Πρόκειται για έναν σπουδαίο αθλητή που μόλις στα 22 του χρόνια κατάφερε και έκανε την Ελλάδα περήφανη, κατακτώντας την 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ στο Μόναχο στη σφυροβολία, ενώ κατετάγη στην 9η θέση το Παγκόσμιο του Όρεγκον.
Επιπλέον στα 21 του έτη, πήρε μέρος και στην πρώτη του Ολυμπιάδα, στο Τόκιο το 2021.
Ο λόγος για τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, τον αθλητή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος συνομίλησε με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για λογαριασμό του ApexSports.gr, απαντώντας σε καίριες και επίκαιρες ερωτήσεις.
Η συνέντευξη:
Δεν με πιέζει καθόλου ότι ποντάρουν πάνω μου
Ας πάμε κατευθείαν στο «ψητό». Φαντάζομαι δεν σε ικανοποίησε ιδιαίτερα η 6η θέση στο Μόναχο. Τι πιστεύεις πως έφταιξε και ποιος ήταν ο στόχος σου στο ευρωπαϊκό;
«Είμαι αρκετά ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από το Ευρωπαϊκό. Ο στόχος της χρονιάς ήταν να μπω στους δύο τελικούς στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο, τα κατάφερα. Μετά μπήκα και στην οκτάδα ο οποίος ήταν ο επόμενος στόχος και κατατάχθηκα 6ος. Πέρασα κάποιους αθλητές που έριξαν 80 μέτρα. Ήταν αθλητές που έχουν πάρει μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος γενικά από την εμφάνιση μου στο ευρωπαϊκό».
Είσαι ένα από τους αθλητές που ο ελληνικός στίβος ποντάρει πολλά. Αυτό σου έχει δώσει έξτρα πίεση για την απόδοση σου ή πλέον είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για σένα;
«Όχι δεν με πιέζει καθόλου ότι ποντάρουν πάνω μου. Ίσα-ίσα εγώ είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου και πιέζω τον εαυτό μου όσο δεν τον πιέζει κανείς άλλος».
Ποια θεωρείς ότι ήταν η μεγαλύτερη σου επιτυχία και ποιο είναι το όνειρο σου ενόψει συνέχειας;
«Μεγαλύτερη επιτυχία δεν θα έλεγα ότι είναι κάποιο από τα μετάλλια που πήρε στις μικρές κατηγορίες, στα ευρωπαϊκά Κ20 και Κ23. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 21 μου χρόνια πιστεύω ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία, ένας στόχος που είχα από μικρός. Οι δύο θέσεις που πήρα στο 6η θέση που πήρα στο ευρωπαϊκό και η 9η στο παγκόσμιο, νομίζω είναι ισάξιες.
Σπουδάζεις Γεωπονία. Είναι κάτι που θα το ακολουθήσεις στο μέλλον; Δεδομένου πως η σφύρα δεν θα σε τρέφει για μια ζωή ή τουλάχιστον το οικονομικό πλαίσιο του Στίβου στην Ελλάδα δεν είναι και στα καλύτερα επίπεδα.
«Είχα περάσει το Γεωπονικό στο Ηράκλειο το 2018. Ήταν η πρώτη μου επιλογή, μου άρεσε πολύ τότε. Τελικά δεν το ακολούθησα καθόλου. Τώρα έχω ξεκινήσει μια ιδιωτική σχολή, στο ΙΕΚ Δέλτα στα Χανιά και σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά τον αθλητισμό σκοπεύω να ασχοληθώ μάλλον με επιχειρήσεις εστίασης».
Περιέγραψε μας την πορεία σου μέχρι σήμερα. Από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα ποια ήταν τα στάδια που πέρασες μέχρι να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο;
«Η πορεία μου μέχρι τώρα είναι ανοδική. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια είχα μείνει λίγο στάσιμος, όμως εξακολουθούσα και έκανα ατομικά ρεκόρ κάθε χρονιά έστω και για λίγα εκατοστά. Έχω περάσει πολλούς τραυματισμούς, έχω πάει σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό, έχω αποκομίσει πολλές εμπειρίες. Μετά το 2017 βελτιώνομαι συνεχώς σαν αθλητής, όχι μόνο σε θέμα επιδόσεων. Δηλαδή έχω ξεπεράσει το άγχος, είμαι αθλητής που αγωνίζομαι καλύτερα στους αγώνες και δεν ρίχνω τόσο καλά στη προπόνηση. Όχι ότι είναι απαραίτητα κακό αυτό, απλά βγάζω το καλύτερο μου πρόσωπο στους αγώνες. Γενικά πιστεύω ότι είμαι ένας έμπειρος αθλητής, πλέον».
Οι εγκαταστάσεις δεν είναι το παν
Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στον ελληνικό στίβο γενικότερα, ώστε να μπορέσουν να βγουν περισσότεροι αθλητές και να πρωταγωνιστούν στα μεγάλα ραντεβού;
«Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες κάπου, σίγουρα οι εγκαταστάσεις θα βοηθούσαν να εξελιχθεί ο στίβος στην Ελλάδα αλλά και οι εγκαταστάσεις δεν είναι το παν. Χρειάζονται καλοί προπονητές, στήριξη από την πολιτεία και πολλά ακόμη. Δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις, εγώ ξεκίνησα να κάνω προπόνηση σε μια παραλία».
Γενικότερα υπάρχει μια τάση που δυστυχώς ακολουθείται από μια μάζα ανθρώπων, που λέει πως ο πρωταθλητισμός και οι σπουδές δύσκολα συνδυάζεται. Εσύ, όπως και άλλοι μεγάλοι αθλητές, το καταφέρατε. Υπάρχει κάποιο «μυστικό»;
«Εγώ δεν είμαι καλό παράδειγμα. Γιατί στην ουσία παράτησα τη σχολή μου και τα ρίσκαρα όλα στον αθλητισμό. Παρόλα αυτά γίνεται αρκετά εύκολα να τα συνδυάσεις. Τώρα άμα σπουδάζεις ιατρική ή σε κάποιον άλλο τομέα που απαιτεί πάρα πολύ διάβασμα, θα είναι δύσκολο αλλά και πάλι γίνεται. Δεν γίνεται να μην βρίσκεις τρεις ώρες την ημέρα για να κάνεις προπόνηση».
Έχεις προπονηθεί και στο εξωτερικό. Μπορείς να μας κάνεις μια σύγκριση τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στη νοοτροπία των ομοσπονδιών εκεί;
«Ναι, έχω κάνει προπόνηση στο εξωτερικό. Έχουν τρομερές εγκαταστάσεις, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Λίγο στα Βαλκάνια είμαστε τα ίδια πάνω-κάτω. Αλλά οπουδήποτε αλλού σέβονται πολύ τον στίβο. Έχουν προπονητήρια ειδικά για ρίψεις. Δεν έχω πάει κάπου που να έχω παράπονο».
Ο λόγος που κάνω προπόνηση στα Χανιά είναι κυρίως για τον προπονητή μου
Γιατί έχεις επιλέξει να προπονείσαι στα Χανιά και όχι στην Αθήνα, που θεωρητικά θα έχεις μια μεγαλύτερη άνεση στη προπόνηση; Η επιλογή σου εκπορεύεται μονάχα επειδή κατάγεσαι και μένεις στα Χανιά;
«Ο λόγος που κάνω προπόνηση στα Χανιά είναι κυρίως για τον προπονητή μου. Γι’ αυτό δεν πήγα να σπουδάσω στο Ηράκλειο γιατί δεν θα είχα τον προπονητή μου. Δεν είχε και χώρο να κάνω προπόνηση εκεί πέρα (σ.σ. στο Ηράκλειο), οπότε ρίσκαρα και έμεινα στα Χανιά. Στην Αθήνα δεν έχει τρομερές εγκαταστάσεις για τις ρίψεις. Ίσως είναι λίγο καλύτερα (σ.σ. από τα Χανιά), αλλά και πάλι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο προπονητικό κέντρο».
Φανταζόσουν τον εαυτό σου σε αυτή την ηλικία να έχεις ήδη 2 Παγκόσμια πρωταθλήματα, 3 ευρωπαϊκά και 1 Ολυμπιάδα;
«Η αλήθεια είναι ότι από μικρός ένιωθα ότι έχω κάτι διαφορετικό, η σφύρα πήγαινε μακριά εύκολα. Πίστευα ότι θα μπορούσα να φτάσω σε υψηλό επίπεδο. Η Ολυμπιάδα, το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ήταν στόχοι. Δούλεψα σκληρά και τα κατάφερα»
Κλείνοντας, ξέρω ότι αγαπάς πολύ τα Χανιά, αλλά αν σου δοθεί η ευκαιρία να προπονείσαι μόνιμα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και όλες τις εγκαταστάσεις και τις παροχές, τι θα απαντούσες;
«Όχι δεν θα έφευγα ποτέ στο εξωτερικό. Ελπίζω να μη χρειαστεί. Οι εγκαταστάσεις είναι ένα κίνητρο αλλά δεν είναι καθοριστικό ότι θα κάνω καλύτερες επιδόσεις αν πάω σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Μου αρέσουν πολύ τα Χανιά, μου αρέσει γενικά η επαρχεία, μου αρέσει πού έχουμε έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής. Δεν μου αρέσουν οι μεγαλουπόλεις καθόλου».