fbpx

Australian Open: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα…ερωτηματικά στο ταμπλό των ανδρών

Australian Open: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα…ερωτηματικά στο ταμπλό των ανδρών

Η πρεμιέρα της 111ης έκδοση του Australian Open στο κυρίως ταμπλό είναι προ των πυλών με τους 128 παίκτες του ανδρικού ταμπλό να είναι έτοιμοι για να ριχτούν στη μάχη του πρώτου Grand Slam της σεζόν το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη το διάστημα 16-29 Ιανουαρίου. 

Η πρεμιέρα θα γίνει τα ξημερώματα της Δευτέρας (02:00) με τον κάτοχο του τίτλου Ράφα Ναδάλ να ξεκινάει την υπεράσπιση, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Ο κάτοχος έδειξε Τζόκοβιτς…

Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου δεν είναι άλλο από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος και πρώην Νο. 1 του κόσμου, επέστρεψε στην Αυστραλία μετά από την μεγάλη περσινή περιπέτεια και απέλαση από τη Μελβούρνη λόγω μη εμβολιασμού κατά της covid, δείχνοντας “διψασμένος” και…πεινασμένος για να διεκδικήσει τον τίτλο.

Τι σημαίνει αν ο Τζόκοβιτς κατακτήσει τον τίτλο; Ότι πρώτον θα φτάσει τον Ναδάλ στα 22 Grand Slam, δεύτερον θα κατακτήσει το 10ο τρόπαιο στο Australian Open και θα γίνει ο μόλις 2ος παίκτης στην ιστορία που φτάνει τους 10 τίτλους σε τουλάχιστον ένα Grand Slam μετά από τον Ναδάλ που έχει 14 στο Roland Garros. 

Έχει όμως και…3ο καθώς σε περίπτωση κατάκτησης ο Τζόκοβιτς αναμένεται να επιστρέψει στο Νο. 1 του κόσμου, από τη στιγμή που ο Κάρλος Αλκαράθ τέθηκε εκτός τουρνουά, αλλά και από το γεγονός ότι ο Σέρβος δεν έχει να υπερασπιστεί βαθμούς στη φετινή διοργάνωση! 

Τα κίνητρα είναι πολλά και σημαντικά για τον Τζόκοβιτς, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε πολύ δυνατά τη σεζόν κατακτώντας τον τίτλο της σεζόν το 250άρι της Αδελαΐδας. 

Ωστόσο, με το που πάτησε στη Μελβούρνη μαζεύτηκαν τα πρώτα σημάδια ανησυχίας για τον Σέρβο, ο οποίος σταμάτησε την κοινή προπόνηση της περασμένης Πέμπτης με τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, λόγω προβλήματος στον δεξί τετρακέφαλο, ενώ την Κυριακή ακύρωσε εντελώς την προπόνησή του. 

Παρά το γεγονός αυτό ο Ράφα Ναδάλ θεωρεί ότι ο Τζόκοβιτς είναι το μεγάλο φαβορί για το φετινό Australian Open όπως άλλωστε δήλωσε και στη συνέντευξη ΄Τύπου: «Είναι ένα τουρνουά που ήταν πάντα επιτυχημένο για αυτόν. Είναι το φαβορί, χωρίς αμφιβολία. Εάν κερδίσει, θα τον συγχαρούμε, θα έχει καταφέρει κάτι ιστορικό, αυτό είναι όλο. Η ζωή μου δεν πρόκειται να αλλάξει.», είπε ο 36χρονος Ισπανός. 

Για πρώτη φορά…φαβορί

Ποιος όμως μπορεί να σταματήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς ή έστω να τον τρομάξει; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όμως ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο Νικ Κύργιος

Ο Αυστραλός που πέρσι έφτασε στον πρώτο Major τελικό της καριέρας του (Wimbledon) σε περίπτωση που προχωρήσει αναμένεται να βρει τον Τζόκοβιτς στα προημιτελικά στο ίσως μεγαλύτερο blockbuster παιχνίδι του τουρνουά.

Ο Κύργιος δείχνει να είναι πιο ώριμος στο παιχνίδι του, παίζει…εντός έδρας, αλλά έχει και 1-2 θέματα που θα πρέπει να διαχειριστεί. Το ένα είναι η πίεση που αναμένεται να έχει από την εξέδρα και το άλλο ότι και φέτος όπως και πέρσι, θα αγωνιστεί και στα διπλά εκεί που μάλιστα είναι και κάτοχος του τίτλου μαζί με τον Θανάση Κοκκινάκη.

Όπως και να έχει ο Κύργιος ξέρει πλέον πως είναι να φτάνεις σε τελικό Grand Slam και αναμφίβολα θα θελήσει να κάνει το ίδιο όπως και στο Wimbledon και μάλιστα μέσα στη χώρα του.

Τα υπόλοιπα φαβορί

Φυσικά από τα φαβορί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον δύο φορές φιναλίστ Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος όμως προέρχεται από μία μέτρια προς κακή χρονιά. Αναμφίβολα μέσα στα φαβορί είναι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. 

Ο Έλληνας τενίστας είναι τρεις φορές ημιφιναλίστ, με τις δύο να είναι τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ προέρχεται από ένα πολύ καλό United Cup εκεί όπου πήγε την ελληνική ομάδα μέχρι τα ημιτελικά σημειώνοντας τέσσερις νίκες στα μονά. 

Το θετικό είναι ότι ο Τσιτσιπάς πηγαίνει σε ένα τουρνουά στο οποίο θα έχει μεγάλη στήριξη από την ελληνική κοινότητα που όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να τον στηρίξει. 

Το κακό ότι έχει μπροστά του ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα και μια πρεμιέρα με παγίδες, κόντρα στον Γάλλο Κουνεντάν Αλίς, ενώ σε περίπτωση που περάσει στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Ιταλό Γιανίκ Σίνερ

Από εκεί και πέρα αξίζει να κοιτάξουμε αρκετούς παίκτες που μπορούν να κάνουν μια πολύ καλή πορεία, όπως ο Φελίξ Οζερ Αλιασίμ, ο εξαιρετικός και φορμαρισμένος Αμερικανός Τέιλορ Φριτς, ενώ τα βλέμματα θα πέσουν σίγουρα πάνω τόσο στον 19χρονο Δανό Χόλγκερ Ρουν, αλλά και στον Νο3 του κόσμου Κάσπερ Ρουντ, ο οποίος πέρσι έφτασε σε δύο τελικούς Grand Slam. 

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Το πιο μεγάλο ερωτηματικό του φετινού Australian Open είναι ο κάτοχος του τίτλου Ράφα Ναδάλ. Ο 36χρονος Ισπανός που πέρσι είχε κάνει απίθανα πράγματα, κατακτώντας το τρόπαιο με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος του. 

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και σ’ αυτό το τουρνουά, αλλά με μια διαφορετική συνθήκη καθώς ο Ναδάλ δείχνει να μην είναι ακόμα έτοιμος από τον τραυματισμό στα πλευρά, κάτι που φάνηκε και από το United Cup όπου ηττήθηκε στα δύο μονά κόντρα σε Κάμερον Νόρι και Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ, κάτι που σημαίνει ότι από πέρσι μετράει 6 ήττες στα τελευταία 7 παιχνίδια! 

Ωστόσο, από την άλλη ο Ναδάλ έχει καταφέρει πολλές φορές να αντιστρέφει καταστάσεις και το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τον ξεγράψουμε από τα φαβορί. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο περιπτώσεις που κανείς δεν ξέρει πως θα εμφανιστούν. Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή του πρώην Νο. 2 του κόσμου, Αλεξάντερ Ζβέρεφ και η άλλη αυτή του πρώην Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης, Ντόμινικ Τιμ.

Ο Γερμανός επιστρέφει σε Grand Slam μετά από το Roland Garros του 2022 όπου στον ημιτελικό κόντρα στον Ναδάλ έσπασε τον δεξί του αστράγαλο με αποτέλεσμα να μείνει μακριά από τη δράση για περίπου 6 μήνες. 

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι θα μπορέσει να πάει βαθιά στο Australian Open, όμως από την άλλη είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα τον θέλει ως αντίπαλο. 

Όσο για τον Ντόμινικ Τιμ ο Αυστριακός προς το τέλος του 2022 έδειξε σημαντικά σημάδια βελτίωσης στο αγωνιστικό και πνευματικό κομμάτι. Δούλεψε αρκετά σκληρά το διάστημα της διακοπής και αυτό που μένει είναι να δούμε το ξεκίνημα που θα κάνει. 

Σαφώς Ζβέρεφ και Τιμ δεν μπορούν να θεωρηθούν φαβορί για τη διοργάνωση, ωστόσο είναι σε θέση να δυσκολέψουν τους αντιπάλους τους και ειδικά τους παίκτες στο Top-10. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις