fbpx

Παρίσι 2024: Παρουσιάστηκε το νέο μεικτό αγώνισμα του βάδην που αντικαθιστά τα 50χλμ

Παρίσι 2024: Παρουσιάστηκε το νέο μεικτό αγώνισμα του βάδην που αντικαθιστά τα 50χλμ

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, η World Athletics, συμφώνησε με τη ΔΟΕ στη μορφή του μεικτού αγωνίσματος του βάδην για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Θυμίζουμε πως στο Τόκιο πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά σε Ολυμπιακούς τα 50χλμ βάδην, τα οποία σε επίπεδο παγκόσμιων πρωταθλημάτων έχουν αντικατασταθεί με τα 35χλμ βάδην. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως η World Athletics ήθελε ένα διαφορετικό αγώνισμα ώστε να κάνει προσφιλέστερο το βάδην. Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι μεικτό (ένας άνδρας και μία γυναίκα) και θα έχει μορφή σκυταλοδρομίας αλλά δεν είχαν καθοριστεί οι λεπτομέρειες.

Πλέον ανακοινώθηκε πως η μεικτή μαραθώνια σκυταλοδρομία θα περιλαμβάνει 25 ομάδες όπου η κάθε μία θα αποτελείται από έναν αθλητή και μία αθλήτρια και θα αγωνίζονται στην απόσταση των 42,195 χιλιομέτρων σε 4 σκέλη ίσης απόστασης.

 Κάθε άτομο θα διανύει 2 σκέλη λίγο μεγαλύτερα από 10 χιλιόμετρα με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται με τους άνδρες στο πρώτο και το τρίτο και τις γυναίκες στο δεύτερο και τέταρτο. Η απόσταση του μαραθωνίου ήταν η επιλογή χάρη στη μεγάλη δημοτικότητα που απολαμβάνει στο χώρο του στίβου και της σχέσης που διατηρεί με την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Το αγώνισμα θα διεξάγεται στην ίδια διαδρομή με τα ατομικά, στους πρόποδες του πύργου του Άιφελ στο κέντρο του Παρισιού και θα ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις ώρες. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα προκριματικά για το νέο αγώνισμα.

 «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα έχουμε άλλη μία μεικτή σκυταλοδρομία στο Ολυμπιακό πρόγραμμα για να παρουσιάσουμε τις ικανότητες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών σε ένα αγώνισμα. Αυτή η μορφή είναι σχεδιασμένη για να είναι καινοτόμα, δυναμική και απρόβλεπτη. Πιστεύω ότι θα γίνει εύκολα κατανοητή από το κοινό και το σημαντικότερο είναι ότι θα παρέχει απόλυτη ισότητα των δύο φύλων στο πρόγραμμα για πρώτη φορά», είπε ο CEO της ομοσπονδίας, Τζον Ρίτζεν.

 Το αγώνισμα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 8:30 ώρα Ελλάδος, 6 ημέρες μετά τα ατομικά των 20 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος