fbpx

Ανασκόπηση Στίβος 2022

Ανασκόπηση Στίβος 2022

Οι Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Μίλτος Τεντόγλου έγραψαν ιστορία μέσα στο 2022 και δικαιωματικά ήταν οι κορυφαίοι για το ελληνικό στίβο τη χρονιά που φεύγει.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην κατάφερε να κατακτήσει μέσα σε τέσσερις ημέρες δυο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Η Ντρισμπιώτη κατέκτησε αρχικά το χρυσό μετάλλιο στα 35 χλμ με χρόνο 2:47:00 και στη συνέχεια το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ με χρόνο 1:29:03. Νωρίτερα, η 38χρονη αθλήτρια είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στο Όρεγκον των ΗΠΑ και δικαίως αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου πραγματοποίησε μια εξαιρετική χρονιά. Ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, όπου σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 8,35μ. Στη συνέχεια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον με άλμα στα 8,32μ, ενώ πήρε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τους Μονάχου, όπου σημείωσε ρεκόρ αγώνων με άλμα στα 8,52μ.

Επίσης, ο 24χρονος έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής με διαμάντι στην κατοχή του, στο Diamond League και αναδείχτηκε κορυφαίος αθλητής της Ευρώπης, τον περασμένο Αύγουστο. Ο προπονητής του Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής για το 2022, στα βραβεία ΠΣΑΤ.

Η Ελίνα Τζένγκο κατάφερε να γράψει ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 65,81μ. Μάλιστα, έγινε η νεότερη νικήτρια του αγωνίσματος, καθώς ήταν μόλις 19 ετών. Για αυτή την επιτυχία κατέκτησε το βραβείο της καλύτερη ανερχόμενη αθλήτρια στην Ευρώπη. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον είχε κατακτήσει την 20η θέση με βολή στα 57,12μ.

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου στο επί κοντώ με άλμα στα 4,75μ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατάφερε να βρεθεί για τέταρτη σερί διοργάνωση στο βάθρο της διοργάνωσης, κάνοντας ένα εκπληκτικό ρεκόρ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον είχε κατακτήσει την πέμπτη θέση με άλμα στα 4,70μ.

Εξαιρετική εμφάνιση και από την Ηλιάνα Τριανταφύλλου, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, το οποίο διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ, με άλμα στα 4,05μ. Επίσης, η Αρετή Φιλιππίδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κάλι της Κολομβίας. Η Ελληνίδα αθλήτρια είχε βολή στα 54,48μ.

Ο Γιάννης Κορακίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, στο Κάλι της Κολομβίας. Ο Έλληνας σφυροβόλος είχε βολή στα 79,11μ. Ο Γιώργος Παπαναστασίου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο άθλημα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18, που έγινε στην Ιερουσαλήμ. Ο νεαρός αθλητής είχε βολή στα 77,37μ.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο στους άνδρες με 195 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος με 143 βαθμούς. Τρίτος ήταν ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας με 94 βαθμούς. Στις γυναίκες, ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας πήρε την πρώτη θέση με 119 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΓΣ Κηφισιάς με 88 βαθμούς και στην τρίτη ο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος με 82,5 βαθμούς.

Τέλος, στον 39ο Μαραθώνιο, την πρώτη θέση στους άνδρες κατέλαβε ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με χρόνο 2:23:44, ενώ δεύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος με χρόνο 2:24:45. Τρίτος ήταν ο Κωνσταντίνος Σταμούλης με χρόνο 2:25:37. Στις γυναίκες, πρώτη ήταν η Βασιλική Κωνσταντοπούλου με χρόνο 2:46:01 και δεύτερη η Κατερίνα Ασημακοπούλου με χρόνο 2:50:25. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Ουρανία Ρεμπούλη μ χρόνο 2:50:42.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος