fbpx

Australian Open: Τσιτσιπάς εναντίον Τζόκοβιτς για το Grand Slam της Μελβούρνης – Τα κίνητρα, τα ρεκόρ και η προϊστορία (pics)

Australian Open: Τσιτσιπάς εναντίον Τζόκοβιτς για το Grand Slam της Μελβούρνης – Τα κίνητρα, τα ρεκόρ και η προϊστορία (pics)

Έφτασε η μεγάλη ώρα για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι έτοιμος για το μεγαλύτερο και πιο ένδοξο βήμα στην έως τώρα καριέρα του, που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του Australian Open της Μελβούρνης (16-29/01), αλλά και της κορυφής στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Στέφανος βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική και ψυχολογική κατάσταση, γεγονός που το αποδεικνύουν οι αριθμοί του, το εύρος των νικών του, αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού του, απέναντι σε όλους τους αντιπάλους που τέθηκε να αντιμετωπίσει έως τώρα στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς.

Αύριο Κυριακή (29/01, 10:30 ώρα Ελλάδος, Eurosport 1) ο 24χρονος τενίστας καλείται να κάνει το τελευταίο, και σπουδαιότερο, βήμα, απέναντι στον εξίσου φορμαρισμένο και… πεινασμένο για τον τίτλο, Νόβακ Τζόκοβιτς, που επέστρεψε στην Αυστραλία με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του 22ου Grand Slam του, αλλά και 10ο στην εν λόγω διοργάνωση.

Τα κίνητρα:

Σαφώς και οι δύο τενίστες βρίσκονται σε εξαιρετικό “φεγγάρι” και δίκαια βρίσκονται στον μεγάλο τελικό της Μελβούρνης, ισοπεδώνοντας κάθε παίκτη που βρέθηκε στο διάβα τους, μιας και ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που απειλήθηκαν με αποκλεισμό.

Τόσο ο Στέφανος, όσο και ο Νόλε, είχαν τους δικούς τους λόγους που “μάρκαραν” τον συγκεκριμένο τίτλο, και η θέληση τους να φτάσουν ως το τέλος αποτυπώθηκε στο κορτ, και αμφότεροι μοιάζουν έτοιμοι για την… κατάληψη της κορυφής.

Ο Τσιτσιπάς θέλει και ψάχνει διακαώς την πρώτη κατάκτηση ενός Grand Slam, και το Αυστραλιανό Όπεν φαντάζει ως το πιο κατάλληλο μέρος για να κάνει την αρχή, αφού το θεωρεί ως το “Home Slam” του, λόγω της φανατικής υποστήριξης των ομογενών, που γεμίζουν τα γήπεδα σε κάθε του αναμέτρηση.

Παράλληλα με τον τίτλο, υπάρχει στη μέση και το θέμα της ανόδου στην κατάταξη της ATP, καθώς ο αυριανός κερδισμένος θα σκαρφαλώσει στην κορυφή του κόσμου, “καπαρώνοντας” τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου (τουλάχιστον για τώρα).

Κίνητρο δίνει επίσης και το… γενναιόδωρο χρηματικό έπαθλο του νικητή-όπως και του φιναλίστ για να λέμε την αλήθεια-μιας και αυτό ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα έξτρα κίνητρο για τον 35χρονο Σέρβο, αποτελεί και το γεγονός πως πέρσι του αρνήθηκε η συμμετοχή στη Μελβούρνη, λόγω των περιορισμών των μη εμβολιασμένων κατά του COVID-19, και είναι γνωστό εδώ και καιρό πως ο Τζόκοβιτς θέλει να… απαντήσει στους ιθύνοντες, κερδίζοντας τον τίτλο με εμφατικό τρόπο.

Τα ρεκόρ:

Ωραία τα κίνητρα, αλλά στη συζήτηση περί θελήσεως και επιδίωξης της κατάκτησης του AO βρίσκονται και τα ρεκόρ, και αυτό αφορά κυρίως τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο No. 5 (για την ώρα) του κόσμου, έχει έναν παραπάνω λόγο να θέλει να προσθέσει στη… συλλογή του με τα τρόπαια και το αυριανό, καθώς με αυτό θα ισοφαρίσει τον Ράφαελ Ναδάλ στις 22 κατακτήσεις Grand Slam, και με βάση της σημερινής εικόνας των δύο τενιστών, φαντάζει πιο πιθανό να τερματίσει πρώτος στη συγκεκριμένη κούρσα ο Σέρβος.

Παράλληλα με την “κόντρα” με τον Ράφα, ο Νόλε κοιτάζει και τα ατομικά ρεκόρ, μιας και στη Μελβούρνη τρέχει ένα σερί 9/9 κερδισμένων τελικών, ενώ σε σύνολο τελικών σε Grand Slam διοργανώσεις μετρά 21 νίκες και 10 ήττες, και θέλει φυσικά να το βελτιώσει κι’ άλλο.

Όσο για τον Στέφανο, αυτός είναι ο δεύτερος τελικός σε Grand Slam, αλλά και ο 25ος συνολικά στην καριέρα του, μετρώντας 9 νίκες και 15 ήττες. Ένα ποσοστό που σίγουρα είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας του, αλλά για το ταλέντο και τις φιλοδοξίες του δεν τον ικανοποιεί, και θέλει να το διορθώσει.

Η προϊστορία:

Μιλώντας για τα ματς μεταξύ των δύο φιναλίστ της Μελβούρνης, η πλάστιγγα γυρνά υπέρ του Τζόκοβιτς, καθώς έχει απολογισμό 10 νίκες και 2 ήττες απέναντι στον Έλληνα τενίστα.

Σε Grand Slam έχουν βρεθεί τρεις φορές, όπου σε όλες ο Νόλε χαμογέλασε στο τέλος, με την πιο χαρακτηριστική φορά να ναι στον τελικό του Roland Garros του 2021, όπου κατάφερε να επιστρέψει από το 0-2 σετ απέναντι στον Τσιτσιπά.

Αυτό “φωνάζει” από μόνο του πως θέλει άψογη διαχείριση ρυθμού και συναισθημάτων από τον Στέφανο αύριο στον τελικό, μιας και ο Τζόκοβιτς έχει αποδείξει πως ξέρει τον τρόπο να “λυγίζει” τους αντιπάλους του στις κρίσιμες και ειδικές περιστάσεις.

Η πορεία προς τον τελικό:

Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε το ταξίδι του με τη νικηφόρα πρεμιέρα απέναντι στον Αλίς με 6-3, 6-4, 7-6(6), μπαίνοντας αρκετά δυναμικά στο Australian Open.

Συνέχισε με την επικράτηση του απέναντι στον Χιτζικάτα με 6-3, 6-0, 6-2, στο πλαίσιο του 2ου γύρου, δίχως να χάσει σετ μέχρι τότε, ενώ το ίδιο δυνατός ήταν απέναντι στον Χρίκσπουρ, του οποίου επιβλήθηκε με 6-2, 7-6(5), 6-3, για τον 3ο γύρο της διοργάνωσης.

Πρώτη απαιτητική δοκιμασία για τον Στέφανο, που στο πλαίσιο του 4ου γύρου κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του μαχητικού Σίνερ, νικώντας τον με 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3, μετά από μεγάλη “μάχη” μεταξύ των δύο.

Στον προημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του μαχητικού Λεχέτσκα, κερδίζοντάς τον με 6-3, 7-6(2), 6-4, ενώ στους “4” πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, καθώς επιβλήθηκε του Χατσάνοφ με 7-6(2), 6-4, 6-7(6), 6-3.

Ο Τζόκοβιτς ξεκίνησε ζεστός στο Grand Slam, παρά τις ανησυχίες για τον τραυματισμό στο πόδι του, νικώντας με 6-3, 6-4, 6-0 τον Μπαένα, ενώ στον 2ο γύρο δε δυσκολεύτηκε απέναντι στον Κουακόντ, μιας και τον νίκησε με 6-1, 6-7(5), 6-2, 6-0.

Στον 3ο γύρο, επιβλήθηκε του Ντιμιτρόφ με 7-6(7), 6-3, 6-4, ενώ στον 4ο γύρο συνέχισε τις υψηλές πτήσεις και κόντρα στον Μινόρ, τον οποίο κέρδισε με 6-2, 6-1, 6-2.

Στα προημιτελικά, δείχνοντας να ξεπερνά τους πόνους στο πόδι του, νίκησε καθαρά τον Ρούμπλεφ με 6-1, 6-2, 6-4, ενώ το εισιτήριο για τον τελικό της Μελβούρνης εξασφάλισε με την επικράτησή του επί του Πολ (7-5, 6-1, 6-2).

Εν κατακλείδι…

Αναμένουμε έναν πλούσιο σε θέαμα, αλλά και αγωνία, τελικό, μεταξύ των δύο κορυφαίων-αυτής της στιγμής- στον κόσμο, με τον καθένα να διαθέτει τα δικά του ξεχωριστά όπλα.

Ο Τζόκοβιτς θα ψάξει από νωρίς την επιβολή του ρυθμού του, αλλά και να… εκνευρίσει αγωνιστικά τον Στέφανο, ώστε να τον βγάλει εκτός αγώνα από νωρίς. Έχει τον τρόπο, την εμπειρία, αλλά και την ικανότητα να το κάνει, μόνο που αυτή τη φορά θα έχει ένα έξτρα εμπόδιο. Τον κόσμο στις εξέδρες.

Ο Τσιτσιπάς οφείλει να εκμεταλλευτεί και την προσδοκία του κόσμου στις εξέδρες να τον δει στην κορυφή του ΑΟ, βάζοντας τον στην εξίσωση με δικές του σπουδαίες άμυνες, αλλά και δυνατά χτυπήματα εκεί που “πονάει” ο Νόλε.

Και οι δύο “διψούν” για την κούπα. Και οι δύο περίμεναν καιρό γι’ αυτό. Και οι δύο θέλουν να αποδείξουν πως αξίζουν να βρίσκονται στην κορυφή του τενιστικού κόσμου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις