fbpx

Ανασκόπηση Τένις διεθνή 2022

Ανασκόπηση Τένις διεθνή 2022

Η χρονιά που μας πέρασε στο τένις δεν είχε φυσικά μόνο ελληνικές διακρίσεις και επιτυχίες. Μάλιστα το μεγαλύτερο γεγονός που κάλυψε όλα τα υπόλοιπα μέσα στο 2022 ήταν αναμφίβολα η ανακοίνωση της απόσυρσης του Ρότζερ Φέντερερ

Με μια συγκινητική επιστολή το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου, ο Ελβετός “μαέστρο” έβαλε τέλος στη δική του μεγάλη “χρυσή” εποχή. Το οριστικό τέλος ήρθε λίγες ημέρες αργότερα στις 24 του ίδιου μήνα με τον Ελβετό να παίζει για τελευταία φορά, επιλέγοντας τον καλό του φίλο και μεγάλο του αντίπαλο, Ράφα Ναδάλ, στα διπλά του Laver Cup

Μια βραδιά η οποία θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων που την παρακολούθησαν με την εικόνα των Φέντερερ και Ναδάλ να πιάνονται χέρι-χέρι δακρυσμένοι στον πάγκο μετά το τέλος του αγώνα τους να κάνει το γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας τον αθλητικό και μη κόσμο. 

YouTube video

Το “αντίο” της Σερίνα 

Αυτό όμως δεν ήταν ο μοναδικός αποχαιρετισμός μέσα στο 2022. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Ρότζερ Φέντερερ, είχε προηγηθεί αυτή της Σερίνα Γουίλιαμς που στις 9 Αυγούστου με επιστολή της στην αμερικανική έκδοση του Vogue ανακοίνωσε ότι σταματάει το τένις μετά το US Open. 

Το επίσημο τέλος ήρθε το πρωί (ώρα Ελλάδος) της 3ης Σεπτεμβρίου με τη Γουίλιαμς να κάνει μια συγκινητική πορεία στη Νέα Υόρκη, η οποία σταμάτησε στη φάση των “32” από τη ρακέτα της Αυστραλής Άιλα Τομλιάνοβιτς μπροστά σε 30.000 Αμερικανούς! 

YouTube video

Ράγισε καρδιές ο Ντελ Πότρο 

Το…γαϊτανάκι των μεγάλων αποχαιρετισμών άνοιξε ο Χουαν Μαρτίν ντελ Πότρο. Ο Αργεντινός ο οποίος τον Ιανουάριο ενθουσίασε τους φαν του και όχι μόνο με την είδηση της επιστροφής του στην ενεργό δράση, θα σοκάρει του πάντες την 5η Φεβρουαρίου ανακοινώνοντας στη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη του χωμάτινου τουρνουά του Μπουένος Άιρες, ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. 

Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου, το αργεντίνικο κοινό μ’ ένα επικό standing ovation θα αποχαιρετήσει τον “Ντέλπο” ο οποίος δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά του λίγο πριν το τελευταίο σερβίς της καριέρας του.

YouTube video

Ναδάλ και Τζόκοβιτς οι κορυφαίοι 

Φυσικά, εκτός από τις σημαντικές αποχωρήσεις από το τένις μέσα στο 2022 υπήρξε και έντονη αγωνιστική δράση με τον Ράφα Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς να μοιράζουν στη μέση τη χρονιά. 

Ο Ράφα Ναδάλ θα κάνει το καλύτερο ξεκίνημα της καριέρας του σημειώνοντας 20 σερί νίκες, έχοντας κατακτήσει το Australian Open με τον Ισπανό να γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τα 21 Grand Slams! 

YouTube video

Ο μοναδικός αντίπαλος μέχρι εκείνο το σημείο είναι μόνο ο εαυτός του και οι τραυματισμοί του. Τίποτα άλλο δεν είναι ικανό να τον λυγίσει. Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα θα κατακτήσει και το Roland Garros φτάνοντας του 22 Major τίτλους. Ήταν η στιγμή που…ενεργοποιήθηκε ο Τζόκοβιτς.

YouTube video

Αυτό σε συνδυασμό με τον σοβαρό τραυματισμό στους κοιλιακούς του Ναδάλ, δίνουν την ευκαιρία στον Σέρβο να πάρει τη σκυτάλη και να κάνει “όργια” στο 2ο μισό της σεζόν. Στο πρώτο ο Σέρβο ταλαιπωρήθηκε αρκετά εκτός κορτ, με το δραματικό σίριαλ της απέλασης τον Ιανουάριο, αλλά και την απαγόρευση εισόδους στις ΗΠΑ, λόγο μη εμβολιασμού στην covid-19 κάνει τη σεζόν του Τζόκοβιτς κόλαση. 

Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται και το μη βαθμολογούμενο Wimbledon με τον Σέρβο όχι μόνο να μην παίρνει τους 2.000 βαθμούς από την κατάκτηση του τίτλου, αλλά να χάνει άλλους τόσους από την κατάκτηση του 2021! 

YouTube video

Παρά τα παραπάνω ο Τζόκοβιτς θα κάνει περίπατο στο τέλος της σεζόν κατακτώντας συνολικά 5 τίτλους (Ρώμη, Wimbledon, Τελ Αβίβ, Αστάνα) με τον πιο σημαντικό να είναι αυτός στο Τορίνο στα ATP Finals. 

Ιστορικό Νο. 1 για Αλκαράθ

Για το τέλος αφήσαμε το μέλλον…Ο Κάρλος Αλκαράθ ήταν το…τρίτο πρόσωπο που έλαμψε τη φετινή σεζόν, κατακτώντας 5 τίτλους τον έναν πιο σημαντικό από τον άλλον. Ξεκίνησε με την κατάκτηση του Ρίο, ακολούθησε το πρώτο ATP Masters 1000 στην καριέρα του στο Μαϊάμι, για να ακολουθήσει το Barcelona Open, αλλά κι ένα ακόμα Masters αυτή τη φορά στη Μαδρίτη εκεί όπου κέρδισε τόσο τον Ναδάλ, όσο και τον Τζόκοβιτς σε back-to-back αγώνες. 

Για το τέλος ο Αλκαράθ κράτησε το καλύτερο. Ο 19χρονος Ισπανός θα κατακτήσει το 1ο Grand Slam στην καριέρα του (US Open) και παράλληλα θα γίνει ο νεαρότερος Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης σε μια χρονιά που ο Ισπανός ήταν πραγματικά μαγικός. 

YouTube video

Νικητές Grand Slam 2022

Australian Open: Ράφα Ναδάλ (Ισπανία)
Roland Garros: Ράφα Ναδάλ (Ισπανία)
Wilmbledon: Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)
US Open: Κάρλος Αλκαράθ (Ισπανία)

Νικητές ATP Masters 2022

BNP Paribas Open: Τέιλορ Φριτς (ΗΠΑ)
Miami Open: Κάρλος Αλκαράθ (Ισπανία)
Monte-Carlo Masters: Στέφανος Τσιτσιπάς (Ελλάδα)
Madrid Open: Κάρλος Αλκαράθ (Ισπανία)
Internazionali BNL d’Italia: Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)
National Bank Open: Πάμπλο Καρένια Μπούστα (Ισπανία)
Western & Southern Open: Μπόρνα Τσόριτς (Κροατία)
Paris Masters: Χόλγκερ Ρούνε (Δανία)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Τένις