fbpx

Paris Masters: “Λύγισε” στον ημιτελικό ο Τσιτσιπάς (vids)

Paris Masters: “Λύγισε” στον ημιτελικό ο Τσιτσιπάς (vids)

Δεν τα κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Rolex Paris Masters, και έμεινε εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ηττήθηκε με 6-3, 6-7(1), 7-6(3), από τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, μετά 2 ώρες και 32 λεπτά αγώνα, και αποχαιρετά το Παρίσι.

Ήταν μία επική “μονομαχία” ανάμεσα σε 2 φορμαρισμένους τενίστες, με τον 32χρονο Βούλγαρο όμως να βγαίνει νικητής κάνοντας το 5/5 στο Bercy αυτή την εβδομάδα, δείγμα τις εξαιρετικής του κατάστασης, αλλά και τις “δίψας” του για την κατάκτηση του πρώτου Masters του μετά από 6 χρόνια.

Το 2017 ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που συμμετείχε στα ATP Finals και τα κατέκτησε, ενώ λίγους μήνες πριν είχε θριαμβεύσει και στο Σινσινάτι, σε μία από τις καλύτερες χρονιές του στο Tour. Φέτος επέστρεψε στον τελικό ενός 1000αριού, και επιδιώκει να φτάσει και πάλι στην κορυφή.

Αυτός θα είναι ο δεύτερος φετινός τελικός του, μετά την αντίστοιχη πορεία του στο 250άρι της Γενεύης, ενώ έφτασε ως τον ημιτελικό σε Σαγκάη, Ρότερνταμ, Ουάσινγκτον και Ζενγκζού. Έχει το μομέντουμ, το απέδειξε νικώντας δυνατούς αντιπάλους στο Παρίσι, και απέχει μία νίκη από το θρόνο.

Παράλληλα, βελτιώνει το h2h του με τον Στέφανο φτάνοντας τις 2 νίκες σε 8 αναμετρήσεις τους, ενώ τον κερδίζει και για δεύτερη φορά σε indoor τουρνουά. Είχαν συναντηθεί άλλες 2 φορές στη Βιέννη (2020, 2021), με τον Ντιμιτρόφ να κερδίζει την πρώτη “μάχη” και τον Τσιτσιπά τη δεύτερη.

Όσον αφορά τώρα τον No. 6 του κόσμου, ο στόχος της πρόκρισης στα Nitto ATP Finals επετεύχθη, βρέθηκε για τρίτη σερί διοργάνωση στην 4άδα, και παίζει τένις υψηλού επιπέδου τις τελευταίες εβδομάδες, θέλοντας φυσικά να ολοκληρώσει τη σεζόν του με μια καλή πορεία στα τελικά.

Δεν κινδυνεύει με πτώση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά ούτε θα ανέβει κάποια θέση, και θα ταξιδέψει για πέμπτη διαδοχική φορά στο Τορίνο, θέλοντας να περάσει το Robin Round μετά από τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες. Τη μία φορά που το κατάφερε κατέκτησε και τον τίτλο (2019).




Το ματς:

Σχετικά με την εξέλιξη του πρώτου ημιτελικού της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Ντιμιτρόφ μέτρησε 38 winners και 6 άσους, ενώ από λάθη είχε 22 αβίαστα και μόλις 2 διπλά σφάλματα. Είχε 77% σε κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο σερβίς (50/65), 81% από το δεύτερο (26/32), και έσωσε κάθε BP του Στέφανου (4/4).

Από την άλλη ο Τσιτσιπάς έμεινε στους 29 winners και του 12 άσους, είχε καλά ποσοστά σε κερδισμένους πόντους, τόσο από το πρώτο, όσο και από το δεύτερο σερβίς (71% και 74% αντίστοιχα), και κατάφερε να σώσει 4/5 απειλές του αντιπάλου του, γεγονός που του στοίχισε και το πρώτο σετ.

Εκεί ο Βούλγαρος ξεκίνησε εντυπωσιακά, καθώς χάρισε μόλις 2(!) πόντους στα πρώτα 3 games, πετυχαίνοντας και στο ενδιάμεσο το πρώτο break της αναμέτρησης (3-0). Δίχως να βρεθεί σε θέση απειλής από το σερβίς του υπερασπίστηκε τη διαφορά, και με το τρίτο SP του έκανε το 1-0 (6-3).

Στην επανάληψη, αμφότεροι μπήκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο κεντρικό κορτ, και δεν άφησαν περιθώρια για κάποιο break ως το 8ο game (4-4). Στο αμέσως επόμενο ο Στέφανος ήρθε αντιμέτωπος με διπλή ευκαιρία του No. 14 (πλέον) της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά τα έσβησε και προηγήθηκε (5-4).

Χωρίς νέα καλή στιγμή για “σπάσιμο” οδηγήθηκαν στο πρώτο tie-break της αναμέτρησης (6-6), όπου μετά από σχεδόν 9 λεπτά άψογου παιχνιδιού του Έλληνα τενίστα ήρθε η ισοφάριση, και το παιχνίδι πήγε σε decider (7-6(1).




Στο τρίτο και τελευταίο σετ λίγα άλλαξαν σε σύγκριση με το προγενέστερο, με τον Τσιτσιπά να έχει στα χέρια του τετραπλή ευκαιρία για break στο σερβίς του Ντιμιτρόφ στο 3ο game, αλλά να την αφήνει ανεκμετάλλευτη για να παραμείνει η απόλυτη ισορροπία στο ματς ως το τέλος (6-6).

Στο δεύτερο tie-break, το οποίο κράτησε ξανά κοντά στα 9 λεπτά, ήταν η σειρά του Βούλγαρου να κυριαρχήσει στο γήπεδο, ξεκινώντας με 5-0 τις προσπάθειές του. Μείωσε σε 5-2 ο Στέφανος, έσβησε το πρώτο από τα 4 MP του Ντιμιτρόφ (6-3), αλλά στο 10ο πόντο γράφτηκε ο επίλογος του παιχνιδιού (7-6(3).




Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις