fbpx

Ευρωπαϊκό κλειστού 2023: Δρόμοι αντοχής ανδρών (preview)

Ευρωπαϊκό κλειστού 2023: Δρόμοι αντοχής ανδρών (preview)

Το 37ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το ApexSports.gr σας δίνει την εικόνα για κάθε αγώνισμα: τα φαβορί για το βάθρο, τα αουτσάιντερ και τις προσδοκίες από τα μέλη της ελληνικής αποστολής. Ακολουθεί το preview για τους δρόμους αντοχής των ανδρών, τα 800μ, τα 1500μ και τα 3000μ:

800μ ανδρών

O 24χρονος Τίμπο Ντε Σμετ από το Βέλγιο θέλει να ολοκληρώσει τη μεγάλη έκπληξη που μας επιφύλασσε φέτος το χειμώνα με το χρυσό στην Κωνσταντινούπολη. Έκανε πέρυσι στο Μόναχο την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ανδρών του Βελγίου και λίγους μήνες μετά θα πάρει θέση στην εκκίνηση των 800μ ως ο πιο γρήγορος Ευρωπαίος στον κλειστό χάρη στο 1:45.04, επίδοση που τον ανέβασε στο Νο25 όλων των εποχών στον κλειστό. Κάτω από 1:46 έχουν φέτος και οι Ισπανοί Ορντόνιεθ και Μιρόν, ο Ιταλός Τετσουκεάνου και ο Σουηδός Κράμερ. Όλα θα κριθούν βέβαια από την τακτική και από το ρυθμό που θα δοθεί στην κάθε κούρσα, οπότε όλα είναι δυνατά. Εμπειρία χρόνων έχουν ο Βρετανός Λίαρμονθ και ο Βόσνιος Τούκα και θα επιδιώξουν να κινηθούν έξυπνα απέναντι στην πιο γρήγορη πλέον γενιά των 25άρηδων.

Ο Κοτίτσας έχει καταγράψει ήδη επιτυχία στον κλειστό με την παρουσία του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αν τρέξει σε γρήγορη κούρσα σίγουρα θα κυνηγήσει το ατομικό ρεκόρ κάτω από το 1:49.35, ενώ αν καταφέρει και γράψει μπροστά 1:48, μία επίδοση που έχει στα πόδια του, θα πάρει και την ψυχολογική ενίσχυση ενόψει του ανοιχτού.

1500μ ανδρών

Ο Πολωνός Μαρτσίν Λεβαντόφσκι ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να κλέψει ευρωπαϊκό τίτλο από τον Νορβηγό Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν, και πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο 23χρονος είναι το μεγάλο φαβορί και οτιδήποτε άλλο πέρα από το χρυσό θα το θεωρήσει ο ίδιος αποτυχία. Χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα με κούρσες (έχει τρέξει μόνο μία στο Λιεβέν) είναι ο πιο γρήγορος φέτος με 3:32.38. Ο μοναδικός που ίσως να μπορέσει να τον απειλήσει είναι ο Βρετανός Νιλ Γκούρλεϊ, ο οποίος έχει κάνει φέτος εθνικό ρεκόρ με 3:32.48 και μάλιστα στις 25/2. Κάτω από 3:35 έχουν τρέξει επίσης οι δύο καλύτεροι Ισπανοί, Αντέλ Μετσάλ και Μοχάμεντ Κατίρ, οι οποίοι όμως είναι εκτός 1500μ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιρλανδός Άντριου Κόσκοραν που επίσης έχει σημειώσει εθνικό ρεκόρ με 3:33.49 και ο συμπατριώτης του, Λουκ Μακάν, με 3:34.76 αλλά και ο Γερμανός Άμος Μπάρτελσμάιερ με 3:34.72. Το δεύτερο και το τρίτο σκαλί του βάθρου είναι ανοιχτά.

3000μ ανδρών

Ο Ισπανός Μοχάμεντ Κατίρ μαζί με τον Αιθίοπα Λαμέτσα Γκιρμά τερμάτισαν φέτος σε χρόνους καλύτερους από το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ του Κενυάτη Ντάνιελ Κόμεν (7:24.90), σε 7:24.68 και 7:23.81 αντίστοιχα. Ο Κατίρ όμως αποφάσισε να αφήσει το ευρωπαϊκό κλειστού όπως και ακόμα 4 Ευρωπαίοι που ήταν φέτος στο τοπ20 του κόσμου (Άτκιν, Κερ, Γκαρθία, Ράες), οπότε από τη μία το αγώνισμα θα έχει μειωμένο ενδιαφέρον, από την άλλη όμως ανοίγει ο δρόμος για διάκριση για τους υπόλοιπους αθλητές. Την καλύτερη επίδοση όλων την έχει ο Γερμανός Σαμ Πάρσονς με 7:39.94 και ακολουθεί ο Βέλγος Χέντριξ με 7:40.53. Ο Ισπανός Αντέλ Μετσάλ του ατομικού 7:30.82 είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα από τους συμμετέχοντες, φέτος όμως έχει μείνει στο 7:44.15.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος