fbpx

Οι αλλαγές προπονητών του Τσιτσιπά μέχρι σήμερα και η επόμενη μέρα μετά το US Open

Οι αλλαγές προπονητών του Τσιτσιπά μέχρι σήμερα και η επόμενη μέρα μετά το US Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολόκληρωσε τη συνεργασία του με τον Μαρκ Φιλιππουση, που είχε τον ρόλο του βασικού προπονητή του το τελευταίο διάστημα, λίγο μετά τον χθεσινό αποκλεισμό του από τον 2ο γύρο του US Open, κλείνοντας αρκετά σύντομα τη δεύτερη συνεργασία τους, που πριν ένα μήνα έδειχνε να έχει γερές βάσεις.

Ο Στέφανος είπε χθες στο ελληνικό Eurosport πως είχαν συμφωνήσει εξαρχής με τον 46χρονο Αυστραλό τεχνικό για μία συνεργασία εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, και σε βάθος χρόνου θα επέστρεφε κανονικά ο πατέρας και προπονητής του, Απόστολος Τσιτσιπάς, χωρίς όμως να θεωρούταν απαραίτητη η απομάκρυνση του Φιλιππούση από το box, λόγω των εξαιρετικών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο 25χρονος Έλληνας τενίστας πριν ένα μήνα, έμοιαζε αρκετά πιθανή μία… τριπλέτα αποφάσεων στο box του, καθώς τόσο ο Απόστολος, όσο και ο Μαρκ, θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τον Τσιτσιπά με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να παραμείνει στην ελίτ του τένις, και να διεκδικεί με μεγαλύτερες αξιώσεις περισσότερους τίτλους.

Όλα αυτά ανήκουν για την ώρα σε υποθετικά σενάρια του παρελθόντος, μιας και δεν είναι πλέον ο Φιλιππούσης στο box του Στέφανου, και είναι πολύ πιθανό ως το φινάλε της χρονιάς να επιστρέψει ως πρώτος προπονητής του ο Απόστολος, που από το ξεκίνημα της επαγγελματικής (και μη) καριέρας του No. 7 του κόσμου είναι πάντοτε στο πλευρό του.

Πόσο συχνά όμως ο Τσιτσιπάς αλλάζει τον βασικό του προπονητή;

Από το 2017 μέχρι σήμερα, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα και καταστάσεις στο box του, δεδομένου ότι ο πατέρας και προπονητής του, Απόστολος Τσιτσιπάς, είναι δίπλα του από τα πρώτα του βήματα στο τένις, έχοντας θυσιάσει πολλά για να βρίσκεται στο πλάι του σε όλα τα μέρη της Γης.

Από τις ακαδημίες και τις εγκαταστάσεις της Γλυφάδας, ως τα πρώτα ταξίδια στο εξωτερικό και το ξεκίνημα του Στέφανου στο Tour, ο Απόστολος ήταν μόνιμα στην πρώτη γραμμή μαζί του, και αυτό τον έχει καθιερώσει ως βασικό και… αναντικατάστατο προπονητή του, ακόμα και όταν ο ίδιος πλέον δε δίνει το “παρών” σε όλα τα τουρνουά.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, από τις αρχές του 2022 και ύστερα, έχουν παρατηρηθεί ορισμένες αλλαγές και προσπάθειες του Στέφανου να δοκιμάσει κάτι καινούργιο στο box του, με σύντομες προσθήκες έμπειρων-βετεράνων τενιστών, που θα μπορούσαν να του προσφέρουν αναβαθμίσεις στο παιχνίδι του.

Πρώτη δοκιμή αλλαγής – Βασικός προπονητής ο Τόμας Ένκβιστ

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, ο Στέφανος ταξίδεψε για το Ρότερνταμ της Ολλανδίας για πρώτη φορά στην καριέρα του με άλλον προπονητή. Τη θέση του Απόστολου πήρε ο 49χρονος (πλέον) Σουηδός, Τόμας Ένκβιστ, φιναλίστ του Australian Open το 1999.

Ο έμπειρος τεχνικός κλήθηκε να καθοδηγήσει τον Τσιτσιπά στα τουρνουά που θα ακολουθούσαν, όμως η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε συντομότερα από ότι αναμενόταν. Ξεκίνησαν μαζί στο Ρότερνταμ, όπου ο Έλληνας τενίστας έφτασε μέχρι τον τελικό, συνέχισαν μαζί σε Μασσαλία, Ακαπούλκο, Καλιφόρνια και Μαϊάμι, αλλά πριν το Μόντε Κάρλο χώρισαν οι δρόμοι τους.

Στο Μονακό ο Στεφ πανηγύρισε τον back to back τίτλο του μαζί με τον πατέρα του, συνέχισε την εξαιρετική clay season του, και παρά τη φημολογία πως διατηρούνται επαφές μεταξύ της ομάδας Τσιτσιπά και του Ένκβιστ, δεν επέστρεψε ο Σουηδός στο box του.

Η σκυτάλη στον Φιλιππούση ως… advisor του Απόστολου

Λίγες εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του Ένκβιστ, ο Στέφανος δε σταμάτησε να ψάχνει την προσθήκη που θα ανέβαζε το πρεστίζ του box του, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Η χωμάτινη σεζόν του είχε κυλήσει άψογα, στο Παρίσι δεν είχε την πορεία που θα ήθελε, συνέχισε τις χαμηλές πτήσεις και στα τουρνουά του γρασιδιού (με εξαίρεση τη Μαγιόρκα), ενώ και στο Wimbledon αποχαιρέτησε νωρίς.

Έτσι ήρθε σε επαφή με τον Μαρκ Φιλιππούση, που ξεκίνησε ως advisor του Απόστολου Τσιτσιπά, αλλά και για να δίνει νέες ιδέες στον ίδιο για να κάνει το παιχνίδι του πιο απρόβλεπτο, αλλά και συνάμα πιο σταθερό για να έρχονται περισσότερες νίκες.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2022, ολοκλήρωσαν τη σεζόν μαζί, όμως πριν το φετινό Roland Garros ο Φιλιππούσης απομακρύνθηκε από τον πάγκο του Έλληνα τενίστα, με τον Στέφανο να λέει χαρακτηριστικά πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται μόνο έναν άνθρωπο να τον συμβουλεύει, διαλέγοντας τον πατέρα του.

Από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο στο τιμόνι ξανά ο Απόστολος

Έκανε καλές εμφανίσεις στο Γαλλικό Όπεν ο Τσιτσιπάς, αλλά δεν ξεπέρασε το ανυπέρβλητο εμπόδιο του Κάρλος Αλκαράθ στον προημιτελικό, και έτσι έκλεισε τη χωμάτινη σεζόν του δίχως κάποιον τίτλο, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Στο γρασίδι δεν έβρισκε άμεσα τα πατήματά του και γνώρισε αρκετούς πρόωρους αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα να ταξιδέψει για το Wimbledon χωρίς πολλά ματς στα πόδια του.

Έχασε στις λεπτομέρειες το εισιτήριο για την 8άδα του ιστορικού Grand Slam, και από τα μέσα Ιουλίου ως τις αρχές Αυγούστου είχε αρκετό χρόνο ανασυγκρότησης και σκέψης για το πως θέλει να παρουσιαστεί στην έναρξη της hard-court season του.

Η επιστροφή του Φιλιππόυση και ο… πρόωρος επίλογος

Μία από τις πρώτες και βασικές αποφάσεις του Στέφανου για την έναρξη της σεζόν του στα γήπεδα της σκληρής επιφάνειας ήταν η επιστροφή του Φιλιππούση στο box του, μόνο που αυτή τη φορά προοριζόταν ως πρώτος προπονητής.

Ο Έλληνας τενίστας είπε πως ο πατέρας του πήρε άδεια για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και έτσι πορεύτηκε με τον Αυστραλό τεχνικό για δεύτερη φορά, μόνο που τώρα ο ρόλος του ήταν σαφώς πιο αναβαθμισμένος.

Πρώτη δοκιμασία το Los Cabos, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μιας και ο Τσιτσιπάς το κατέκτησε, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο σύντομος αποκλεισμός στο Τορόντο, αλλά και η ήττα στον 2ο γύρο του Σινσινάτι έφεραν ξανά τον προβληματισμό στην ομάδα του.

Ο Τσιτσιπάς αγωνίστηκε για πρώτη φορά χωρίς τον Απόστολο στο πλάι του σε ένα Major, παρέμεινε βασικός προπονητής ο Φιλιππούσης, και όπως συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες, εκεί βρίσκεται και η Πάουλα Μπαντόσα, η σύντροφος του Έλληνα τενίστα, ενώ χθες ήταν εκεί και η μητέρα της!

Στην πρεμιέρα του ο Στεφ δεν είχε προβλήματα, αλλά χθες ο Ελβετός Ντομινίκ Στρίκερ τα αποκάλυψε, και τον απέκλεισε ξανά νωρίς από το Slam της Νέας Υόρκης, γίνοντας μάλιστα ο 7ος παίκτης κάτω του Top-100 που τον κερδίζει στα 6 χρόνια επαγγελματικής καριέρας.

Η ήττα αυτή έφερε την άμεση αντίδραση του Στέφανου να απομακρύνει για δεύτερη φορά τον Φιλιππούση από το box του, και πλέον το ενδιαφέρον στην ομάδα του στρέφεται στις αποφάσεις και τις επιλογές που θα γίνουν για την επόμενη μέρα στο Tour.

Ποια θα είναι η εικόνα του box του Τσιτσιπά από εδώ και στο εξής;

Η ήττα στον 2ο γύρο του US Open απλώς ανεβάζει τον Τσιτσιπά κατά 35 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, οι οποίοι κατά πάσα μεγάλη πιθανότητα δε θα αρκούν για να τον ανεβάσουν πολύ. Αυτή τη στιγμή είναι στο No. 7, και για να “σκαρφαλώσει” θέσεις θα θέλει άμεσες γκέλες τον Γιανίκ Σίνερ και Αντρέι Ρούμπλεφ, ενώ οφείλει να προσέχει και την πορεία του Τέιλορ Φριτς.

Νέο Grand Slam δεν υπάρχει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και κίνητρο. Εξακολουθεί να “τρέχει” το ATP Race που θα βγάλει τους οκτώ τενίστες που θα παίξουν στα τελικά της ATP τον Νοέμβριο στο Τορίνο, και ακόμα ο Στέφανος δεν έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στη διοργάνωση.

Το λογικό και επόμενο είναι να επιστρέψει ο Απόστολος Τσιτσιπάς στην ηγεσία του box του, και να’ ναι αυτός που θα καθοδηγεί τον γιο και αθλητή του μέχρι το τέλος της χρονιάς, με βασικό στόχο φυσικά να μείνει όσο το δυνατόν ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και να εξασφαλίσει την πρόκριση για τα ATP Finals.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις