fbpx

Απίστευτη πρόκριση Τσιτσιπά στους “4” του Μόντε Κάρλο

Απίστευτη πρόκριση Τσιτσιπά στους “4” του Μόντε Κάρλο

Μετά από ένα συγκλονιστικό ματς ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγύρισε αδιανόητη πρόκριση στα ημιτελικά του Monte Carlo Masters, κερδίζοντας τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει με 0-4 στο 3ο set!

O Τσιτσιπάς, αν και κατάφερε να κάνει ντέρμπι ένα ματς που στα μέσα του 2ου set ήταν όλο δικό του (6-2, 5-2 υπέρ του), βρήκε τον τρόπο και προκρίθηκε στον 2ο συνεχόμενο ημιτελικό του στο Μονακό, “σφραγίζοντας” το ντέρμπι με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ο 24χρονος Έλληνας τα βρήκε… μπαστούνια κόντρα στον εξαιρετικό Αργεντινό χωματά, περισσότερο κυρίως των λαθών του και της πνευματικής του αστάθειας και λιγότερο εξαιτίας της υψηλής απόδοσης του Σβάρτσμαν, όμως μπόρεσε να διαχειριστεί όλη την πίεση στο τέλος του ματς και μετά από 2 ώρες και 46 λεπτά σπουδαίας μάχης, επικράτησε του Νο16 τενίστα του κόσμου, με 6-2, 6-7(3), 6-4.

Έτσι, πανηγύρισε την 8η συνεχόμενη νίκη του στο τουρνουά, κάνοντας δική του την 4η πρόκριση σε ημιτελικά ΑΤΡ θεσμού μέσα στο 2022 και 1η σε Masters 1000 τουρνουά, μετά το ανεπιτυχές πέρασμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου δεν κατάφερε να διακριθεί σε Miami Masters και Indian Wells Masters.

Για να φτάσει στην πολύτιμη πρόκριση όμως και να κρατήσει ζωντανό το όνειρο υπεράσπισης του τίτλου που κατέκτησε πέρυσι στο Monte Carlo Country Club, ο Τσιτσιπάς χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες καταστάσεις.

Από τον παράδεισο, στην κόλαση και ξανά στον παράδεισο ο Έλληνας τενίστας, που εξαντλημένος μετά το ματς, δεν είχε λόγια να περιγράψει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε για να φύγει νικητής από το court, στο, πιθανότατα, πιο αμφίρροπο και αναπάντεχο ματς της καριέρας του, όσον αφορά την εξέλιξη των sets.

O No3 του ταμπλό, βρέθηκε να ελέγχει απόλυτα το ματς, όταν προηγήθηκε με 6-2, 5-2. Έδειχνε να είναι θέμα χρόνου, να “κλείσει” τον προημιτελικό και να πάρει ξεκούραστα το εισιτήριο για την “4άδα”.

Από το πουθενά, χάνοντας την αυτοσυγκέντρωσή του, προσθέτοντας μπόλικη νευρικότητα στο παιχνίδι του και μη μπορώντας να διαχειριστεί την πίεση που του μετέφερε ο Σβάρτσμαν, έχασε τρία συνεχόμενα games (5-5) και το 2ο set, λίγες στιγμές μετά, οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία του tie-break!

Εκεί, ο Αργεντινός εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ του, προηγήθηκε με 1-6(!) και στην 3η του ευκαιρία για ισοφάριση έκανε το 1-1.

Μάλιστα, η κατηφόρα του Τσιτσιπά, δεν σταμάτησε ούτε στις αρχές του 3ου set, όπου φάνηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως η ψυχολογία του ήταν στο ναδίρ, μετά την “αυτοκτονία” στο 2ο κομμάτι του αγώνα.

Από εκεί που ο Σβάρτσμαν μετρούσε σερί 5-1 κερδισμένων games, έφτασε να μετράει σερί 9-1(!), μιας και κέρδισε τα πρώτα τέσσερα games του καθοριστικού set και έγινε το απόλυτο αφεντικό στο ματς, με τον Έλληνα τενίστα να παραπαίει στο court.

Ποιος να το φανταζόταν, ότι το 6-2, 5-2, θα μπορούσε να γίνει 6-2, 6-7(3), 0-4. Η εικόνα του… 1,5 set, δεν πρόδιδε σε καμία των περιπτώσεων, ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κι όπως ακριβώς συνέβη αυτό το… θαύμα, υπέρ του Σβάρτσμαν, με παρόμοιο τρόπο, αυτή τη φορά στο 3ο set, το θαύμα είχε άλλον πρωταγωνιστή!

Αλλάζοντας ταχύτητα στο παιχνίδι του, παίζοντας πιο υπομονετικά, με περισσότερο μυαλό και βάζοντας αξιολάτρευτη τέχνη στα χτυπήματά του, σε όλα τα κρίσιμα σημεία που ακολούθησαν, ο Τσιτσιπάς μπόρεσε να γυρίσει από το 0-4 πίσω!

Κερδίζοντας έξι(!) συνεχόμενα games, τα τρία εξ’ αυτών έφτασαν σε deuce (40-40), ο Έλληνας πρωταθλητής απέδειξε πως κουβαλάει τεράστια ψυχικά αποθέματα και πανηγύρισε αδιανόητη πρόκριση για τα ημιτελικά του θεσμού.

Κερδίζοντας 28 από τους 43 πόντους που ακολούθησαν το 0-4, ο Τσιτσιπάς έφτασε σε παλικαρίσια ανατροπή, μετρώντας 3/3(!) break points, παρά το γεγονός ότι δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του σε τέτοια σημεία.

Μπορεί να έχασε πολλή ενέργεια, να σπατάλησε πολλές περισσότερες ώρες στο court, από όσες θα μπορούσε να σπαταλήσει αν ήταν πιο μετρημένος όταν έπρεπε, μπορεί να πηγαίνει στον ημιτελικό κόντρα στον Ζβέρεφ, έχοντας να διαχειριστεί την όλη κούραση και την ψυχολογική φόρτωση που κουβαλάει από τον αγώνα με τον Σβάρτσμαν, όμως: Απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα συνολικά στατιστικά του αγώνα, βαραίνουν τον Στέφανο με 50(!) αβίαστα λάθη, έναντι 39 του αντιπάλου του, όμως μπορεί να είναι περήφανος για τα 7/10 break points που μέτρησε και για το γεγονός ότι κέρδισε έναν τενίστα, ο οποίος σέρβιρε με 73%(!) επιτυχίας στο 1ο σερβίς του.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις