fbpx

Ανασκόπηση Τένις 2022

Ανασκόπηση Τένις 2022

Ζήσαμε μια ακόμα εξαιρετική σεζόν για την ελληνική αντισφαίριση με κύριους εκφραστές της, τα τελευταία χρόνια, τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη. Φυσικά το 2022 εκτός από τις επιτυχίες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη, είδαμε σημαντικές διακρίσεις και από άλλες ελληνικές ρακέτες δείγμα ότι το ελληνικό τένις συνεχίζει να κάνει σταθερά βήματα ανόδου. 

Η φετινή πορεία του Τσιτσιπά περιλάμβανε 24 τουρνουά με τον Έλληνα τενίστα να σημειώνει συνολικά 61 νίκες (61-24), τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στο Tour, κατακτώντας δύο τίτλους (Μόντε Κάρλο, Μαγιόρκα) σε σύνολο επτά τελικών (Ρότερνταμ, Μόντε Κάρλο, Ρώμη, Σινσινάτι, Μαγιόρκα, Αστάνα, Στοκχόλμη).

Η χρονιά του Τσιτσιπά ολοκληρώθηκε στο Νο. 4 της παγκόσμιας κατάταξης, από εκεί που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν και με τον ποσό από τα χρηματικά έπαθλα να φτάνει τα 5.479.441 δολάρια, με τον 24χρονο να αγωνίζεται στους τελικούς της ATP (Τορίνο), όπου δεν κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων. 

YouTube video

Από την πλευρά της η Μαρία Σάκκαρη ξεκίνησε τη σεζόν με εκρηκτικό τρόπο έχοντας μέχρι τον Μάρτιο 16 νίκες και μόλις 5 ήττες, έχοντας συμμετοχές σε δύο τελικούς (Αγ. Πετρούπολη, Indian Wells), αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι εκείνον τον Μάρτιο ανέβηκε στο Νο. 3 του κόσμου για πρώτη φορά στην καριέρα της και μάλιστα από εκεί και πέρα είχε 5 ευκαιρίες για να φτάσει μέχρι στο Νο. 2 της παγκόσμιας κατάταξης χωρίς να τα καταφέρει. 

Η Ελληνίδα τενίστρια σημείωσε φέτος 40 νίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, το πόσο από τα χρηματικά έπαθλα έφτασε τα 2,4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συμμετείχε σε συνολικά τέσσερις τελικούς (Αγ. Πετρούπολη, Indian Wells, Πάρμα, Γουαδαλαχάρα) χωρίς να φτάσει σε κάποιο τίτλο, ωστόσο το φινάλε της ήταν εκπληκτικό εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα τελικά της WTA στο Λας Βέγκας φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά αλλά και στο Νο. 4 του κόσμου στην ίδια θέση από όπου ξεκίνησε φέτος. 

YouTube video

Εξαιρετική Παπαμιχαήλ, μεγάλος τίτλος για Γραμματικοπούλου

Εντυπωσιακή ωστόσο ήταν η πορεία και της Δέσποινας Παπαμιχαήλ, η οποία ξεκίνησε από το Νο. 182 του κόσμου στο 2022, για να φτάσει μέχρι το Νο. 143 το οποίο αποτελεί το καλύτερο πλασάρισμα στην καριέρα της μέχρι τώρα, για να ολοκληρώσει τη σεζόν στο Νο. 158, σημειώνοντας συνολικά 33 νίκες. 

Στις καλύτερες στιγμές της φετινής πορείας της συγκαταλέγεται η πολύ καλή παρουσία της στο τουρνουά WTA 500 του Τόκιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου ξεκίνησε από τα προκριματικά φτάνοντας μέχρι τη φάση των “16”, αλλά κι εκείνη στο WTA 250 στο Μόναστιρ της Τυνησίας όπου έκανε ακριβώς την ίδια πορεία. 

Ο τίτλος σε επίπεδο WTA μπορεί να μην ήρθε για Σάκκαρη και Παμιχαήλ τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά ήρθε για τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου η οποία τον Αύγουστο κατέκτησε τον σπουδαιότερο τίτλο της καριέρας της, στο WTA125 του Βανκούβερ, φτάνοντας μάλιστα και στο Νο. 143 του κόσμου που είναι και career high. Προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο κυρίως ταμπλό του Grand Slam στο Roland Garros.

YouTube video

Στο Νο. 1 της ITF τα αδέλφια Σακελλαρίδη

Επιτυχιών συνέχεια για το ελληνικό τένις με τον Στέφανο Σακελλαρίδη και τη Σαπφώ Σακελλαρίδη να ανεβαίνουν στις αρχές Αυγούστου στο Νο. 1 του κόσμου στην κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF) τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και μάλιστα την ίδια εβδομάδα! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 19χρονη Ελληνίδα τενίστρια έκανε μια εκπληκτική χρονιά φέτος στην ITF σημειώνοντας συνολικά 92 νίκες (92-46), με τις 81 από αυτές να είναι στο χώμα και τις 11 σε σκληρή επιφάνεια, ενώ σε επίπεδο WTA κατάφερε να φτάσει στο Νο. 305 του κόσμου (Νοέμβριος) κερδίζοντας 298 θέσεις(!) από το Νο. 602 που έκλεισε το 2021.

Χατ-τρικ για Θάνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Ο Αριστοτέλης Θάνος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, κατακτώντας τον τίτλο για 3η σερί χρονιά μετά τη νίκη του στον τελικό κόντρα στον Γιάννη Ξυλά με 6-4, 6-2. Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ελένη Μτσεντλίτζε που επικράτησε στον τελικό της Δήμητρας Παύλου με 6-2, 6-2.

Πανελλήνιο πρωτάθλημα 

Άνδρες

Θάνος Αριστοτέλης (Α.Ο.Α. Ηλιούπολης)
Ξυλάς Ιωάννης (Α.Ο.Α Φιλοθέης)
Σακελλαρίδης Μιχάλης (Ο.Α Αγ. Παρασκευής)
Παπουνίδης Ιωάννης (Ο.Α Θεσσαλονίκης)

Γυναίκες 

Μτσεντλίτζε Ελένη (Α.Ο.Α. Σταυρούπολης Ίφιτος)
Παύλου Δήμητρα (Ο.Α Αθηνών)
Κοροκοζίδη Ελένη (Ο.Α Βούλας)
Πήττα Αθηνά (Ο.Α Φοίβος Λάρισας)

Διπλό Ανδρών 

Παλιούρας Δημήτρης (Ο.Α. Θεσσαλονίκης)/ Σπυρόπουλος Θανάσης (Α.Ο.Α. Φιλοθέης)
Πεντούσης Πάρις (Ο.Α. Θεσσαλονίκης)/ Ξυλάς Ιωάννης (Ο.Α. Θεσσαλονίκης)
Τζελάτης Στέφανος (ΑΚΑ Μαραθώνα)/Θάνος Αριστοτέλης (Α.Ο.Α. Ηλιούπολης)
Σακελλαρίδης Μιχάλης (Ο.Α Αγ. Παρασκευής)/Σχινάς Στέφανος (Α.Ο.Α Φιλοθέης)

Διπλό Γυναικών 

Ασλανισβίλι  Άρτεμις (Ο.Α. Κουφαλίων)/Λαζαρίδου Ελένη (Γ.Α.Σ. Καράτε Ερμής)
Χριστοφορίδου Μαριάνθη (Ο.Α Μαγνησίας)/Τσιρώνη Μαρία (Ο.Α Αττικής)
Κοκουλά Αριάνδη-Συμελά (Α.Ο.Α. Σταυρούπολης Ίφιτος)/Μτσεντλίτζε Ελένη (Α.Ο.Α. Σταυρούπολης Ίφιτος)
Πούλκα Μαρία-Ελένη (Ο.Α Θεσσαλονίκης)/Καυκά Ιφιγένεια (Α.Ο.Α Φιλοθέης)

Διπλό Μικτό 

Πήττα Αθηνά (Ο.Α Φοίβος Λάρισας)/Πιτσίνης Δημήτρης (Α.Ο.Α Υελού)
Παύλου Δήμητρα (Ο.Α Αθηνών)/Λοϊζάς Ανδρέας (Ο.Α Αθηνών)
Καμπά Βασιλική-Νικολία (Ο.Α Γουδή)/Καπίρης Σταμάτης (Α.Ο.Α Ηλιούπολης)
Γερασίμου Άννα (Ο.Α Αθηνών)/Ζχιώτης Φίλιππος (Γ.Ο. Περιστερίου Παλάσκας)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις