Το 37ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το ApexSports.gr σας δίνει την εικόνα για κάθε αγώνισμα: τα φαβορί για το βάθρο, τα αουτσάιντερ και τις προσδοκίες από τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Ακολουθεί το preview για τους δρόμους ταχύτητας των γυναικών, τα 60μ, τα 400μ και τα 60μ με εμπόδια:
60μ γυναικών
Άλλη μία μονομαχία θα δούμε μεταξύ των δύο κορυφαίων Ευρωπαίων σπρίντερ των τελευταίων ετών, της Ελβετής Μουτζίνγκα Καμπούντζι που πέρυσι κατέκτησε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τον τίτλο στο παγκόσμιο κλειστού, και την εξαιρετική Βρετανή Ντίνα Άσερ Σμιθ που, αν και επικεντρώνεται στα 200μ στον ανοιχτό, είναι πολύ καλή και στα 60μ στον κλειστό. Αμφότερες έχουν φέτος τρέξει σε 7.03 και μένει να δούμε αν σην κορύφωση της σεζόν θα γράψουν μπροστά το 6. Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης στον ανοιχτό, η επίσης Βρετανή Ντάριλ Νέιτα επέλεξε να απέχει από την Κωνσταντινούπολη αν και φέτος έχει τρέξει σε 7.05, οπότε ο δρόμος για το χάλκινο έχει ανοίξει για την Πολωνή Έβα Σβόμποντα που λατρεύει τον κλειστό και ο κλειστός την λατρεύει. Με φετινό ρεκόρ 7.09 κλείνει την τριάαδα που -εκτός απροόπτου- θα βρεθεί στο βάθρο. Οι υπόλοιπες αθλήτριες έχουν φετινά ρεκόρ από 7.18 και πάνω οπότε όποια μπορέσει μπει σφήνα στα μετάλλια θα είναι μεγάλη έκπληξη.
Στο σπριντ των 60μ θα έχουμε και διπλή ελληνική συμμετοχή μ τη Ραφαέλα Σπανουδάκη και την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η πρώτη δεν είχε την ιδανική σεζόν αφού ένα πρόβλημα στο γόνατο την άφησε πίσω στον προγραμματισμό της. Έτρεξε δις όμως στο πανελλήνιο του ΣΕΦ σε 7.39 και στην Κωνσταντινούπολη θέλει σίγουρα το φετινό ρεκόρ και ό,τι ακόμα μπορεί να φέρει αυτό. Η Εμμανουηλίδου από την άλλη κάνει μία ονειρική σεζόν αφού κατέβασε το ατομικό της από το 7.49 στο 7.30 και δείχει να έχει κι άλλο να δώσει. Στην Πόλη θα κάνει το πρώτο crash test διαχείρισης ψυχολογίας σε κορυφαία διεθνή διοργάνωση στο επίπεδο των γυναικών.
400μ γυναικών
Υπάρχει μόνο ένα όνομα και ένα χρονόμετρο. Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν είναι το τι ακόμα μπορεί να κάνει η Ολλανδή Φέμκε Μπολ μετά την κατάρριψη του στοιχειωμένου παγκόσμιου ρεκόρ των 400μ κλειστού που είχε η Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα με 49.59 από το 1982. Με το 49.26 είναι πάνω από ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες αθλήτριες. Αν δεν χάσει από θέμα τακτικής, η Ολλανδή συναθλήτρια της Μπολ, η Λίκε Κλάβερ, μπορεί να κάνει το 1-2 για τη χώρα της βάσει του φετινού 50.34. Η Πολωνή Άνα Κιελμπάσινσκα έχει και καλή φυσική κατάσταση και την εμπειρία για να ανέβει στο βάθρο.
Οι δύο Ελληνίδες, Ειρήνη Βασιλείου και Ανδριάνα Φέρρα, δεν είχαν ξεκάθαρο στόχο το ευρωπαϊκό κλειστού, εφόσον όμως εξασφάλισαν πρόκριση θα αγωνιστούν για το ρεκόρ. Η Βασιλείου έχει κάνει ολοκληρωμένη προετοιμασία φέτος με αγώνες στο εξωτερικό και είναι σε καλή κατάσταση, παρότι δεν είχε κλειστό στάδιο για προπόνηση. Σημείωσε 53.46 από τον πρώτο διάδρομο στο ΣΕΦ και σε μία κούρσα με συναγωνισμό σε ένα γρήγορο ταρτάν μπορεί να πλησιάσει το εξαιρετικό ατομικό της, το 52.76 απο το πρηγούμενο ευρωπαϊκό κλειστού στο Τόρουν. Η Φέρρα από την άλλη δεν έτρεξε καθόλου φέτος στον κλειστό και διέκοψε την περίοδο προετοιμασίας της για τον ανοιχτό χάρη στην ευκαιρία που της δόθηκε να αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη μέσω ράνκινγκ. Θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες καιι άγχος. Έχει ατομικό 54.01 από το 2017.
60μ με εμπόδια γυναικών
Με την Πολωνή Πία Σκσισόφσκα του 7.78 να έχει ολοκληρώσει τη σεζόν λόγω τραυματισμού, η Φινλανδία είναι η χώρα που θα πρωταγωνιστήσει με την Ρίτα Χούρσκε και το εντυπωσιακό 7.79 που έχει φέτος. Πάντα ανταγωνιστική είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού του 2022, η Γαλλίδα Σιρέν Σαμπά-Μαγιελά του φετινού 7.84, ενώ γρήγορη με 7.81 είναι φέτος και η μικρότερη των αδερφών Καμπούντζι, η Ντιτάτζι, η οποία ήταν και χάλκινη στα 100μ εμπόδια του ευρωπϊκού του Μονάχου. Η Ολλανδή Ναντίν Βίσερ είναι πάντα διεκδικήτρια μεταλλίων, ενώ την υπέρβαση για την έκπληξη θα επιδιώξει η Κύπρια Ναταλία Χριστοφή μετά το εξαιρετικό 7.92 που έχει τρέξει φέτος.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου και η Αναΐς Καραγιάννη θα κυνηγήσουν το φετινό ρεκόρ που έχουν δείξει και οι δύο ότι έχουν στα πόδια τους. Η Καραγιάννη έχει φετινό και ατομικό ρεκόρ το 8.18 από την ημερίδα του ΣΕΦ. Στην πρώτη της κούρσα με το εθνόσημο (στο Μόναχο είχε αποσύρει τελευταία στιγμή της συμμετοχή της λόγω τραυματισμού) θα επιδιώξει να τα δώσει όλα για έναν χρόνο κοντά στο 8.10 που σίγουρα μπορεί να κάνει. Η Πεσιρίδου από την άλλη όλο και βλετιώνεται φέτος και το 8.12 από το Βελιγράδι δείχνει ότι επιστρέφει στις επιδόσεις της διετίας 2017-2018, όταν είχε σημειώσει και το ατομικό της με 8.04. Αν έχει επανέλθει πλήρως από την ασθένεια που την άφησε εκτός πανελλήνιου πρωταθλήματος μπορεί να αξιοποιήσει τον υψηλό συναγωνισμό για να σημειώσει ένα ακόμα φετινό ρεκόρ. Αν κάνει καλή εκκίνηση και παραμείνει συγκντρωμένη για να αποφύγει τα λάθη, όλα είναι δυνατά.