fbpx

Ευρωπαϊκό κλειστού 2023: Δρόμοι ταχύτητας ανδρών (preview)

Ευρωπαϊκό κλειστού 2023: Δρόμοι ταχύτητας ανδρών (preview)

Το 37ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το ApexSports.gr σας δίνει την εικόνα για κάθε αγώνισμα: τα φαβορί για το βάθρο, τα αουτσάιντερ και τις προσδοκίες από τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Ακολουθεί το preview για τους δρόμους ταχύτητας των ανδρών, τα 60μ, τα 400μ και τα 60μ εμπόδια:

60μ ανδρών

Ο Βρετανός Ρις Πρέσκοντ είναι ο πιο γρήγορος φέτος με 6.49 και ο πιο σταθερός στις επιδόσεις κάτω από το 6.55 (3 στις 8 φετινές του κούρσες). Μετά το αργυρό στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου το 2018 είχε ένα δύσκολο τραυματισμό που τον άφησε εκτός 2 χρόνια, ενώ στη συνέχεια άφησε και ο ίδιος τον εαυτό του. Από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και μετά επέστρεψε πιο συγκροτημένος από ποτέ και αυτό φάνηκε με το ατομικό του 9.93 στα 100μ το 2022. Οι Βρετανοί τον θεωρούν ένα τεράστιο ταλέντο που ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του, και τώρα θα το επιχειρήσει να το κάνει διεκδικώντας το χρυσό απέναντι σε ένα χρυσό Ολυμπιονίκη.

Ο Ιταλός Μαρσέλ Τζέικομπς είναι αυτή τη στιγμή ο κάτοχος του χρυσού Ολυμπιονίκη (2021), του παγκόσμιου πρωταθλητή κλειστού (2022) και των ευρωπαϊκών τίτλων ανοιχτού (2022) και κλειστού (2021). Του λείπει μόνο ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή ανοιχτού, τον οποίο θα διεκδικήσει το καλοκαίρι στη Βουδαπέστη. Προκειμένου όμως να έχει το απόλυτο 5/5 ταυτόχρονα πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Κωνσταντινούπολη. Με το φετινό του 6.55 δεν φαίνεται ότι είναι στην καλύτερη κατάσταση, όμως και στο παγκόσμιο του Βελιγραδίου είχε ανατρέψει τα προγνωστικά και είχε πάρει το χρυσό.

Ο Ιταλός Σαμουέλε Τσεκαρέλι που έκανε την έκπληξη και ανάγκασε σε εγχώρια ήττα τον Τζέικομπς στο εθνικό πρωτάθλημα κλειστού με 6.54 είναι επίσης ένα από τα φαβορί για το βάθρο. Ένα μικρό λάθος όμως μπορεί να του στοιχίσει τα πάντα, αφού ακολουθούν αρκετοί αθλητές με φετινά ρεκόρ με διαφορά 1-3 εκατοστών του δευτερολέπτου. Απόντες θα είναι οι Γερμανοί Τζόσουα Χάρτμαν και Τζούλιαν Βάγκνερ που με 6.53 και 6.55 είναι Νο2 και Νο4 φέτος στην Ευρώπη, επειδή αποφάσισαν να επικεντρωθούν στον ανοιχτό στίβο.

Ο Έλληνας σπρίντερ Γιάννης Νυφαντόπουλος δεν έχει καταφέρει να βρει τον εαυτό του στον κλειστό στίβο καθώς οι επιδόσεις του δεν ανταποκρίνονται σε αυτές των 100μ του ανοιχτού. Έχει φετινό 6.74, ατομικό 6.73 και αν μπορέσει στη δεύτερη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό κλειστού να τρέξει σε χρόνο με 6.6 μπροστά η παρουσία του θα είναι σίγουρα επιτυχημένη. Ο μεγάλος του στόχος παραμένει βέβαια ο ανοιχτός.

400μ ανδρών

Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των χαμηλών εμποδίων, ο Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ, έβαλε στο μάτι τον τίτλο στα 400μ απλά στον κλειστό και αυτόματα έθεσε εαυτόν φαβορί για τον τίτλο. Οι δύο κούρσες που έχει κάνει φέτος στο 45.31 και στο 45.51 είναι οι πιο γρήγορες φέτος στην Ευρώπη, ενώ έχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης αφού το ατομικό του είναι το 45.05 που του είχε χαρίσει τον τίτλο στο ευρωπαϊκό κλειστού του 2019 στη Γλασκώβη. Ο Ισπανός Όσκαρ Ουσίγιος όμως που είναι και ο κάτοχος του τίτλου από το Τόρουν δεν θα παραδώσει τα σκήπτρα του εύκολα. Ο ιδιαίτερα μαχητικός Ισπανός έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι αθλητής αγώνων. Ξεπέρασε τα προβλήματα τραυματισμών και φέτος βελτίωσε με 45.58 το εθνικό ρεκόρ που είχε σημειώσει 4 χρόνια πριν στη Γλασκώβη. Μέχρι το τελευταίο εκατοστό της κούρσας θα κυνηγήσει τον Νορβηγό για να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Η Ολλανδία έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί στο βάθρο είτε με τον εμπειρότατο -34χρονο πλέον- Λιεμάρβιν Μπονεβάτσια, είτε με τον ανερχόμενο Ισάια Μπουρς που έκλεψε τη νίκη στο νήμα στο εθνικό πρωτάθλημα Ολλανδίας με 45.72 έναντι 45.83. Η Δανία με τον τέταρτο του παγκοσμίου κλειστού, Μπέντζαμιν Λόμπο Βέντελ και η Λιθουανία (!) με τον22χρονο Τόμας Κερσούλις του φετινού 45.78 επίσης έχουν πιθανότητες διάκρισης.

60μ εμπόδια ανδρών

Ο 24χρονος Ελβετός Τζέισον Τζόσεφ βελτιώνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια, του έχει ξεφύγει όμως μέχρι στιγμής ένα μετάλλιο μεγάλης διοργάνωσης σε επίπεδο ανδρών. Στην πολύ καλή περσινή του χρονιά ήταν 4ος στο ευρωπαϊκό του Μονάχου. Με το φετινό 7.44 έδειξε ότι του πάει ιδιαίτερα ο κλειστός, και η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγάλη ευκαιρία του να ξεκινήσει το διεθνές παλμαρέ του με χρυσό. Με την παλιότερη φουρνιά εξαιρετικών εμποδιστών, τους Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ, Ντμίτρι Μπασκού (Γαλλία), Πετρ Σβόμποντα (Τσεχία), και Μίλαν Τραΐκοβιτς (Κύπρος), σε μέτρια φόρμα, το πεδίο είναι ανοιχτό.

Εκτός ευρωπαϊκού έμεινε λόγω τραυματισμού και ο πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού, ο Ισπανός Ασιέρ Μαρτίνεθ, την ιβηρική χώρα όμως θα εκπροσωπήσει επάξια ο Ενρίκε Γιόπις που βάσει φετινού ρεκόρ (6.48, ισοφάριση ρεκόρ Ισπανίας) είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ελβετού. Ο Γιόπις επίσης δεν έχει κατακτήσει κανένα μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση. Μάχη θα γίνει για τα μετάλλια μεταξύ των προαναφερθέντων αλλά και της νέας γενιάς των Οτζόρα (Βρετανία), Κουάου Ματεΐ (Γαλλία) και Σιμάνσκι (Πολωνία) που έχουν φετινό ρεκόρ στο 7.53.

Ο Κώστας Δουβαλίδης δεν είχε ούτε ιδανικές συνθήκες προετοιμασίας για τον κλειστό, ούτε τύχη, αφού έτρεξε έναν αγώνα χωρίς καν να κάνει προθέρμανση, ενώ έμεινε εκτός πανελληνίου πρωταθλήματος λόγω μικροτραυματισμού. Αν μπορέσει να τρέξει ένα φετινό ρεκόρ κάτω από το φετινό 7.91, που δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό, και κοντά στο 7.70 θα είναι μεγάλη επιτυχία βάσει συνθηκών. Να σημειωθεί ότι έντεκα χρόνια πριν στο ίδιο στάδιο είχε συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού του 2012 και είναι ο μοναδικός από την τότε επταμελή ελληνική αποστολή που παραμένει στις… επάλξεις.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος