fbpx

Μαχήτρια η Στεφανίδη, σαρωτικές οι Ντρισμπιώτη και Τζένγκο

Μαχήτρια η Στεφανίδη, σαρωτικές οι Ντρισμπιώτη και Τζένγκο

Μια χρονιά γεμάτη με διακρίσεις και επιτυχίες ήταν το 2023 για τον ελληνικό στίβο, με τις Κατερίνα Στεφανίδη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Ελίνα Τζένγκο να πρωταγωνιστούν διεθνώς.

Οι τρεις σπουδαίες Ελληνίδες αθλήτριες εκπροσώπησαν επάξια τον εγχώριο αθλητισμό, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και πέτυχαν ξεχωριστές διακρίσεις.

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ στάθηκε άτυχη στο φινάλε της σεζόν, με τον τραυματισμό που αποκόμισε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Ντρισμπιώτη και Τζένγκο όμως διένυσαν ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό έτος, και μέτρησαν ουκ ολίγες παρουσίες στο βάθρο των νικητών φορώντας το εθνόσημο.

Κατερίνα Στεφανίδη:

Η Κατερίνα Στεφανίδη συνδύασε γενέθλια με ντεμπούτο στη σεζόν, κάνοντας άλμα στα 4,55μ στο ντεμπούτο της. Στη συνέχεια έδειξε βελτιωμένη αγωνιστική κατάσταση, μιας και μετά την Πολωνία αγωνίστηκε σε μίτινγκ στη Νέα Υόρκη και πραγματοποίησε φετινό ρεκόρ με άλμα στα 4,62μ.

Στο Λιεβέν έδειξε εκ νέου σταθερότητα στις επιδόσεις της, μιας και ξεπέρασε τα 4,60μ. και κατέλαβε την τέταρτη θέση στο γαλλικό μίτινγκ. Σειρά πήρε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, όπου στον τελικό του επί κοντώ κατέκτησε την τέταρτη θέση με άλμα στα 4,60μ.

Τη θερινή της σεζόν άνοιξε στο πρώτο Diamond League της χρονιάς στη Ντόχα. Εκεί η Στεφανίδη ξεπέρασε τα 4,55μ. και κατέλαβε την τέταρτη θέση στη διοργάνωση. Στο αντίστοιχο της Λοζάνης πήρε την ένατη θέση, όπου εκεί κατάφερε να ξεπεράσει τα 4,51μ με την δεύτερη προσπάθειά της.

Στο Λονδίνο η Κατερίνα βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ μιας και ξεπέρασε τα 4,62μ, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στη Βουδαπέστη για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εκεί η Στεφανίδη στάθηκε άτυχη, καθώς χτύπησε το πόδι της στο πρώτο της δοκιμαστικό άλμα πριν τον προκριματικό.

Παρόλα αυτά η ίδια το πάλεψε, και για να μη ζορίσει με πολλά άλματα το πόδι της άφησε αυτά στα 4,20μ και 4,35μ, και πήγε κατευθείαν για τα 4,50μ. Δυστυχώς όμως είχε τρεις άκυρες προσπάθειες και έμεινε εκτός διεκδίκησης μεταλλίων.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε πως δεν έχει κάποια ρήξη. Η Κατερίνα υπέστη διάστρεμμα πρώτου με δευτέρου βαθμού, γλυτώνοντας επί της ουσίας τα χειρότερα, και έτσι από τις αρχές του Σεπτέμβρη βρέθηκε στις ΗΠΑ για την περίοδο των διακοπών της, αλλά και της αποθεραπείας της.

Ενόψει της νέας χρονιάς, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού είναι μία από τις διοργανώσεις που έχει “κυκλώσει” στο πρόγραμμά της η έμπειρη Ελληνίδα αθλήτρια, ενώ στο στόχαστρό της είναι τόσο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, όσο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη:

Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που συμμετείχε σε αγώνα 10.000μ. βάδην στην Καμπέρα, και κατέλαβε την δεύτερη θέση με 43.51.98. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούσαν νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ ήταν και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα.

Ακολούθησε το μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ίδια, που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην της Μελβούρνης και κατάλαβε την δεύτερη θέση σε χρόνο 01.28.12.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην στο Άστρος Κυνουρίας, η Αντιγόνη πρωταγωνίστησε αφού διένυσε την απόσταση σε 01.31.11 και πήρε την πρώτη θέση, για να ακολουθήσει μία ακόμα σπουδαία διάκριση.

Η 39χρονη αθλήτρια αναδείχθηκε νικήτρια στα 20χλμ. βάδην στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Αττάλεια, με χρόνο 01.29.56, που ήταν (για τότε) ο τρίτος καλύτερος στην καριέρα της, μετά το 01.28.12 της Αυστραλίας, αλλά και το 01.29.03 που του της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο.

Οι επιτυχίες όμως δεν είχαν σταματημό, καθώς στα 20χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων του Ποντεμπράντι κατάφερε να αντέξει τον ρυθμό και να τερματίσει πρώτη σε 01.29.17, πετυχαίνοντας εκ νέου την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας της.

Σειρά πήρε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, όπου η Αντιγόνη δεν ήθελε να λείπει από το βάθρο των νικητών. Πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της καριέρα της, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 35χλμ, έχοντας χρόνο 02.43.22.

Κάπως έτσι ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις για φέτος, και ήδη προετοιμάζεται για το νέο έτος. Ταξίδεψε στη Μελβούρνη στις αρχές του Δεκέμβρη, θα μείνει εκεί μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, και πρώτος της στόχος είναι τα 20χλμ. βάδην του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης.

Η Ντρισμπιώτη πριν και μετά τη διοργάνωση της Ρώμης θα γυμναστεί σε προπονητικό κέντρο της Ευρώπης, ενώ θα περάσει και κάποια διαστήματα στην Ελλάδα. Φυσικά, το Παρίσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού αποτελούν τον μεγάλο στόχο της Ελληνίδας αθλήτριας.

Ελίνα Τζένγκο:

Την πρώτη της επαφή με την αγωνιστική δράση πραγματοποίησε η Ελίνα Τζένγκο στα τέλη Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε τη σεζόν στο Χειμερινό Κύπελλο Ρίψεων της Κρήτης με βολή στα 61,05μ.

Μετά αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων στη Λεϊρία της Πορτογαλίας και με την έκτη της βολής έστειλε το ακόντιο στα 63,65μ., καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο.

Ακολούθησε το μίτινγκ της Οστράβας στα τέλη του Ιουνίου, όπου εκεί κατέκτησε την τέταρτη θέση με ρίψη στα 58,83 μ. στην πέμπτη της προσπάθεια, ενώ στο Diamond League της Λοζάνης κατέλαβε την ένατη θέση με βολή στα 57,71μ, έχοντας και δύο άκυρες προσπάθειες για καλύτερη επίδοση.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για το Πανελλήνιο Α/Γ η Ελίνα, και έκανε μια ιδανική “προπόνηση” για το Ευρωπαϊκό στο Έσπο. Με βολή στα 58,50μ πήρε εύκολα και με διαφορά τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο, για να ακολουθήσει η σπουδαία διάκριση στη Φινλανδία.

Η Τζένγκο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στις γυναίκες U23 με «χρυσή» βολή στα 60,73μ, χαρίζοντας στη χώρα μας την κορυφή του βάθρου, στην 14η στάση στην ιστορία του θεσμού.

Μ’ αυτή την επίδοση και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Έσπο η Τζένγκο έβαλε τον επίλογο σε μία άκρως επιτυχημένη σεζόν. Τώρα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της στη Ν. Αφρική, και συνεχίζει τη δουλειά προκειμένου να είναι έτοιμη για μία ακόμα απαιτητική χρονιά.

Στόχοι της είναι το Ευρωπαϊκό στη Ρώμη αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, και για να βρει έγκαιρα τον καλό αγωνιστικό ρυθμό της θα μπει από νωρίς σε αγώνες, πριν από τον Μάρτιο. Φιλοδοξεί, μάλιστα, να εξασφαλίσει τη θέση της στην Πόλη του Φωτός σύντομα μέσω του Ranking.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος