fbpx

“Στρατηγός του παρκέ” αργής ωρίμανσης 

“Στρατηγός του παρκέ” αργής ωρίμανσης 

Ο Ντάριους Τόμπσον περίμενε ως τα 27 του για να παίξει στη Ευρωλίγκα και είναι πλέον ένας από τους καλύτερους πλέι-μέικερ της Γηραιάς Ηπείρου. Οι λόγοι που δεν φόρεσε πέρσι τα πράσινα.

Η καριέρα του εξελίσσεται μονίμως σε αργό, πλην σταθερό ρυθμό. Του πήρε πέντε χρόνια να αποφοιτήσει από το κολέγιο και άλλα τέσσερα για να φτάσει στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, πλέον όμως ο Ντάριους Τόμπσον δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ένας από τους καλύτερους πλέι-μέικερ των παρκέ της Γηραιάς Ηπείρου. Η εξαιρετική πορεία της Μπασκόνια τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στην ACB, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην δική του σταθερή καθοδήγηση και το πρόσφατο εντυπωσιακό του double double των 19 πόντων-16 ασίστ απέναντι στην Εφές, έστρεψε ακόμα πιο έντονα τις κάμερες πάνω του. 

Το «πράσινο» ενδιαφέρον

Ο Παναθηναϊκός που θα τον αντιμετωπίσει απόψε (3/2), ενδιαφέρθηκε πέρσι μετά την αντικατάσταση του Δημήτρη Πρίφτη με τον Γιώργο Βόβορα να τον εντάξει στο δυναμικό του και αναμφίβολα θα είχε κάνει ένα μεγάλο «κλέψιμο». Ο Αμερικανός γκαρντ είχε φύγει από το Κράσνονταρ μετά το ξεκίνημα του πολέμου, αλλά το διετές συμβόλαιο του με την Λοκομοτίβ Κουμπάν παρέμενε σε ισχύ. Έτσι δεν θέλησε να ρισκάρει ούτε με τους «πράσινους», ούτε με οποιαδήποτε άλλη ομάδα, καθώς γνώριζε πως το καλοκαίρι του 2022, θα είχε αρκετές προτάσεις. Παράλληλα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την αποδέσμευση του, όπως πράγματι συνέβη, με συνέπεια να υπογράψει στους Βάσκους. 

Με πατέρα προπονητή του Λάρι Τζόνσον

Η υπομονή είναι ένα στοιχείο που έχει χαρακτηρίσει την ως τώρα πορεία του Τόμπσον στο μπάσκετ και του την έχει εμφυσήσει ο πατέρας του. Ο Λόνι Τόμπσον ήταν ένας καλός προπονητής κολεγιακών ομάδων χαμηλού επιπέδου και έγινε γνωστός «νωρίς» στην καριέρα του, καθώς είχε την τύχη να προπονήσει τον περίφημο Λάρι Τζόνσον την διετία 1987-89 ως βοηθός στο τζούνιορ κόλετζ Οντέσα του Τέξας. 

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ως χεντ κόουτς στο άσημο Cumberland University κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιλογές του γιου του. Αρχικά τον «έσπρωξε» στο πανεπιστήμιο της γενέτειρας του. Στο Τενεσί, όπου την freshman σεζόν του είχε σπουδαίες συμπαίκτες σαν τον Τζος Ρίτσαρντσον των Σαν Αντόνιο Σπερς, τον Τζόρνταν Μακ Ρέι που είχε μικρά περάσματα από αρκετές ομάδες του ΝΒΑ αλλά και την Μπασκόνια το 2018, όπως επίσης και τον νυν παίκτη του Απόλλωνα Πατρών Έι Τζέι Ντέιβις. Η ομάδα του έφτασε ως το sweet 16 του κολεγιακού τουρνουά, αλλά η αποχώρηση του προπονητή Κούονζο Μάρτιν, ο οποίος ήταν οικογενειακός φίλος, έκανε τον Ντάριους να ζητήσει μετεγγραφή. 

Μετακινήσεις σε κόουτς-δασκάλους 

Βάσει των κανονισμών του NCAA, έπρεπε να χάσει μια σεζόν, αλλά ο πατέρας του τον συμβούλευσε πως θα ήταν προτιμότερο να πάει σε ένα πρόγραμμα στο οποίο θα εμπιστευόταν τον προπονητή, παρά να μείνει κάπου όπου θα υπάρχει αβεβαιότητα. 

Όντως έκανε μια εξαιρετική επιλογή, πηγαίνοντας στο Βιρτζίνια του Τόνι Μπένετ, από τον οποίο έμαθε τα μυστικά της θέσης του πλέι-μέικερ. Παράλληλα στα δύο του χρόνια εκεί, ευτύχησε να έχει μια πλειάδα συμπαικτών κορυφαίου επιπέδου. Διαβάστε και θα καταλάβετε…

  1. Μάλκολμ Μπρόγκτον-Μπόστον Σέλτικς
  2. Άντονι Γκιλ-Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
  3. Μάικ Τόμπι-Μπαρτσελόνα
  4. Ντέβον Χολ-Αρμάνι Μιλάνο
  5. Τάι Τζερόμ-Ουόριορς, πρωταθλητής NCAA το 2019
  6. Κάιλ Γκάι-Μπανταλόνα, πρωταθλητής NCAA το 2019

Όταν αποφοίτησε το 2017, ο Τόμπσον και πάλι δεν βιάστηκε. Αντί να κυνηγήσει το ντραφτ του ΝΒΑ, ή έστω ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη, προτίμησε να μάθει ακόμα περισσότερα από έναν άλλο καλό προπονητή: Τον Ρικ Στάνσμπερι του Western Kentucky, στο οποίο έπαιξε ως graduate transfer, αφού δηλαδή είχε ολοκληρώσει την τετραετία του και σε τέτοια περίπτωση δεν χρειαζόταν να μείνει εκτός δράσης για ένα χρόνο, όπως στην πρώτη του μετακίνηση.

Από την Ολλανδία στην Βιτόρια 

Το 2018 είχε φτάσει η ώρα να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, πλην όμως καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν του έδωσε ευκαιρία στο σάμερ-λίγκ. Οι Θάντερ που είχαν κάνει ντραφτ τον συμπαίκτη του στην Βιρτζίνια, Ντέβον Χολ, τον δοκίμασαν σε μερικές προπονήσεις, αλλά δεν πείστηκαν! 

Ως εκ τούτου, ο Τόμπσον βρήκε επαγγελματική στέγη στην Ολλανδία (!) με την παντελώς άγνωστη Λέιντεν, όπου είχε προπονητή το Ρολφ Φράνκε, πατέρα του Γιανίκ, που αγωνίζεται φέτος στον ΠΑΟΚ! Αναδείχθηκε MVP της λίγκας κι έτσι βρήκε ένα διετές συμβόλαιο στην Μπρίντιζι. Στο ιταλικό λιμάνι έριξε άγκυρα αγωνιστικά για δύο χρόνια και συναισθηματικά για μια ζωή καθώς εκεί γνώρισε την σύζυγο του! Το καλοκαίρι του 2021 τον επέλεξε στη “Λόκο” ο Εβγκένι Πασούτιν και πλέον στην Μπασκόνια, ο Χουάν Πεναρόγια του έχει εμπιστευτεί πλήρως την οργάνωση της ομάδας του.   

Ο Ντάριους Τόμπσον άργησε, αλλά τα κατάφερε!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Uncategorized