fbpx

US Open: Ο Στρίκερ απέκλεισε τον Τσιτσιπά με ανατροπή στην ανατροπή (vids)

US Open: Ο Στρίκερ απέκλεισε τον Τσιτσιπά με ανατροπή στην ανατροπή (vids)

Μετά από τέσσερις ώρες και 5 λεπτά “μάχης” στο παιχνίδι που άνοιξε το ημερήσιο πρόγραμμα στο Grandstand, ο Ντόμινικ Στρίκερ κατάφερε να πάρει μία σπουδαία νίκη σε βάρος του Στέφανου Τσιτσιπά με 7-5, 6-7(2), 6-7(5), 7-6(6), 6-3, και να προκριθεί στον 3ο γύρο του US Open.

Το ματς ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, καθώς παρακολουθήσαμε διπλή ανατροπή και 3 tie-break, με τη νίκη να… ξεγλιστρά από τα χέρια του 25χρονου Έλληνα τενίστα στο 4ο σετ, καθώς έχασε την «χρυσή» ευκαιρία να σερβίρει για τη νίκη στο 9ο game.

Αντιθέτως, ο 21χρονος Ελβετός πανηγυρίζει απόψε μία σπουδαία νίκη για την καριέρα του, καθώς για πρώτη φορά επικρατεί παίκτη του Top-10 της παγκόσμιας κατάταξης, παράλληλα ισοφαρίζει τον Στέφανο στα μεταξύ τους παιχνίδια (1-1), ενώ εξασφαλίζει και την παρθενική του παρουσία στον 3ο γύρο μίας Grand Slam διοργάνωσης.

Αυτή, μάλιστα, είναι η 5η διαδοχική νίκη του στη Νέα Υόρκη, μιας και προέρχεται από τα προκριματικά, και δείχνει πραγματικά ασταμάτητος αυτή τη στιγμή, μπορώντας να κοιτάξει στα μάτια κάθε αντίπαλο που θα του εμφανιστεί. Βρίσκεται στο No. 128 του κόσμου, και μετά την πορεία του στο τελευταίο Major της χρονιάς αναμένεται να κάνει τεράστιο άλμα, και σίγουρα νέο career high.

Όσον αφορά τον Τσιτσιπά, αυτή ήταν μία νίκη εκτός προγράμματος. Το μονοπάτι του ως τον προημιτελικό (πιθανή συνάντηση με Τζόκοβιτς) του επέτρεπε να σκέφτεται την παρουσία του στην 8άδα, που αναμφίβολα θα τον ανέβαζε και βαθμολογικά, καθώς δεν είχε βαθμούς να υπερασπιστεί.

Τώρα όμως θα αρκεστεί στους +35 που εξασφάλισε με τη νίκη του στην πρεμιέρα, και για να “σκαρφαλώσει” θέσεις στα ανανεωμένα ATP Rankings της Δευτέρας (4/9), θα πρέπει να μην κάνουν μεγάλες πορείες οι Γιανίκ Σίνερ και Αντρέι Ρούμπλεφ, που έχουν να υπερασπιστούν 315 βαθμούς.

YouTube video

Το ματς:

Το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά κλειστό, και σίγουρα κρίθηκε στις λεπτομέρειες του κάθε σετ. Κάθε σετ είχε διαφορετική εικόνα και ήταν όλα απρόβλεπτα. Τη διαφορά την έκαναν τα break στα κρίσιμα χρονικά σημεία, αλλά και τα σερβίς που ήταν και για τους δύο… μετρημένα κουκιά.

Αμφότεροι είχαν φανταστική συγκομιδή σε winners (71 ο Τσιτσιπάς και 79 ο Στρίκερ), ενώ ουκ ολίγες φορές έκλειναν τους πόντους με άσους (22-11). Χέρι-χέρι και στα αβίαστα λάθη (42-40), ενώ μέτρησαν και τον ίδιο αριθμό σε διπλά σφάλματα (6-6).

Στο 1ο σετ επικρατούσε η απόλυτη ισορροπία ως το 10ο game, και όλα έδειχναν πως θα έλυναν τις διαφορές τους στο tie-break (5-5). Ο Ελβετός όμως βρήκε break στο κατάλληλο χρονικό σημείο (6-5), και στο φινάλε σέρβιρε άψογα για το 1-0 (7-5).

