Φτάνει στο τέλος της μια χρονιά γεμάτη διακρίσεις και επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό, που είδε φέτος πολλά από τα παιδιά του να εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη ξιφασκία και στη σκοποβολή ήταν εντυπωσιακός ο απολογισμός των μεταλλίων, όσο η άρση βαρών καμαρώνει την ανάδειξη ενός νέου ταλέντου, που με τις εμφανίσεις της υπόσχεται πολλές διακρίσεις μελλοντικά.
Στην κωπηλασία τρεις αθλητές μας έχουν κλείσει ήδη τις θέσεις τους για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τις επιτυχίες τους το 2023, ενώ πολλές ήταν οι επιτυχίες και οι εμπειρίες των αθλητών μας σε ιππασία και τοξοβολία.
Ξιφασκία:
Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά για την ελληνική ξιφασκία, μιας και η Δέσποινα Γεωργιάδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Grand Prix της Τύνιδας. Οι επιτυχίες με το εθνόσημο συνεχίστηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τασκένης, όπου αυτή τη φορά η Δώρα Γκουντούρα ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ η Γεωργιάδου έφτασε στη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο.
Στο Κύπελλο «Ακρόπολις 2023» η Γκουντούρα κατέκτησε την 3η θέση και ανέβασε την Ελλάδα για 6η διαδοχική διοργάνωση στο βάθρο, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σιντ Νίκλαας η 26χρονη ξιφομάχος διεύρυνε το σερί με νέο χάλκινο μετάλλιο.
Η ασταμάτητη Γκουντούρα έγραψε ιστορία και στο Grand Prix της Σεούλ κατακτώντας την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο, δεν έλειψε από το βάθρο ούτε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Πλόβτιβ (χάλκινο), ενώ πρόσθεσε ένα ακόμα μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες της Κρακοβίας (ξανά χάλκινο).
Στις 27 Ιουλίου γράφτηκε μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, καθώς η Δέσποινα Γεωργιάδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μιλάνο, ενώ η Γκούντουρα την ακολούθησε στο βάθρο, κατακτώντας την 3η θέση. Στην ίδια διοργάνωση, μάλιστα, η εθνική ομάδα σπάθης γυναικών αναδείχθηκε 8η στον κόσμο.
Τη σκυτάλη στις διεθνείς επιτυχίες για την Ελλάδα πήρε η Αλίνα Κουρούση, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο σπάθης Ε/Ν στη Γεωργία ανάμεσα σε 46 αθλήτριες. Από την εξίσωση των διακρίσεων δεν έλειψε φυσικά η Γεωργιάδου, που αγωνίστηκε στο Satellite σπάθης γυναικών στη Γάνδη και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Στην αντίστοιχη διοργάνωση της Τιφλίδας, η Γεωργιάδου επανέλαβε την επιτυχία του Βελγίου, αναβαθμίζοντας το ασημένιο μετάλλιο σε χρυσό, ενώ η Γκουντούρα πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο σπάθης γυναικών στο Στρασβούργο.
Με τις επιδόσεις αυτές, οι δύο κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες της ξιφομαχίας διεκδικούν με αξιώσεις την Ολυμπιακή πρόκριση τόσο στο ατομικό της σπάθης, όσο και στο ομαδικό, στελεχώνοντας την εθνική ομάδα μαζί με τις Μαρίνα Παΐζη και Κλαίρη Μπένου.
Σκοποβολή:
Ιδανικά ξεκίνησε το 2023 για την ελληνική σκοποβολή. Νίκος Μαυρομμάτης και Εμμανουέλα Κατζουράκη διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ISSF στο Μαρόκο, κατακτώντας το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στα αγωνίσματα του σκητ ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στο μεικτό του σκητ, με τον Ιωάννη Γκογκολάκη και την Κατζουράκη να κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο.
Τη σκυτάλη πήρε το Grand Prix αεροβόλων όπλων της Σόφιας, με την Άννα Κορακάκη να κατακτά το χρυσό μετάλλιο, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κάιρο η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης έφτασε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο αεροβόλο πιστόλι γυναικών.
Κορακάκη και Χριστίνα Μόσχη αγωνίστηκαν και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Εσθονίας, όπου εκεί έγραψαν μία ακόμα «χρυσή» σελίδα για την “γαλανόλευκη” σκοποβολή. Πήραν την πρώτη θέση της διοργάνωσης και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Στα μέσα της Άνοιξης η Κορακάκη πρόσθεσε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο παλμαρέ της, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ISSF του Μπακού, για να μπει και ο Ευθύμης Μίτας στο προσκήνιο των επιτυχιών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο πήλινου στόχου στο Καζακστάν.
Επιστροφή στις διακρίσεις για την Κατζουράκη, που απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στο σκητ γυναικών των Ευρωπαϊκών Αγώνων της Κρακοβίας, ενώ η Κορακάκη δε θα μπορούσε να λείψει από την κορυφή του βάθρου στο πιστόλι Sport (πυροβόλο) της ίδιας διοργάνωσης. Τις ίδιες μέρες, και το ομαδικό του σκητ πήρε θέση στο βάθρο, κατακτώντας επάξια το χάλκινο μετάλλιο.
Ξανά στο βάθρο η Κορακάκη, που πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ISSF στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ παράλληλα και η Κατζουράκη εξασφάλιζε την Ολυμπιακή πρόκριση, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο σκητ γυναικών.
Συνέχεια στα «εισιτήρια» για το Παρίσι έδωσε το ομαδικό του σκητ που πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ σπουδαία διάκριση γνώρισε και ο Μίτας, που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκητ, παίρνοντας παράλληλα και την πρόκριση για την Πόλη του Φωτός. Τον επίλογο στα μετάλλια στο Μπακού έγραψε η Κορακάκη, που πήρε το ασημένιο στο αγώνισμα του πιστολιού Standard γυναικών.
Τέλος, την άκρως επιτυχημένη χρονιά για την ελληνική σκοποβολή ολοκλήρωσε αρχικά η στέψη του Χαράλαμπου Χαλκιαδάκη ως πρωταθλητή Ευρώπης στο σκητ ανδρών του Όσιγιεκ, αλλά και του Παναγιώτη Γεροχρήστου στο αντίστοιχο αγώνισμα των εφήβων.
Άρση Βαρών:
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η χρονιά για την ελληνική άρση βαρών. Η 15χρονη Μαρία Στρατουδάκη αγωνίστηκε στην κατηγορία των 49κ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Π/Κ στην Αλβανία και θριάμβευσε κυριολεκτικά. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ με 86κ, αλλά και το χάλκινο στο σύνολο, σηκώνοντας 152κ.
Μετέπειτα ακολούθησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αρμενία, με την Μαρία Καρδαρά να κατακτά την 7η θέση στην κατηγορία των 59κ, σηκώνοντας 198κ στο σύνολο. Η Μαρία Πιπιλιαρίδου πήρε την 11η θέση στην κατηγορία 49κ, ενώ ο Θοδωρής Ιακωβίδης σήκωσε 338κ και πήρε την 8η θέση στο σύνολο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την αξία του.
Τη σκυτάλη πήρε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U15 στη Μολδαβία, και το ελληνικό αστέρι της άρσης βαρών, η Στρατουδάκη, σάρωσε τα χρυσά μετάλλια, ενώ κατέρριψε και το ρεκόρ Ευρώπης και στις δύο κινήσεις!
Η νεαρή αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό σηκώνοντας 70κ, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ Ευρώπης U15. Στο επολέ ζετέ ήταν το ίδιο συγκλονιστική σηκώνοντας 90κ, και εκτός από το χρυσό στην κίνηση και στο σύνολο, κατέρριψε και το ευρωπαϊκό ρεκόρ.
Νωρίτερα είχε σηκώσει τα 83 και τα 87 κιλά, που ήταν οι πρώτες καταρρίψεις του ρεκόρ Ευρώπης. Στο Κινισάου ξεχώρισε και ο Νίκος Τσακιρίδης, που πήρε την 7η θέση στην κατηγορία των 96κ, για να έρθει μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ε/Ν στο Βουκουρέστι, που και εκεί είχαμε πολλές διακρίσεις.
Αρχικά, η Στρατουδάκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 49κ, σηκώνοντας 89κ στο επόλε ζετέ. Ο Κωνσταντίνος Λαμπρίδης στάθηκε άτυχος, μιας και έχασε στις λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 61κ (4η θέση), ενώ η Μαρία Καρδαρά έφτασε στην 4η θέση στο αρασέ, σηκώνοντας 90κ στην κατηγορία των 59κ.
Τέλος, τις ελληνικές επιτυχίες για το άθλημα έκλεισε η Δέσποινα Χαριτοπούλου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ριάντ, παίρνοντας την 4η θέση στο Group C των 79κ. με 180 κιλά στο σύνολο. Παράλληλα, ο Ιακωβίδης σήκωσε 151 κιλά στο αρασέ, αλλά δεν τα πήγε όπως τα ήθελε και δε βαθμολογήθηκε.
Κωπηλασία:
Με 14 μετάλλια στη Διεθνή Ρεγκάτα του Πιεντιλούκο στην Ιταλία ξεκίνησε η χρονιά για την ελληνική κωπηλασία. Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου κατέκτησαν ένα χρυσό και ένα ασημένιο στο διπλό ελ βαρών, ο Στέφανος Ντούσκος το ασημένιο στο σκιφ ανδρών, ενώ διακρίθηκε και η Ευαγγελία Αναστασιάδου με ένα χρυσό στο σκιφ ελ βαρών και ένα ασημένιο στο σκιφ γυναικών.
Στα τέλη Μαΐου πήρε σειρά το Ευρωπαϊκό Α/Γ στο Μπλεντ της Σλοβενίας, και εκεί οι Έλληνες αθλητές ανέβηκαν 4 φορές στο βάθρο των νικητών. Την πρώτη μέρα, το δίδυμο Κοντού και Φίτσιου κατέκτησαν το ασημένιο στο σκιφ ελ βαρών γυναικών, ενώ οι Πέτρος Γκαϊδατζής και Αντώνης Παπακωνσταντίνου τερμάτισαν 3οι στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών.
Τη δεύτερη μέρα η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο σκιφ ελ βαρών και ο Στέφανος Ντούσκος στο σκιφ ανδρών πρωταγωνίστησαν, και κατέκτησαν με το εθνόσημο δύο ακόμα ασημένια μετάλλια. Ακολούθησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης, όπου ο απολογισμός για τα ελληνικά πληρώματα ήταν δύο μετάλλια, και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια στο θεσμό!
Τα γυναικεία πληρώματα της δικώπου, με τις Χριστίνα Μπούρμου-Ευαγγελία Αναστασιάδου, και του διπλού ελ βαρών με τις Ζωή Φίτσιου-Μιλένα Κοντού, κατέκτησαν τα χάλκινα μετάλλια στα αγωνίσματά τους, και ανέβασαν ξανά τη χώρα μας στο βάθρο. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U23 του Πλόβντιβ, όπου η Ελλάδα πανηγύρισε διπλό θρίαμβο.
Συγκεκριμένα, το δίδυμο των Αναστασιάδου και Κοντού πήραν τη νίκη στο μεγάλο τελικό, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, και με την επίδοσή τους (06:50.13) σημείωσαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Λίγο αργότερα, και η Ευαγγελία Φράγκου διακρίθηκε, μιας και κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο σκιφ.
Στο κλείσιμο του Καλοκαιριού τα “γαλανόλευκα” κουπιά πανηγύρισαν 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U23 στη Γερμανία, ενώ μία από τις κορυφαίες στιγμές του αθλήματος για φέτος ήταν η εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης του Ντούσκου μέσα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.
Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής πήρε τη δεύτερη θέση στον ημιτελικό του σκιφ, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά εκεί για 23 δευτερόλεπτα έμεινε εκτός βάθρου. Το εισιτήριο για το Παρίσι εξασφάλισαν επίσης οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου, που στη δίκωπο άνευ πήραν πανηγυρικά την πρώτη θέση, και το έβδομο από τα 11 εισιτήρια για την Πόλη του Φωτός.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι ο Στέφανος Ντούσκος θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στο δρόμο για το Παρίσι. Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αφής της φλόγας, που πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι κωπηλάτης!
Ιππασία:
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το νέο έτος για την ελληνική ιππασία. Η Έφη Κουτσάφτη κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην ιππική αντοχή, στο διεθνή αγώνα στο Αρέζο της Ιταλίας.
Ακολούθησε η διάκριση της Ιόλης Μυτιληναίου στο Global Champions Tour στη Ντόχα, που κατέκτησε την 5η θέση στον κόσμο, ενώ στο διεθνή αγώνα ιππικής δεξιοτεχνίας CDI3* της Αγγλίας η Θεοδώρα Λιβανού πανηγύρισε το ασημένιο μετάλλιο.
Σειρά πήρε το M Mytilineos Grand Prix του Athens Equestrian Festival 2023, με τον Άγγελο Τουλούπη να παίρνει την 6η θέση, ενώ οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στο Longines EEF Series Κύπελλο Εθνών της Αθήνας, όπου η ελληνική ομάδα κατέλαβε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο.
Στον κορυφαίο αγώνα CSI5* Global Champions Tour, η Ιόλη Μυτιληναίου έκανε άπταιστη διαδρομή σε χρόνο 40,17 στο μπαράζ και κατέκτησε την 3η θέση, και τη σκυτάλη για το βάθρο πήρε η Έφη Κουτσάφτη, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο διεθνή αγώνα ιππικής αντοχής, CEI 2* της Σλοβακίας.
Στην ίδια τοποθεσία, αλλά αγωνιζόμενος σε διεθνή αγώνα υπερπήδησης εμποδίων CSI3*, ο Τουλούπης βγήκε πρώτος στον τελικό του Silver Tour ύψους 1.45μ., βγήκε δεύτερος στο αγώνισμα ύψους 1.40μ., και στην κατηγορία των Νέων Ίππων 6-7 ετών κατέκτησε την 3η θέση.
Με τον ερχομό του Φθινοπώρου, η χώρα μας μέτρησε πολλές διακρίσεις στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο Μαρκόπουλο, μιας και οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν τα 7 από τα 10 συνολικά χρυσά μετάλλια στην υπερπήδηση εμποδίων, και τα 5 από τα 6 χρυσά στην ιππική δεξιοτεχνία.
Ο Τουλούπης πρωταγωνίστησε και στο διεθνή αγώνα υπερπήδησης εμποδίων CSI3/CSI1/CSIYH* στη Γερμανία, καταλαμβάνοντας τέσσερις(!) πρωτιές, και η χρονιά έκλεισε με τον Έλληνα πρωταθλητή να πετυχαίνει μία μεγάλη νίκη στο Grand Prix ύψους 1.50μ. στο διεθνή αγώνα CSI3* της Βαρσοβίας.
Τοξοβολία:
Μια πλούσια σε αγωνιστική δράση και εμπειρίες ήταν η χρονιά και για την ελληνική τοξοβολία. Πρώτος σταθμός των Ελλήνων αθλητών ήταν στο Grand Prix στο Λίλσολ, όπου οι Θανάσης Κωστόπουλος, Δημήτρης Δρακιώτης και Σταύρος Κουμερτάς κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό του σύνθετου τόξου.
Στην ίδια διοργάνωση ο Δρακιώτης “άγγιξε” το δεύτερο μετάλλιό του στο ατομικό του ίδιου αγωνίσματος, αλλά ηττήθηκε στο νήμα στον μικρό τελικό, ενώ και η 20χρονη Δήμητρα Παπαδοπούλου έμεινε στην 4η θέση, αγωνιζόμενη στον μικρό τελικό του Ολυμπιακού τόξου.
Μερικούς μήνες μετά, στο Grand Prix του Ουμάγκ συμμετείχε η Εθνική Γυναικών στο ομαδικό Ολυμπιακού Τόξου (Ευαγγελία Ψάρρα, Ανατολή Μάρθα Γκορίλα και Δημητρα Παπαδοπούλου), φτάνοντας αρκετά κοντά στο βάθρο των νικητών (4η θέση).
Σειρά πήραν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στην Κρακοβία, με τη “γαλανόλευκη” αποστολή να ολοκληρώνει τις προσπάθειές της δίχως μετάλλια, αλλά με πολύτιμες εμπειρίες. Η Δήμητρα Παπαδοπούλου έφθασε μέχρι τη φάση 1/8 στο Ολυμπιακό τόξο, ενώ ο Παναγιώτης Κατσαΐτης κατέλαβε την 33η θέση στο ίδιο αγώνισμα.
Στην 9η θέση της τελικής κατάταξης στο ατομικό του Σύνθετου Τόξου τερμάτισε ο Δημήτρης Δρακιώτης, χάνοντας για ελάχιστα την πρόκριση στην επόμενη φάση, και οι Παπαδοπούλου-Κατσαΐτης έφτασαν ως τη φάση 1/16, στο ομαδικό του Ολυμπιακού Τόξου.
Στο Hyundai World Archery Championships 2023 η Ευαγγελία Ψάρρα κατέλαβε την 17η θέση στο Ολυμπιακό Τόξο Γυναικών, ενώ η Δήμητρα Παπαδοπούλου έφτασε στην 33η θέση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο τοξοβολίας η ίδια αθλήτρια τερμάτισε στη 17η θέση του Ολυμπιακού Τόξου, η Ψάρρα στη 33η, και πλέον βάζουν πλώρη για να διεκδικήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση μέσα στο 2024.
Στο Ευρωπαϊκίο πρωτάθλημα του Εσσεν θα δοθούν 3 εισιτήρια στο ομαδικό, άλλες τρεις Ολυμπιακές προκρίσεις θα δοθούν στο προ-Ολυμπιακό που θα γίνει στην Αττάλεια τον Ιούνιο, ενώ άλλες 2 θα δοθούν μέσω κατάταξης. Η Ψάρρα διεκδικεί την παρουσία της στο Παρίσι μέσα από το ατομικό, ενώ ελπίζει και μέσω του ομαδικού.