχή του παιχνιδιού».

Στην συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έκανε μια ανανδρομή στην ζωή του, λέγοντας: «Καθώς μεγάλωνε, ο Σπύρος αγωνιζόταν και στα δύο αθλήματα, αλλά το beach volley ήταν αυτό που του άρεσε περισσότερο. Μαζί με τον παρτενέρ του Δημήτριο Νεράντζη εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο εναρκτήριο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ U23 της CEV το 1999 στον Σχοινιά και κατέλαβαν την πέμπτη θέση. Το 2003, ο Καραχάλιος έκανε μερικές ακόμη διεθνείς συμμετοχές σε τουρνουά της FIVB ως παίκτης, αλλά εκείνη την εποχή τον τραβούσε ήδη περισσότερο το επάγγελμα του προπονητή.

Το 1999, ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στο ελληνικό γυναικείο δίδυμο Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, βοηθώντας το στο δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000. Ο Καραχάλιος παρέμεινε ως βοηθός προπονητή μέχρι το 2004, όταν οι Σφυρή και Καραντάσιου κατέλαβαν την ένατη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ελληνικό ζευγάρι ανέβηκε επίσης στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα CEV του 2001 στο Jesolo».

Η CEV κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, έκανε λόγο στο προπονητικό του ξεκίνημα, αναφέροντας: «Για τον επόμενο Ολυμπιακό κύκλο, ο Καραχάλιος προήχθη σε θέση προπονητή στις ελληνικές εθνικές ομάδες γυναικών. Διεκδίκησε δύο ακόμη τίτλους Euro Beach Volley στη Μόσχα το 2005 και στη Βαλένθια το 2007 με τις Βάσω Καραντάσιου και Βασιλική Αρβανίτη, καθώς και αρκετά μετάλλια στο World Tour της FIVB, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού στο Grand Slam του 2005 στο Σταβάνγκερ. Ο Καραχάλιος οδήγησε επίσης τις Ευθαλία Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη στην ένατη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Έλληνας ειδικός είχε επίσης την πρώτη του προπονητική αποστολή στο εξωτερικό, δουλεύοντας με τις Φινλανδές δίδυμες Emilia Nystrom και Erika Nystrom.

Το 2010 και το 2011, ο Καραχάλιος εργάστηκε με τις εθνικές ομάδες νέων της Ελλάδας και, το 2012, προπόνησε το πολωνικό ζευγάρι ανδρών Μίκχαλ Καντζιόλα και Γιακούμπ Σαλανκίεβιτς καθοδηγώντας το στην τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Χάγης και στα χάλκινα μετάλλια στο CEV Continental Cup και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIVB.

Ως προπονητής της ελληνικής ανδρικής ομάδας των Γιώργου Κοτσιλιάνου και Νίκου Ζουπάνη, κατέκτησε την πέμπτη θέση στο Grand Slam της FIVB το 2013 στο Xiamen και μερικά ηπειρωτικά μετάλλια, ασημένιο στο CEV Satellite του 2015 στα Σκόπια και χάλκινο στο CEV Satellite του 2014 στο Vaduz. Επίσης, κέρδισε το Βαλκανικό Τουρνουά της BVA το 2014.

Στο τιμόνι του γερμανικού γυναικείου διδύμου Σαντάλ Λαμπουρό και Τζούλια Σουντέ, ο Καραχάλιος πανηγύρισε με μια σειρά από διεθνή βάθρα κύρους, συμπεριλαμβανομένων των χρυσών μεταλλίων στο FIVB Porec Major 2016 και στο CEV Jurmala Masters 2016, βοηθώντας την ομάδα να φτάσει μέχρι και την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIVB.

Η προπονητική καριέρα του Σπύρου Καραχάλιου κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του επόμενου ολυμπιακού κύκλου, όταν οδήγησε το πολωνικό ζευγάρι Μπαρτόζ Λόσιακ και Πιότρ Καντόρ στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών για αρκετούς μήνες το 2018.

Τα επιτεύγματά του ως προπονητής των εθνικών ομάδων ανδρών της Πολωνίας περιλαμβάνουν χρυσά μετάλλια τεσσάρων αστέρων στο World Tour στη Βαρσοβία το 2018 και στο Σότσι το 2021, ένα ασημένιο μετάλλιο πέντε αστέρων στο Gstaad το 2017 και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Euro Beach Volley στη Βιέννη το 2021 με τους Λόσιακ και Καντόρ, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο τεσσάρων αστέρων στη Ντόχα το 2020, ένα ασημένιο μετάλλιο πέντε αστέρων στη Βιέννη το 2018 και μια ένατη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 με τους Μίκχαλ Μπριλ και Γκρέγκορζ Φίγιαλεκ. Είναι εκπληκτικό ότι είχε και τα δύο αυτά ζευγάρια στο βάθρο στο World Tour Finals του 2018 στο Αμβούργο, με χάλκινο και ασημένιο μετάλλιο, αντίστοιχα.

Μετά τους Αγώνες του Τόκιο πέρυσι, ο Σπύρος Καραχάλιος ανέλαβε τους χάλκινους Ολυμπιονίκες γυναικών Τζοάνα Χάιντριχ και Ανούκ Βεργκ-Ντεπρέ από την Ελβετία. Κατάφεραν να φτάσουν στον πρώτο τους ημιτελικό στο Volleyball World Beach Pro Tour, στην διοργάνωση Elite16 της Ostrava τον Μάιο. Λίγες μέρες αργότερα, οι Ελβετίδες βρίσκονταν σε καλό δρόμο για το βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIVB στη Ρώμη 2022, μετά τη νίκη με 21-16 στο πρώτο σετ και το προβάδισμα με 10-7 στο δεύτερο σετ του χάλκινου αγώνα, όταν η Χάιντριχ τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο την ώρα που σέρβιρε, γεγονός που τις ανάγκασε να χάσουν το παιχνίδι και να συμβιβαστούν με την τέταρτη θέση.

Με την Μένια Μπεντέλε να αναλαμβάνει τη θέση του συνεργάτη της Βεργκ-Ντεπρέ όσο η Χάιντριχ αναρρώνει, η Καραχάλιος οδήγησε την εθνική ομάδα γυναικών της Ελβετίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Nina Brunner και Τάνια Χούμπερλι, σε θρίαμβο στο πρώτο CEV BeachVolley Nations Cup 2022 στη Βιέννη αυτό το καλοκαίρι. Λίγο αργότερα, οι Βεργκ-Ντεπρέ και Μπέντελε κατέλαβαν επίσης την πέμπτη θέση στο Euro Beach Volley 2022 στο Μόναχο».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Βόλεϊ