fbpx

Η ιστορία του Σκέιτμπορντ (1975  – σήμερα)

Η ιστορία του Σκέιτμπορντ (1975  – σήμερα)

Από το 1975 το σκέιτμπορντ ανέβηκε σε δημοτικότητα με τη βοήθεια των εταιριών σκέιτμπορντ, έχοντας μάλιστα τεράστια επιρροή σε Αμερικανούς κάτω των 18.

1975

Το 1975 το skateboarding είχε ανέλθει αρκετά στη δημοτικότητά του για να έχει έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς skateboard από τη δεκαετία του 1960, το Εθνικό Πρωτάθλημα Del Mar, το οποίο λέγεται ότι είχε μέχρι και 500 ανταγωνιστές. Ο διαγωνισμός διήρκεσε δύο ημέρες και χρηματοδοτήθηκε από την Bahne Skateboards & Cadillac Wheels.

Ενώ το κύριο γεγονός κέρδισε ο θρύλος ελεύθερου περιστρεφόμενου skate Russ Howell, μια τοπική ομάδα skate από τη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, η ομάδα Zephyr, εγκαινίασε μια νέα εποχή skateboarding σερφ στυλ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που θα είχε μόνιμος αντίκτυπος στην ιστορία του skateboarding.

1976

Τον Μάρτιο του 1976, το skatepark της Skateboard City στο Port Orange της Φλόριντα και το Carlsbad Skatepark στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια θα ήταν τα πρώτα δύο μεγάλου μεγέθους αμερικανικά skatepark που θα ανοίξουν στο κοινό, σε απόσταση μόλις μίας εβδομάδας.  Ήταν το πρώτο από τα περίπου 200 skateparks που θα κατασκευαζόταν έως το 1982. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε άρθρα που έτρεχαν στα επενδυτικά περιοδικά εκείνη την εποχή, δηλώνοντας ότι τα skateparks ήταν μια καλή επένδυση.

1980

Αυτή η περίοδος τροφοδοτήθηκε από εταιρείες skateboard που διευθύνονταν από skateboarders.

Η εστίαση ήταν αρχικά στο σκέιτμπορντ της ράμπας. Η εφεύρεση της κεραίας χωρίς χέρια (αργότερα γνωστή ως Ollie) από τον Alan Gelfand στη Φλόριντα το 1976 και η σχεδόν παράλληλη ανάπτυξη της αρπαγής κεραίας από τον George Orton και τον Tony Alva στην Καλιφόρνια, επέτρεψαν στους σκέιτερ να εκτελεί αέρα σε κάθετες ράμπες.

1990

Το Skateboarding κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 κυριάρχησε στο street skateboarding.  Οι περισσότερες σανίδες έχουν πλάτος περίπου 7 to έως 8 ίντσες (180 έως 200 mm) και μήκος 30 έως 32 ίντσες (760 έως 810 mm). Οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι από εξαιρετικά σκληρή πολυουρεθάνη, με σκληρότητα (σκληρόμετρο) περίπου 99Α. Τα μεγέθη των τροχών είναι σχετικά μικρά, έτσι ώστε οι σανίδες να είναι ελαφρύτερες και η αδράνεια των τροχών ξεπερνιέται γρηγορότερα, καθιστώντας τα κόλπα πιο εύχρηστα.

2000

Μέχρι το 2001, το skateboarding είχε κερδίσει τόσο μεγάλη δημοτικότητα που περισσότεροι Αμερικανοί κάτω των 18 ετών έκαναν skateboards (10,6 εκατομμύρια) από ό, τι έπαιζαν μπέιζμπολ (8,2 εκατομμύρια), αν και τα παραδοσιακά οργανωμένα ομαδικά αθλήματα εξακολουθούσαν να κυριαρχούν συνολικά σε προγράμματα νέων.

2003

Το 2003 ιδρύθηκε το Go Skateboarding Day στη νότια Καλιφόρνια από τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Skateboard για την προώθηση του skateboard σε όλο τον κόσμο.

2009

Το 2009 άνοιξε το Skateboarding Hall of Fame & το Skateboard Museum. Οι υποψήφιοι επιλέγονται από τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Σκέιτμπορντ (IASC).

2010

Στη δεκαετία του 2010, τα ηλεκτρικά skateboards έγιναν δημοφιλή, μαζί με unicycles αυτο-εξισορρόπησης σε μορφή πίνακα.

2020

Το άθλημα του skateboarding θα κάνει το ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, με ανδρικά και γυναικεία γεγονότα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο κλάδους: τον δρόμο και το πάρκο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Σκέιτμπορντ - Τροχοσανίδα