fbpx

US Open: Μέγας Κύργιος, υπέταξε τον Μεντβέντεφ και προελαύνει ακάθεκτος! (vid)

US Open: Μέγας Κύργιος, υπέταξε τον Μεντβέντεφ και προελαύνει ακάθεκτος! (vid)

Νικητής στην τιτανομαχία της Φάσης των 16 αναδείχθηκε ο Νικ Κύργιος! Ο Νο25 στον κόσμο Ελληνοαυστραλός, κάνοντας ένα από τα καλύτερα και -κυρίως- ωριμότερα παιχνίδια της καριέρας του, επιβλήθηκε με 7-6(11), 3-6, 6-3, 6-2 του Ντανιίλ Μεντβέντεφ, προχωρώντας έτσι στα προημιτελικά του US Open για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Παράλληλα, ο Κύργιος έβγαλε έτσι νοκ-άουτ τον Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη τενίστα και κάτοχο του τίτλου από το 2021. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του σε πέντε αναμετρήσεις κόντρα στον σπουδαίο Ρώσο, ενώ ταυτοχρόνως κατέγραψε την τρίτη νίκη της καριέρας του κόντρα σε τενίστα που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Η εξέλιξη:

Στο πρώτο σετ ο Κύργιος μπήκε πολύ κεφάτος, θέτοντας εξαρχής υπό πίεση το σερβίς του Μεντβέντεφ. Ο Ελληνοαυστραλός άντλησε κέρδη στο 6ο γκέιμ όταν και έκανε το πρώτο μπρέικ της ημέρας, ωστόσο ο Ρώσος απάντησε άμεσα με δικό του μπρέικ, επαναφέροντας την ισορροπία. Τα πάντα έμελλε να κριθούν σε μία επική μάχη στο τάι μπρέικ.

Εκεί, αν και ο Κύργιος βρήκε νωρίς μίνι μπρέικ, ο Νο1 στον κόσμο Μεντβέντεφ το έσβησε. Εν τέλει οι δυο τους πήγαν χέρι-χέρι πολύ πιο πέρα από το 6-6, χάνοντας αμφότεροι σετ πόιντ, όχι μόνο στο αντίπαλο αλλά και το δικό τους σερβίς. Τελικά, ο Κύργιος ήταν αυτός που στο φινάλε βρήκε τρεις πόντους στη σειρά για να κλείσει τη διαδικασία με 13-11 και παράλληλα… διέγραψε κάποιες στιγμές εκνευρισμού, μεταξύ των οποίων και ένα πέταγμα της ρακέτας στο έδαφος.

Στο δεύτερο σετ ο Μεντβέντεφ μπήκε πολύ δυναμικά και στο πρώτο σέρβις γκέιμ του αντιπάλου του έφτασε στο μπρέικ. Έκτοτε, ο Ρώσος θεμελίωσε το πλεονέκτημά του, ανεβαίνοντας αρχικά στο 3-0 και στη συνέχεια με δεύτερο μπρέικ στο 5-1. Σε εκείνο το σημείο ο Κύργιος ξαναβρήκε μετά από ώρα μία σειρά καλών χτυπημάτων και πήρε πίσω το ένα από τα δύο μπρέικ, μειώνοντας σε 5-2. Ωστόσο, η αντεπίθεση δεν είχε συνέχεια, με τον Μεντβέντεφ να κάνει λίγο αργότερα δικό του το σετ με 6-3.

Στο δεύτερο γκέιμ του τρίτου σετ, ο Κύργιος είχε μία άτσαλη πτώση, ωστόσο σηκώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συνεχίζοντας κανονικά.

Λίγο αργότερα, στο ίδιο γκέιμ με το σκορ στο 30-30, ο Κύργιος έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Μεντβέντεφ! Με την μπάλα να κατευθύνεται άουτ πλάγια από την πλευρά του Ρώσου, ο οποίος όμως την είχε ακουμπήσει τελευταίος, αντί να αφήσει την μπάλα να πέσει στο έδαφος ο Ελληνοαυστραλός έσπευσε και έκανε βολέ! Έτσι, τιμωρήθηκε για foul shot καθώς είχε περάσει ο ίδιος το νοητό όριο του φιλέ. Με αυτόν τον τρόπο στερήθηκε ένα μπρέικ πόιντ, χάνοντας στη συνέχεια και το γκέιμ. Πάντως, σε μία συνομιλία με το box του που πέρασε από τα μικρόφωνα του κορτ, αποκαλύφθηκε πως ο Κύργιος δεν γνώριζε πως αυτή η ενέργειά του ήταν εκτός κανονισμών!

Η απερισκεψία του Ελληνοαυστραλού του στέρησε μία ευκαιρία για μπρέικ, όμως αυτό ήρθε λίγο αργότερα. Στο 4ο γκέιμ, αν και ο Μεντβέντεφ προηγήθηκε στο σερβίς του άνετα με 40-0, ο Κύργιος πήρε και τους πέντε επόμενους πόντους, για να πραγματοποιήσει το μπρέικ! Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Κύργιος οχυρώθηκε πίσω από το προβάδισμα του μπρέικ, ο Μεντβέντεφ δεν μπόρεσε να γίνει επίφοβος για το σερβίς του Ελληνοαυστραλού και έτσι ο Κύργιος έφτασε στο 6-3 και το προβάδισμα στο συνολικό σκορ με 2-1.

Το τέταρτο σετ έδειξε στην αρχή του να είναι μία προέκταση του τρίτου. Ο Κύργιος ήταν εκείνος που συνέχισε να είναι πιο απειλητικός στο αντίπαλο σερβίς και στο τρίτο γκέιμ βρήκε το πολυπόθητο μπρέικ για να προηγηθεί. Μάλιστα, στο αμέσως επόμενο γκέιμ ο Μεντβέντεφ βρήκε μπρέικ πόιντ με 30-40, όμως με τρεις σερί πόντους από τη γραμμή του σερβίς (οι δύο πρώτοι ήταν άσσοι) ο Ελληνοαυστραλός εξουδετέρωσε τον κίνδυνο.

Πλέον, το μομέντουμ του Κύργιου θύμιζε… οδοστρωτήρα! Ο 27χρονος Νο25 στον κόσμο πλήγωσε ξανά τον Μεντβέντεφ και με νέο μπρέικ επί του Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη αντιπάλου του έφτασε στο 4-1. Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάστηκε ο Κύργιος ήταν να κρατήσει δύο φορές το σερβίς του, πράγμα που έκανε δίχως δυσκολία, για να κλείσει το σετ με 6-2 και συνολικά την αναμέτρηση έπειτα από 2 ώρες και 53 λεπτά.

https://twitter.com/SportsCenter/status/1566611698584211456

Στην προημιτελική φάση ο Κύργιος θα συγκρουστεί με έναν άλλον Ρώσο, τον Κάρεν Χατσάνοφ, ο οποίος επικράτησε με 4-6, 6-3, 6-1, 4-6, 6-3 του Πάμπλο Καρένιο Μπούστα. Πλην του φετινού Wimbledon, η προηγούμενη φορά που ο Ελληνοαυστραλός βρέθηκε σε τελική οκτάδα Γκραν Σλαμ ήταν στο Αυστραλιανό Όπεν του μακρινού 2015.

Την ίδια ώρα, αυτή η ήττα σήμανε και την οριστική απώλεια της πρωτιάς στην Παγκόσμια Κατάταξη για τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ. Ό,τι κι αν γίνει ως το τέλος του US Open, την επόμενη Δευτέρα κάποιος άλλος παίκτης θα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου (Ναδάλ, Αλκαράθ ή Ρουντ). Έτσι, το σερί του Ρώσου στο Νο1 που άρχισε στις 13 Ιουνίου, φτάνει τελεσίδικα στο τέλος του.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις