Αρκετές αλλαγές έχει το φετινο τεύχος του ΣΕΓΑΣ που περιγράφει το αγωνιστικό πλαίσιο και τις τεχνικές διατάξεις του 2023. Το νέο τεύχος επικυρώθηκε μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής Αναπτυξιακού – Σωματειακού Αθλητισμού και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ομοσπονδίας. Ακολουθούν οι βασικές αλλαγές:
Διασυλλογικά πρωταθλήματα Α/Γ – Κ20
- Διαχωρίζεται βαθμολογικά η κατηγορία Κ20 από την κατηγορία Α/Γ. Η διεξαγωγή των δύο κατηγοριών μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, όμως η βαθμολογία τους θα είναι διακριτή. Οι αθλητές-ιες Κ20 δεν θα βαθμολογούνται και στην κατηγορία Α/Γ, αλλά μόνο στην κατηγορία τους (σελίδα 9).
- Μπαίνουν πιο αυστηρα κριτήρια στην συμμετοχή αθλητών-τριων σε διαφορετικούς όμιλους από αυτούς που ανήκουν τα σωματεία τους. Θα πρέπει να έχουν μόνιμη κατοικία στις πόλεις του ομίλου που θα αγωνιστούν και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου και της έγκριση του ΣΕΓΑΣ. Η βαθμολογία που θα παίρνουν δε θα μεταβάλλεται λόγω έλλειψης συναγωνισμού και θα είναι 7 βαθμοί για όριο υψηλής πριμοδότησης και 2 βαθμοί για όριο βαθμολόγησης (σελίδα 13).
Διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ16
- Επιστροφή στο παλιό σύστημα παρατηρείται για την κατηγορία Κ16. Θυμίζουμε ότι από το 2020 μέχρι το 2022 τα αγωνίσματα των 300μ και 600μ είχαν αντικατασταθεί με τα 1200μ τα 300μ εμπόδια είχαν γίνει 200μ εμπόδια και στις αποστάσεις ειχαν καθιερωθεί τα 3000μ και τα 2000μ με φυσικά εμπόδια, χωρίς λίμνη. Η λογική ήταν να προστατευθεί η κατηγορία από την πρόωρη εξειδικευμένη προπόνηση και από τις προπονήσεις με υψηλό ποσοστό συμμετοχής της αερόβιας γαλακτικής ενέργειας (300μ-600μ) και να δωθεί έμφαση στην ταχύτητα και στην αντοχή (αερόβια ικανότητα) ως βάση για τη συνέχεια. Τα τελευταία τρία χρόνια προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις από προπονητές για τις αλλαγές με επιχείρημα την έλλειψη κινήτρων για τα παιδιά της κατηγορίας. Φέτος λοιπόν η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε την επιστροφή των 300μ και των 600μ και την εισαγωγή δύο αγωνισμάτων αντοχής, 1000μ και 2000μ. Τα 200μ εμπόδια γίνονται ξανά 300μ εμπόδια, διατηρούνται όμως τα 2000μ με φυσικά εμπόδια χωρίς λίμνη (σελίδα 17).
- Όλες οι επιδόσεις πάνω από το όριο βαθμολογούνται με 4 βαθμούς. και η βαθμολόγηση
Εαρινοί αγώνες
- Ο θεσμός που υπηρχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 επανέρχεται και λειτουργεί σαν ένα μικρό πανελλήνιο πρωτάθλημα, ανάμεσα από το διασυλλογικό και τα πανελλήνια. Θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων-ουσών (16 για δρομικά αγωνίσματα και αγωνίσματα εμποδίων μεταξύ 100μ-400μ και 12 για αγωνίσματα αποστάσεων και κονίστρας) που θα προκύπτει κατά βάση από την ενιαία κατάταξη των διασυλλογικών (10/16 και 8/12). Θα υπάρχουν όμως συγκεκριμένες θέσεις (3/16 και 3/12) για τους κορυφαίους της προηγούμενης χρονιάς ανά αγώνισμα και συγκεκριμένες θέσεις που θα ορίζονται από τον τεχνικό διευθυντή Εθνικών ομάδων (3/16 και 1/12). Πέρα από όλα τα αγωνίσματα των ανδρών – γυναικών θα διεξαχθούν και αυτά των εφήβων με διαφορετικές προδιαγραφές σε ύψη εμποδίων και βάρη οργάνων (110μ εμπόδια, σφαιροβολία, δισκοβολία, σφυροβολία). Το εαρινό πρωτάθλημα θα είναι και αγώνας-κριτήριο για τη συγκρότηση των Εθνικών ομάδων. Για το 2023 συγκεκριμένα στο εαρινό πρωτάθλημα θα κριθούν οι θέσεις για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων (σελίδα 28).
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ23
- Οι αθλητές-ιες που είναι παίδες-κορασίδες για πρώτη χρονιά (γεννημένοι-ες το 2007 για το 2023) έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο πρωτάθλημα Κ23 (άσχετα αν διεξάγεται παράλληλα με το Α/Γ) και μόνο ως μέλη σκυταλοδρομιών
Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ16
Όπως γινόταν προ καραντίνας, το κορυφαίο ραντεβού της κατηγορίας θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο.
Κύπελλο ανωμάλου δρόμου
- Ο νέος αγώνας στο καλεντάρι μπήκε και στην αξιολόγηση των σωματείων, έστω και στο 1%. Για να χωρέσει μειώθηκε η αξιολόγηση του διασυλλογικού από 26% σε 25%.
Οι τροποποιήσεις που θα ισχύσουν το 2023, αναφέρονται στο συνημμένο έγγραφο με κόκκινα γράμματα και επισημαίνονται με πλαϊνές μπάρες: