fbpx

Ρότζερ Φέντερερ: Yπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από το άθλημα

Ρότζερ Φέντερερ: Yπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από το άθλημα

Το Μάρτιο του 2018, περίπου δέκα ημέρες προτού ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο νικήσει τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του Ίντιαν Γουέλς, ο Αργεντινός εξήγησε πόσο πολύ του αρέσει να αντιμετωπίζει τον Φέντερερ αλλά και πόσο δύσκολο είναι να παίζει απέναντι σε κάποιον που θαυμάζει τόσο πολύ. Ο Ντελ Πότρο νίκησε τον Φέντερερ σε επτά περιπτώσεις από τις συνολικά 25 που αναμετρήθηκαν και πάντα έβρισκε δύναμη από την ιδέα του πόσο ξεχωριστό ήταν να πάρει μία νίκη απέναντι στον θρυλικό Ελβετό. «Λατρεύω να παίζω απέναντί του. Έχουμε δώσει επικά μας και δεν είναι εύκολο να παίζεις απέναντι σε κάποιον που θαυμάζεις», είπε ο Ντελ Πότρο. «Αν όμως έπρεπε να δώσω ένα ματς απέναντι σε αντίπαλο που θα αντιμετώπιζα σε τελικό θα ήταν σίγουρα ο Ρότζερ  επειδή κάποια μέρα θα έλεγα στα παιδιά μου ότι έχω παίξει πολλές φορές με τον Φέντερερ και τον νίκησα και αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει να παίζω μαζί του».

Εκατοντάδες αντίπαλοι του Φέντερερ σε αυτά τα 24 χρόνια επαγγελματικής καριέρας του Ελβετού θα συμφωνούσαν με τον Ντελ Πόρτο. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Φέντερερ είχε μία τρομερή επίδραση στους αντιπάλους του, ακόμα και μετά από μία βαριά ήττα, φεύγοντας με την αίσθηση ότι ήταν οι μεγαλύτεροι οπαδοί του. Είναι εύκολα κατανοητό γιατί οι φίλοι του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο αγαπούν τον Φέντερερ, η λίστα των λόγων είναι μεγάλη και προφανής αλλά ίσως ο τρόπος που εξηγεί καλύτερα την κληρονομιά που αφήνει είναι ο τρόπος που τον έβλεπαν οι αντίπαλοί του και όλο το τένις. Ο ίδιος πάντα θύμιζε σε εμάς αλλά και στον εαυτό του ότι κανείς παίκτης δεν είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το άθλημα.

 «Καταλαβαίνω ότι έχω ένα ρόλο να παίξω σε όλο τον κόσμο του τένις αλλά στο τέλος της ημέρας, το τένις είναι μεγαλύτερο από κάθε παίκτη του αθλήματος», είχε πει το 2017. «Αυτός είναι ο λόγος που αν υπάρχει μία νέα γενιά, νέοι παίκτες, το τένις θα είναι εντάξει. Πάντα θα υπάρχει ο μελλοντικός νούμερο 1, πάντα θα υπάρχουν νέοι πρωταθλητές Γκραν Σλαμ, o τροχός θα συνεχίσει να γυρίζει. Θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές όταν ο Ράδα αποσυρθεί ή εγώ ή ο Νόβακ ή ο οποιοσδήποτε,..Όταν αποσύρθηκαν Σάμπρας και Άγκασι ήταν διαφορετικά, άφησαν ένα κενό και αυτό είναι φυσιολογικό αλλά στο τέλος της ημέρας παρουσιάζεται μία ευκαιρία για άλλους».

 Ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ της νέας γενιάς, καλώντας ανερχόμενους παίκτες σε προπονήσεις στο Ντουμπάι και τη Ζυρίχη και δίνοντας συμβουλές και ήταν ο πρώτος που έστελνε συγχαρητήρια μηνύματα κάθε φορά που κέρδιζαν ή έκαναν κάτι σημαντικό. «Παρθενικός τίτλος εντός έδρας φίλε μου. Λατρεύω τον ήχο. Υπέροχο. Συνέχισε έτσι», είχε γράψει σε μήνυμα προς τον Θανάση Κοκκινάκη τον Ιανουάριο όταν πήρε τον πρώτο του τίτλο στην Αδελαϊδα.

Το 2019 ο Φέντερερ είχε δηλώσει στους Financial Times ότι πάντα πίστευε ότι θα είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζει με διαφορετικές γενιές. «Τώρα έχουμε την επόμενη γενιά. Ήθελα να το βιώσω αυτό και επίσης, μπορεί να ακούγεται ανόητο τώρα, ίσως να δώσω στους νεότερους την ευκαιρία να παίξουν με κάποιον γέρο όπως εμένα», πρόσθεσε. «Κάτι που με ενδιαφέρει πολύ είναι οι νέοι να έχουν καλή είσοδο στο Tour και να καταλάβουν ότι θα είναι κάτι ευχάριστο και ότι εμείς, τα μεγάλα ονόματα, είμαστε cool».

Ο Φέντερερ δεν ήθελε να γοητεύει μόνο τους αντιπάλους του αλλά πήρε και την συνειδητή απόφαση από νωρίς στην καριέρα του να χτίσει μία ισχυρή σχέση με τα ΜΜΕ. Πάντα έλεγε: «Χαίρομαι που σε βλέπω ξανά», όταν αναγνώριζε έναν ρεπόρτερ από προηγούμενη συνάντηση χωρίς να αναφέρουμε τις μακροσκελείς απαντήσεις του και τις δύο ώρες των υποχρεώσεων με τα ΜΜΕ που εκπλήρωνε σε τρεις διαφορετικές γλώσσες μετά από κάθε ματς. Ο ίδιος έδειχνε τρομερή συμπεριφορά ακόμα και σε κάποιον που έδειχνε να μην γνωρίζει τίποτα από τένις και έκανε τις πιο ανόητες ερωτήσεις. Ο Ελβετός κάποτε δέχθηκε την ερώτηση αν ήταν αρκετά καλός στο γρασίδι. Ο πιο επιτυχημένος παίκτης στην επιφάνεια δεν έδειχνε να εκνευρίζεται και αντί να αποφύγει την ερώτηση, συζήτησε για τη ζώνη άνεσης του στην επιφάνεια και το γιατί πάντα ένιωθε ότι είχε μία ευκαιρία να πάρει τον τίτλο κάθε φορά που αγωνιζόταν στο Wimbledon. «Πιστεύει  ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλούν μαζί του. Θα είναι δίκαιος, ευγενικός, ευφυής, δημιουργικός. Θα δώσει καλές απαντήσεις και αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει. Ξέρει τι θέλω», είπε ο Μπέρνχαρντ Σάερ, Ελβετός ραδιοφωνικός παραγωγός σε συνέντευξή του στους New York Times δέκα χρόνια πριν.  

Στο αυστραλιανό όπεν του 2018 μίλησε για το λόγο που προσπαθούσε να είναι ο εαυτός του στη διάρκεια των συνεντεύξεων και είπε ότι θα ήθελε να βλέπει περισσότερους παίκτες να λένε την άποψή τους. «Η δύναμη του μικροφώνου είναι ένα αστείο πράγμα», είχε πει. «Κάποιοι παίκτες πιστεύω ότι δυσκολεύονται με αυτό. Θα ήθελα να δω περισσότερους παίκτες να είναι ο εαυτός τους ενώπιον των ΜΜΕ, να είναι πιο χαλαροί και να μην ανησυχούν τόσο για τα λάθη. Είναι καλύτερο από το να βλέπεις ρομπότ που κινούνται δεξιά και αριστερά. Αισθάνομαι ότι μερικές φορές κάποιοι παίκτες είναι σαν ρομπότ. Μακάρι να χαλάρωναν και να ήταν ο εαυτός τους. Πάντα προσπαθώ να το κάνω αυτό, δεν είναι πάντα εύκολο αλλά το προσπαθώ σκληρά».

 Η εικόνα του Φέντερερ που έδειχνε να μην ιδρώνει ποτέ ήταν από τα πολλά στοιχεία που λάτρεψε ο κόσμος ωστόσο υπήρξαν και στιγμές που έδειξε συναισθήματα. «Τα συναισθήματα είναι ωραία και το κατάλαβα πριν καιρό όταν είχα την πρώτη μεγάλη μου νίκη, μία συγκινητική νίκη , όταν νίκησα τον Σάμπρας στο Wimbledon το 2011, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα ήμουν τόσο χαρούμενος που θα άρχιζα να κλαίω», είχε δηλώσει στην αυστραλιανή Project. «Κατά μία έννοια ήμουν χαρούμενος. Το έκανα αυτό επειδή γίνεται πιο αξιομνημόνευτη μία στιγμή όταν αφήνεις τα συναισθήματα να σε συνεπάρουν αντί να τα κρατάς μέσα μου. Είναι άβολο να συμβαίνει όταν χάνεις αλλά υποθέτω ότι είμαι ένας συναισθηματικός τύπος και δε με πειράζει να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου».

 Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκίνηση θα είναι τεράστια όταν ο Ρότζερ Φέντερερ θα αποχαιρετήσει το άθλημα τις επόμενες ημέρες στο Λονδίνο στο πλαίσιο του Laver Cup με τον κόσμο του τένις να ετοιμάζεται για μία τελευταία φορά να γοητευτεί και να μαγευτεί από τον Ελβετό «μαέστρο».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Τένις