fbpx

Μαραθώνιος Βερολίνου: Κατέρριψε το ατομικό παγκόσμιο ρεκόρ του ο Κιπτσόγκε

Μαραθώνιος Βερολίνου: Κατέρριψε το ατομικό παγκόσμιο ρεκόρ του ο Κιπτσόγκε

Ο διπλός Ολυμπιονίκης, Ελιούντ Κιπτσόγκε, κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο ανδρών στον αγώνα της Κυριακής στο Βερολίνο.

Ο 37χρονος Κενυάτης πέρασε τη γραμμή σε χρόνο δύο ωρών, ενός λεπτού και εννέα δευτερολέπτων, για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του κατά 30 δευτερόλεπτα.

Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης, πέτυχε την 15η νίκη του σε 17 μαραθώνιους καριέρας και ενίσχυσε τον ισχυρισμό του ως ο μεγαλύτερος δρομέας στην ιστορία στα 26,2 μίλια.

Ο αγώνας του δεν ήταν ιδανικός, αφού επιβράδυνε στο δεύτερο μισό, τρέχοντας 61:18 για το δεύτερο μισό, αφού είχε βγει σε 59:51 για τα πρώτα 13,1 μίλια. Παρόλα αυτά, κέρδισε με διαφορά 4:49 από τον Κενυάτη Μαρκ Κορίρ.

Η Tigist Assefa από την Αιθιοπία κέρδισε τον αγώνα των γυναικών σε 2:15:37, τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στην ιστορία. Μόνο η Brigid Kosgei (2:14:14 στο Σικάγο το 2019) και η Paula Radcliffe (2:15:25 στο Λονδίνο το 2003) έχουν πάει πιο γρήγορα.

Η κάτοχος του αμερικανικού ρεκόρ Keira D’Amato, η οποία μπήκε ως πρώτη seeded, δεν ήταν ανάμεσα στις πέντε πρώτες τερματίστριες.

Να σημειωθεί ότι, το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 2:02:57 -το οποίο σημείωσε ο Κενυάτης Dennis Kimetto το 2014- μέχρι που ο Κιπτσόγκε το έσπασε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Την επόμενη χρονιά, ο ο Κενυάτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κάλυψε 26,2 μίλια σε λιγότερο από δύο ώρες, κάνοντάς το σε μια μη καταγεγραμμένη βιτρίνα και όχι σε αγώνα δρόμου.

Η εστίαση του Κιπτσόγκε στο μέλλον είναι να προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος δρομέας που θα κερδίσει τρεις Ολυμπιακούς τίτλους στον μαραθώνιο στο Παρίσι το 2024. Θέλει επίσης να κερδίσει και τα έξι ετήσια World Marathon Majors. Έχει τσεκάρει τέσσερις από αυτούς, χάνοντας μόνο τη Βοστώνη (που διεξάγεται τον Απρίλιο) και τη Νέα Υόρκη (που διεξάγεται κάθε Νοέμβριο).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος