fbpx

Λεϊρία 2023: Έγραψε ιστορία η Τζένγκο με το πρώτο χρυσό της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων

Λεϊρία 2023: Έγραψε ιστορία η Τζένγκο με το πρώτο χρυσό της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων

Η Ελίνα Τζένγκο συνεχίζει να γράφει με χρυσά γράμματα την ιστορία των ελληνικών ρίψεων. Με βολή στα 63.65μ στην τελευταία της προσπάθεια η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαρίωβ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό που είναι και το πρώτο της Ελλάδας σε επίπεδο ανδρών/γυναικών στο θεσμό, ο οποίος υπάρχει από το 2001.

Η επίδοσή της είναι και ρεκόρ διοργάνωσης για την κατηγορία Κ23, αφού το προηγούμενο ήταν τα 63.17μ από το 2014 και την Εσθονή Λίνα Λάασμα. Η 22χρονη είχε εξασφαλίσει τη νίκη από τη 2η βολή που μετρήθηκε στα 61.78μ, αλλά στην 6η και τελευταία της προσπάθεια εκτόξευσε το ακόντιο στα 63.65μ που είναι η 2η καλύτερη βολή της καριέρας της πίσω από το 65.90μ που της έδωσε το χρυσό στο Μόναχο, και η 2η καλύτερη βολή στον κόσμο για το 2023 πίσω από την Λευκορωσίδα Τατσιάνα Καλάντοβιτς που έχει ρίξει 63.84μ αλλά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα είχε πάρει χρυσό μετάλλιο μόνο στην κατηγορία Κ23, το 2021 στο Σπλιτ με τον Χρήστο Φραντζεσκάκη στη σφυροβολία. Σε επίπεδο ανδρών/γυναικών η Ελλάδα μετρά τρία αργυρά και δύο χάλκινα στη σφυροβολία ανδρών (ένα αργυρό ο Μιχάλης Αναστασάκης και δύο αργυρά + δύο χάλκινα ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου), δύο χάλκινα στη δισκοβολία γυναικών (Στέλλα Τσικούνα και Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου) και ένα χάλκινο στον ακοντισμό ανδρών από τον Παρασκευά Μπατζάβαλη. Ποτέ δεν είχε πάρει χρυσό η χώρα μας, κάτι που άλλαξε φέτος με την εξαιρετική Ελίνα Τζένγκο.

Στο Β γκρουπ η Αφροδίτη Μανιού ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 4η θέση με καλύτερη βολή στα 55.50μ, κοντά στο φετινό ατομικό της από το χειμερινό κύπελλο ρίψεων (56.06μ). Ολοκλήρωσε συνολικά στη 10η θέση.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος