Αναλυτικός και ξεκάθαρος σε πολλές απαντήσεις του εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά την τρίτη σερί του νίκη στη Μελβούρνη. Ο 36χρονος Σέρβος εξασφάλισε για 16η φορά την πρόκρισή του στον τέταρτο γύρο του Australian Open, και απάντησε σε κάθε είδους ερώτημα που του έκαναν. Από το σημερινό του παιχνίδι και τις επιδόσεις του, ως και τα πρότυπα συμπεριφοράς, τόσο του ίδιου παλιότερα, όσο και των νέων τενιστών στο Tour.
Για το αν νιώθει ότι επιστρέφει στις καλές του επιδόσεις, είπε: «Όχι, αλλά έπαιξα καλύτερα από ό,τι έπαιξα στους δύο πρώτους γύρους, άρα αυτό είναι μια θετική αλλαγή, υποθέτω. Αρχίζω να αισθάνομαι καλύτερα, τόσο στο παιχνίδι μου, όσο και σωματικά. Είναι θετικά σημάδια αυτά, αλλά ακόμα δεν έχω παίξει στο πικ μου».
Για το αν τον ανησυχεί το γεγονός πως παίζει σε ματς που γίνονται αργά το βράδυ, με αφορμή και το χθεσινό παιχνίδι του Μεντβέντεφ τα ξημερώματα, απάντησε: «Νομίζω ότι σιγά σιγά αντιμετωπίζεται, για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι τα Grand Slam είχαν συζητηθεί γι’ αυτό, και προφανώς προσπαθούν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα μέρα νωρίτερα.
Το ημερήσιο πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων είναι προγραμματισμένα, και προφανώς είναι πρόβλημα το να αργούν, όταν ειδικά υπάρχουν best of 5 ματς των ανδρών, όπως για παράδειγμα ο αγώνα τους Μεντβέντεφ, που ξεκίνησε στις 23:00 (τοπική ώρα).
Ναι, δεν είναι η ιδανική κατάσταση να είσαι σε αυτό, σίγουρα. Δε ξέρω. Εννοώ, δε βλέπω Grand Slam στα κεντρικά κορτ, ιδιαίτερα σ’ αυτά αλλάζοντας τις μορφές τους. Να έχεις αγώνες ημέρας, αλλά και νυχτερινά sessions, γιατί στα βραδινά ματς πουλάνε περισσότερα εισιτήρια οι διοργανώσεις. Έτσι διαφημίζονται και έτσι προωθούνται.
Απλώς δεν βλέπω ότι μπορούν να γίνουν όλα σε ένα session μέσα σε μία μέρα. Αυτό θα βοηθούσε σίγουρα τους παίκτες, γιατί ίσως να είχαμε μερικές επιπλέον ώρες σε κάποιες μέρες, αν πχ ξεκινάει στις 11:00 ή στις 12:00 το πρόγραμμα, ανάλογα με τον αριθμό των αγώνων που έχουν προγραμματιστεί.
Υποθέτω ότι η άλλη επιλογή είναι να προγραμματίζουν έναν αγώνα λιγότερο στο κεντρικό κορτ. Είμαι σίγουρος ότι τα Grand Slam λαμβάνουν υπόψιν τους πολλές διαφορετικές πιθανότητες στην εξίσωση, και τις αξιολογούν. Μόνο αυτό μπορώ να πω».
Σχετικά με το τι σκέφτεται και εφαρμόζει σε στιγμές που τον βλέπουν να δυσκολεύεται με το παιχνίδι του, είπε: «Λοιπόν, δεν είναι πάντα θετικές σκέψεις. Ακούγονται πολλές βρισιές μέσα στο κεφάλι μου εκείνη την ώρα. Υποθέτω ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι μέρος αυτού που είμαι.
Θέλω να πω, είμαι αρκετά σίγουρος ότι ο καθένας περνάει τις δικές του στιγμές κρίσης, ιδιαίτερα στους αγώνες όπου δεν αισθάνεται καλά και έχει αμφιβολίες. Το ερώτημα είναι πώς ξεπερνάς αυτές τις αμφιβολίες και επικεντρώνεσαι στο να βρίσκεσαι στο παρόν, και να προσπαθείς να αξιοποιήσεις το μέγιστο έξω από τον εαυτό σου για τον επόμενο πόντο.
Έχω εξωστρεφή προσωπικότητα. Δείχνω τα δικά μου συναισθήματα -όχι πάντα- αλλά συμβαίνει. Όταν δείχνω την κακή πλευρά των συναισθημάτων μου, είναι άσχημο και δεν είναι κάτι που απολαμβάνω. Είναι αυτό που είναι. Προσπαθώ να πολεμήσω τους δαίμονες που έχω, όπως όλοι, στο γήπεδο. Μερικές φορές λειτουργεί καλύτερα. Μερικές φορές όχι τόσο σπουδαία.
Απλά πρέπει να αποδεχτείς τις περιστάσεις, ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι κόντρα σε συγκεκριμένους αντιπάλους τη δεδομένη μέρα. Μερικές φορές απλά ξυπνάς χωρίς να νιώθεις ωραία, και αρχίζεις να αμφιβάλλεις γι’ αυτό. Μπορεί να κερδίσεις έναν αγώνα ή να παίξεις καλά. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις ψυχικά κατά τη διάρκεια του αγώνα».
Σε ερώτηση σχετικά με την καταρροή που έχει, αλλά και για το αν έχει κάνει τεστ κόβιντ από τη μέρα που ήρθε στη Μελβούρνη, απάντησε: «Δεν έχω κάνει τεστ κόβιντ. Είναι μια συνηθισμένη ιογενής λοίμωξη που έχω περάσει. Τώρα είναι στα τελευταία της στάδια, έχω ακόμα λίγο έκκριμα, αλλά αυτό είναι όλο».
Για το αν έχει αμφιβολίες για τη φετινή του πορεία, και για το δε βρει το ρυθμό του, απάντησε: «Ναι, έχω σκεφτεί αρκετές φορές αυτό το σενάριο σε κάθε αγώνα μου εδώ, πράγματι. Είμαι ανακουφισμένος και χαρούμενος που έπαιξα όπως έπαιξα, και που ένιωσα όπως ένιωσα απόψε. Σίγουρα πολύ καλύτερα από όσα έγιναν στα δύο πρώτα ματς.
Ναι, μπαίνοντας στο τουρνουά δεν έχω νιώσει τέλεια από άποψη υγείας και σωματικής κατάστασης, αλλά και από άποψη παιχνιδιού. Είναι όλο συνδεδεμένο προφανώς. Δεν είχα το καλύτερο τουρνουά, όσον αφορά την ποιότητα του τένις, αλλά είμαι στον τέταρτο γύρο. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν καλύτερα».
Σχετικά με τον αν είχε δεχθεί κριτική ή συστάσεις για τη συμπεριφορά του στο ξεκίνημα της καριέρας του, είπε: «Ξέρω σίγουρα ότι δεν άρεσε στον Φέντερερ ο τρόπος που συμπεριφερόμουν στην αρχή. Δεν του καθόταν καλά. Δεν ξέρω για τους άλλους. Μάλλον δεν ήμουν ο αγαπημένος τύπος ανθρώπου για τους Top παίκτες, διότι δε φοβόμουν να πω ότι θέλω να γίνω ο καλύτερος στον κόσμο. Είχα αυτοπεποίθηση και πίστευα ότι είχα το παιχνίδι για να υποστηρίξω αυτό που έλεγα.
Ποτέ, όμως, δεν υπήρχε έλλειψη σεβασμού. Πριν και μετά το ματς πάντα χαιρετούσα τον αντίπαλο. Έχω διδαχτεί ότι ο σεβασμός πρέπει να υπάρχει, ανεξάρτητα με ό,τι συμβαίνει. Σίγουρα στο γήπεδο μπορούν να συμβούν πολλά στην ένταση της στιγμής. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που έκανα το επαγγελματικό μου ντεμπούτο. Είναι δύσκολο να πω ποιος με συμπαθούσε περισσότερο ή λιγότερο. Ανέφερα έναν, δεν θυμάμαι άλλους».
Τέλος, για το αν έχει ακούσει ποτέ όσους του έκαναν συστάσεις, ή αν τους έχει αγνοήσει απλά, απάντησε: «Με τροφοδοτούσε ακόμα περισσότερο. Εγώ δηλαδή, αν έκανα λάθος, θα το παραδεχόμουν. Θα σήκωνα το χέρι και θα ζητούσα συγνώμη ή οτιδήποτε άλλο. Αν όμως η κριτική ερχόταν χωρίς συγκεκριμένο λόγο, τότε απλά θα συνέχιζα στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό είναι όλο.
Ήξερα και ξέρω σήμερα ότι δεν μπορείς να αρέσει σε όλους το ποιος είσαι, πώς παίζεις, πώς συμπεριφέρεσαι και πως μιλάς. Είναι φυσιολογικό. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις. Όσον αφορά το επίπεδο αυτοπεποίθησης του Σέλτον, δε με ενοχλεί καθόλου. Νομίζω ότι είναι υπέροχο. Πρέπει να το πιστέψετε, τον στηρίζω γι’ αυτό. Υποστηρίζω 100% έναν νέο παίκτη που βγαίνει στο γήπεδο.
Όπως έκανε ο Πρίζμιτς, έτσι και ο Σέλτον βγαίνει έξω, πιστεύοντας στις δυνατότητές του ότι μπορεί να προκαλέσει τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο. Δεν είμαι καθόλου ενάντια σ’ αυτό. Αλλά υπάρχει προφανώς κάποιο είδος γραμμής, μια νοητή γραμμή αποδεκτής συμπεριφοράς υποθέτω, προς τον άλλο παίκτη.
Εάν ένας παίκτης περάσει πάνω από αυτή τη γραμμή, τότε προφανώς ξεκινά να είναι ενοχλητικός. Τότε είναι που αντιδράς ή δεν αντιδράς. Απλά εξαρτάται. Αλλά είμαι υπέρ των νεαρών παικτών που δείχνουν αυτοπεποίθηση, και μιλώντας πάντα με σεβασμό προς τα μεγαλύτερα παιδιά, που βρίσκονται στο Tour, και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και το τένις τους».