fbpx

Τιμήθηκε με τελετή… στον τάφο του ο Ολυμπιονίκης του 1924 Ελίας Κατς!

Τιμήθηκε με τελετή… στον τάφο του ο Ολυμπιονίκης του 1924 Ελίας Κατς!

Μία ειδική τελετή αναγνώρισης της αξίας και των επιτευγμάτων του Ελίας Κατς πραγματοποίησε η Φινλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή (FOC). Ο Κατς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό των 3.000μ. των ανδρών και το ασημένιο στα 3.000μ. στιπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι εκπροσωπώντας τη Φινλανδία.

Η τελετή αυτή έγινε το στρατιωτικό κοιμητήριο Ρεχόβοτ, κοντά στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, όπου αναπαύεται ο Κατς. Αν και γεννήθηκε το 1901 στο Τούρκου της Φινλανδίας, ο εβραϊκής καταγωγής Κατς μετακόμισε το 1925 στη Γερμανία, ενώ το 1933, μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, μετακόμισε ξανά, αυτή τη φορά με προορισμό την υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη.

Εκεί έζησε μέχρι το 1947, όταν και έχασε τη ζωή του από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, εν μέσω του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου ο οποίος οδήγησε λίγο αργότερα στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Στην τελετή παρέστη η Σάρι Εσαγιάχ, μέλος της ΔΟΕ και ο Ζβι Κατς, μέλος της οικογένειας του Ελίας. Η FOC έχει την παράδοση να τιμά Φινλανδούς Ολυμπιονίκες με ειδική τελετή λίγο μετά τον θάνατό τους. Έτσι και για τον Κατς ήρθε -έστω και αργά- η ώρα να μνημονευθεί μαζί με τους υπόλοιπους αποβιώσαντες αθλητές που χάρισαν σπουδαίες και ιστορικές επιτυχίες στη Φινλανδία.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Στίβος