Στην επανάληψη όμως, ο No. 7 του κόσμου μπήκε πιο προετοιμασμένος, και διατηρώντας την ισχνή του διαφορά ως το 3ο game (2-1), κατάφερε στο αμέσως επόμενο να “παραβιάσει” για πρώτη φορά το σερβίς του αντιπάλου του, και να πάρει διαφορά ασφαλείας (3-1).

Τη διαφορά αυτή τη σπατάλησε κατευθείαν, καθώς ο Στρίκερ βρήκε break back και service game άμεσα (3-3), και χωρίς να ρισκάρουν στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο πρώτο tie-break του αγώνα (6-6). Μετά από σχεδόν 7μιση λεπτά, ο Στέφανος “καθάρισε” γρήγορα και έφτασε στην ισοφάριση (7-6(2).

Το 3ο σετ, είχε την ίδια ακριβώς ροή με το προγενέστερο, με τον Τσιτσιπά να κάνει break ξανά νωρίς, και τον Στρίκερ να απαντά ξανά άμεσα, για να επαναφέρει τις ισορροπίες στο ακέραιο (2-2). Δεν ήθελαν να απωλέσουν τίποτα και οι δύο, γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί από τη γραμμή του σερβίς.

Ο Στέφανος κινδύνεψε κάποιες φορές με το να δεχθεί νέο break, αλλά κατάφερε να σβήσει όλες τις απειλές, και να κρατηθεί ξανά μέσα στο παιχνίδι ως το 12ο game, για να πάμε ξανά σε “παράταση” (6-6).

Αυτή τη φορά η “μάχη” κράτησε κοντά στα 12 λεπτά, και αμφότεροι βρήκαν mini-breaks, αλλά και πάλι ο Έλληνας τενίστας διατήρησε τη ψυχραιμία του μέχρι τέλους, και με επιμέρους σκορ 7-5 έφερε τούμπα το ματς και ήθελε ένα σετ για την πρόκριση (7-6(5).

Στο 4ο σετ μπήκε καλύτερα ο Ελβετός, και έδειχνε πως ήθελε άμεσα να ξεμπερδεύει για να στείλει το ματς στο decider, πραγματοποιώντας break και service game μέσα σε ελάχιστο χρόνο (2-0). Όμως και η απάντηση του Στέφανου ήταν άμεση, και οι ισορροπίες επέστρεψαν στην αρχική τους θέση (2-2).

Με νέα υπεράσπιση του σερβίς του ο Τσιτσιπάς πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (3-2), το σκορ έμεινε ίδιο και μετά το 7ο game (4-3), και στο αμέσως επόμενο ο Στεφ βρήκε το 4ο και τελευταίο break του στην αναμέτρηση, για να απέχει ένα μικρό βήμα από την ολική ανατροπή και τη νίκη (5-3).

Αυτό το βήμα όμως δεν ήρθε ποτέ, καθώς ο Στρίκερ έφτασε σε διπλό break point, και παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος τα έσβησε κατάφερε να πάρει ξανά το αβαντάζ, και με την 3η απόπειρά του να κάνει break και να απεγκλωβιστεί από τα σχοινιά (5-4).

Σέρβιρε άψογα στη συνέχεια ο 21χρονος για τη νέα ισοπαλία (5-5), τη διατήρησαν ξανά μέχρι το τέλος και της 4ης στροφής του αγώνα, και για μία ακόμα φορά οδηγήθηκαν σε tie-break, που αυτή τη φορά λύτρωσε τον Ελβετό. Μετά από 13 λεπτά επικράτησε με 8-6, και πήγαμε σε 5ο σετ (7-6(6).

https://twitter.com/TennisTV/status/1696957715556216903

Στην αρχή του decider υπήρξε επιθετικός “μονόλογος” από τον Στρίκερ που ξεκίνησε τις προσπάθειές του για τη νίκη με ένα σερί 3/3 κερδισμένων games, φτάνοντας στο ενδιάμεσο στα 6 (συνολικά) break (3-0).

Ο Τσιτσιπάς προσπάθησε να ανοίξει το γήπεδο και να βρει το break της επιστροφής, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ και έτσι γνώρισε την ήττα και τον αποκλεισμό στον 2ο γύρο της Νέας Υόρκης. Ο Ελβετός θα παίξει με τον νικητή της αναμέτρησης Μπενζαμίν Μπονζί και Κρίστοφερ Γιούμπανκς, για μία θέση στη φάση των “16”.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις