Μια χρονιά γεμάτη πρωτιές, μετάλλια και διακρίσεις ήταν το 2023 για τον ελληνικό στίβο, με “πρωτοστάτες” τους Μίλτο Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλή.
Ο Έλληνας «μύθος» του μήκους έγραψε ιστορία μόλις στα 25 του χρόνια, ενώ ο απίθανος άλτης του επί κοντώ κατέρριψε τα ατομικά του ρεκόρ και εξασφάλισε τη θέση του στο Παρίσι.
Από το Γκέντεμποργκ ως τη Ζυρίχη ο Μίλτος ήταν μόνιμος… κάτοικος του βάθρου, ενώ ο Εμμανουήλ φέτος κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, προμηνύοντας κι’ άλλες επιτυχίες το 2024.
Μίλτος Τεντόγλου:
Στις αρχές του Φλεβάρη έκανε το ντεμπούτο του ο Μίλτος Τεντόγλου, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο μήκος σε αγώνα στο Γκέντεμποργκ, κάνοντας άλμα στα 8,12μ. Μετά ταξίδεψε στο Τορούν και εκεί έγραψε την πρώτη «χρυσή» σελίδα της χρονιάς για τον ελληνικό στίβο.
Με άλμα στα 8,40μ. έγινε ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο, στον μόλις δεύτερο αγώνα του στη σεζόν, ενώ η επίδοση αυτή ήταν και ρεκόρ διοργάνωσης. Σειρά πήρε το μίτινγκ στο Λιεβέν, όπου ο Μίλτος “προσγειώθηκε” σήμερα στα 8,41μ και κατέκτησε εύκολα την κορυφή.
Ύστερα “γέμισε” το ΣΕΦ για το 37ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Με άλμα στα 8,20μ δε δυσκολεύτηκε να πάρει το χρυσό μετάλλιο, και να το αφιερώσει στον κόσμο για την εξαιρετική ατμόσφαιρα. Τελευταίο τεστ για τον ίδιο πριν το Ευρωπαϊκό ήταν στη Μαδρίτη, που με άλμα στα 8,15μ πήρε την πρώτη θέση.
Προς ολοταχώς για την Κωνσταντινούπολη ο Τεντόγλου, που έγραψε ιστορία με το τρίτο χρυσό μετάλλιο. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι “πέταξε” στα 8,30μ και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος αθλητής στην ιστορία της διοργάνωσης με τρία χρυσά στο μήκος.
Στη θερινή σεζόν, ο Μίλτος ξεκίνησε τις προσπάθειές του από το διεθνές μίτινγκ της Λεμεσού, και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Έχοντας το καλύτερο άλμα στα 8,26μ πήρε την πρώτη θέση, και έδειξε να ξεκινάει ιδανικά τους θερινούς αγώνες του.
Ακολούθησε στη συνέχεια το πρώτο Piraeus Street Long Jump, όπου για μία ακόμα φορά ο κόσμος έσπευσε να δει από κοντά τις “πτήσεις” του Τεντόγλου. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης πέτυχε άλμα στα 8,24 μ και προσέφερε χαμόγελα στους φιλάθλους του στίβου που γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο.
Στο Diamond League ο Μίλτος σημείωσε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση στο “βιογραφικό” του. Με άλμα στα 8,21 μέτρα (-0,5) πήρε την τρίτη θέση στο Όσλο, κάνοντας παράλληλα προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό στη Σιλέσια.
Και εκεί ο Τεντόγλου δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης. Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης του μήκους πήρε την πρώτη θέση στη διοργάνωση με άλμα στα 8,36 μ. (-1,3), και εξασφάλισε εκ νέου τον τίτλου του κορυφαίου της Ευρώπης.
Λίγο πριν μπει ο Ιούλιος, ο Μίλτος αγωνίστηκε και στο Diamond League της Λοζάνης, αλλά αυτή τη φορά “περιορίστηκε” στη δεύτερη θέση με άλμα στα 8,07μ (-0,8). Επέστρεψε στη χώρα μας για το Πανελλήνιο Α/Γ, και αναδείχθηκε νικητής με άλμα στα 8,38μ. Εκεί έκλεισε, μάλιστα, και τη θέση του για το Παρίσι, καθώς έπιασε το όριο των 8,27μ.
Επόμενη στάση για τον Τεντόγλου το μίτινγκ στο Σέκεσφεχερβαρ της Ουγγαρίας. Εκεί πήρε την πρωτιά με άλμα στα 8,29 μ, για να έρθει η σπουδαία στιγμή στη Βουδαπέστη, στον επίλογο του καλοκαιριού.
Με άλμα στα 8,52 μ. (-0,3) στην έκτη του προσπάθεια, ο εξωπραγματικός Έλληνας αθλητής έφτασε στην κορυφή του κόσμου, και κατάφερε να γίνει «μύθος» στο αγώνισμα στα 25 του χρόνια. Αυτό ήταν και το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την πλούσια συλλογή του, από την πρώτη του παρουσία στο βάθρο των νικητών (Βερολίνο 2018) και μετά.
Την τελευταία μέρα του Αυγούστου, και περίπου μία εβδομάδα μετά το θρίαμβο στην Ουγγαρία, ο Μίλτος κατέκτησε μία ακόμα πρώτη θέση στο Diamond League της Ζυρίχης με άλμα στα 8,20 που πέτυχε στην τελευταία του προσπάθεια!
Επισφράγιση της φετινής του εξαιρετικής πορείας ήταν η ανάδειξή του ως ο κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια για τρίτη διαδοχική χρονιά, αλλά και η υποψηφιότητά του για τον τίτλο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς τόσο της Ευρώπης, όσο και παγκοσμίως.
Εμμανουήλ Καραλής:
Στα τέλη του Ιανουαρίου ξεκίνησε τη σεζόν του ο Εμμανουήλ Καραλής, που στο μίτινγκ στην Καρλσρούη κατάφερε να ξεπεράσει τα 5,83μ. στο επί κοντώ. Έτσι πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ και παράλληλα το όριο για το Ευρωπαϊκό κλειστού της Κωνσταντινούπολης και το Παγκόσμιο ανοιχτού της Βουδαπέστης.
Λίγες μέρες μετά αγωνίστηκε σε μίτινγκ στην Ουψάλα, αλλά ήταν άκυρος μιας και δεν ξεπέρασε το αρχικό ύψος. Δεν πτοήθηκε όμως, μιας και ακολούθησε το μίτινγκ του Λοτζ της Πολωνίας και εκεί κατέλαβε την έκτη θέση στο επί κοντώ με άλμα στα 5,51μ.
Ανέβασε στροφές στο 37ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, όπου πήρε μία επική νίκη με άλμα στα 5,86μ, το οποίο κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο Κώστας Φιλιππίδης με 5,85μ. Στην τελευταία στάση πριν την Πόλη, ο Καραλής πέρασε τα 5,72μ και ήρθε πρώτος στο μίτινγκ του Όσιγεκ.
Στην Τουρκία ο Εμμανουήλ ήταν απίθανος, φτάνοντας στην κατάκτηση του πρώτου μεταλλίου της καριέρας του σε επίπεδο Ανδρών- Γυναικών. Με άλμα στα 5,80μ. ήρθε δεύτερος και χάρισε στη χώρα μας το τρίτο της μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά τους Τεντόγλου και Ανδρικόπουλο (ασημένιο στο τριπλούν).
Η χειμερινή περίοδος ολοκληρώθηκε με άλμα στα 5,72μ. στο μίτινγκ της Ρούεν, που τον έφερε στην πέμπτη θέση. Μετά από ένα μήνα περίπου αγωνίστηκε στο μίτινγκ της Πολωνίας, όπου ξεπέρασε τα 5,71μ, ενώ στο Χόρζοφ κινήθηκε σε χαμηλότερα νερά, και ξεπέρασε τα 5,57μ.
Σειρά πήρε μία ακόμα δυνατή διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων στη Σιλέσια. Εκεί ο Καραλής ξεπέρασε τα 5,80μ. και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση. Λίγες μέρες μετά ταξίδεψε στην Οστράβα, όπου στο εν λόγω μίτινγκ κατέκτησε την έβδομη θέση με άλμα στα 5,60μ.
Στην επιστροφή του στην Ελλάδα για το Πανελλήνιο Α/Γ, ο Καραλής πήρε την πρώτη θέση με άλμα στα 5,50μ, ενώ στην Ισπανία είχε εξίσου καλή παρουσία, αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση του βάθρου στο επί κοντώ με άλμα στα 5,72μ.
Η μεγάλη στιγμή ήρθε στο μίτινγκ του Γιόγκριμ, όπου ξεπέρασε τα 5,82μ, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ, και πέτυχε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες λίγες μέρες πριν το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Εκεί ο Εμμανουήλ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό ύψος των 5,35 μ στον προκριματικό, και ολοκλήρωσε πρόωρα τις προσπάθειές του.
Συνέχισε στο Βερολίνο, που πήρε την έκτη θέση ξεπερνώντας τα 5,72μ. με την τρίτη του προσπάθεια, ενώ στο Στσέιν δε συμβιβάστηκε με κάτι λιγότερο από την πρώτη θέση. Εκεί ξεπέρασε τα 5,70μ και κατέκτησε δίκαια το χρυσό μετάλλιο, ενώ το φινάλε για το 2023 έγραψε στο Βέσελ της Γερμανίας, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με άλμα στα 5,65μ.