Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Τροχοσανίδας, Δημήτρης Γρηγοριάδης, μίλησε για το παρόν και το μέλλον της Τροχοσανίδας στο επίσημο σάιτ της Ομοσπονδίας.
Η Τροχοσανίδα είναι, πλέον, Ολυμπιακό άθλημα, με την πρεμιέρα στο Τόκιο αλλά και τη δεδομένη παρουσία σε Παρίσι και Λος Άντζελες. Θεωρείτε ότι η ανάπτυξή του θα στηριχθεί σ’ αυτό τον πυλώνα;
«Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική. Δεχόμαστε δεκάδες αιτήσεις από γονείς παιδιών, που θέλουν να ενταχθούν σε σωματεία και ν’ αποτελέσουν τους αυριανούς πρωταθλητές μας. Ως ομοσπονδία αφενός, θα «αγκαλιάσουμε» όλους όσοι είναι λάτρεις του αθλήματος και αφετέρου, θα θέσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών. Των παιδιών, που έχουν ως τρόπο ζωής την τροχοσανίδα».
Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε θέσει;
«Η Πολιτεία, μέσω της ομοσπονδίας, θέτει κανόνες και αρχές και στο άθλημα τροχοσανίδας. Θα διεκδικήσουμε χώρους για τη μεγάλη κοινότητα των σκέιτερς με τρόπο νόμιμο και θεσμικό. Ίσως, η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση όσων ασχολούνται με την τροχοσανίδα να μην είναι η καλύτερη δυνατή, εν τούτοις, όλα αλλάζουν ριζικά. Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και τα μέλη δεν θα αντιμετωπίζονται, πλέον, ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».
Είναι γεγονός ότι οι skaters αντιμετωπίζονται λίγο – πολύ ως «αλήτες»…
«Η ομοσπονδία ήρθε για να αποβάλλει τέτοιες ταμπέλες. Η ομοσπονδία ήρθε για να ενώσει και να θέσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλήματος. Θα εκπροσωπούμε την κοινότητα των skaters, που αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.
Το skate είναι, εν τέλει, παιχνίδι, το οποίο δίνει χαρά και κοινωνικοποίηση. Είναι ένας τρόπος ζωής. Μια έκφραση για δημιουργία, μια άσκηση προσαρμοσμένη στο αστικό περιβάλλον. Και αναμφισβήτητα, μια πρόκληση να ξεπεράσεις τα όρια σου».
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε στο άμεσο μέλλον;
«Σίγουρα, οι υποδομές δεδομένου ότι ως ομοσπονδία αναγνωριστήκαμε μόλις το Νοέμβριο του 2021. Δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα υποδομές με προδιαγραφές. Αναπόφευκτα, δημιουργούμε τους προπονητές, δημιουργούμε τις υποδομές και βάζουμε πάνω σε ράγες το άθλημα με απώτερο στόχο την επιτυχία.
Τι σας πρόσφερε ως ομοσπονδία τροχοσανίδας το αθλητικό συνέδριο, που διεξήχθη στην Πάτρα;
«Αναντίρρητα, μας έφερε πιο κοντά στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Είχαμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε αλλά και να επικοινωνήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει, με στόχο την κατασκευή πάρκων τροχοσανίδας σε κάθε γωνιά της χώρας μας».
Υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αρκετοί Δήμαρχοι και βεβαίως στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη νεοσύστατη ομοσπονδία όσο και για την κατασκευή Skate Parks, που θα διαθέτουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το Ολυμπιακό άθλημα, όπως και να βοηθήσουμε τις ομάδες αλλά και τους αθλητές, που θα αποτελέσουν το μέλλον».
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί ομάδες τροχοσανίδας;
«Υπάρχουν, ήδη, ομάδες που θέλουν να αναπτύξουν το νέο Ολυμπιακό άθλημα, ενώ τα μηνύματα που μας ήρθαν είναι άκρως ενθαρρυντικά. Το ενδιαφέρον, όπως προανέφερα, είναι έντονο, με συνέπεια να βρούμε παιδιά με τα οποία έγιναν οι επιδείξεις».