fbpx

Ελλάδα – Ιταλία, μικρός τελικός Ευρωπαϊκού: Νυν υπέρ πάντων ο αγών… – Τι πρέπει να ξέρετε – Που θα τον δείτε

Ελλάδα – Ιταλία, μικρός τελικός Ευρωπαϊκού: Νυν υπέρ πάντων ο αγών… – Τι πρέπει να ξέρετε – Που θα τον δείτε

Η Αλεξία Καμμένου το χαρακτήρισε ως το παιχνίδι της χρονιάς. Κάποιος άλλος, θα μπορούσε να μιλήσει για τον αγώνα της τριετίας, ίσως ακόμη και της 16ετίας! Το σίγουρο είναι ότι ο σημερινός (Σάββατο 13/1, 20:00) μικρός τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πόλο Γυναικών, στο Αϊντχόφεν, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, που θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά από την ΕΡΤ 3, κρίνει περισσότερα από το χάλκινο μετάλλιο.

Οι δύο ομάδες διεκδικούν το ένα και μοναδικό εισιτήριο που δίνει η συγκεκριμένη διοργάνωση για το Παρίσι, με την Εθνική μας να θέλει διακαώς να αρπάξει την ευκαιρία και να εξασφαλίσει την επιστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά από το Πεκίνο και το 2008.

Ο νικητής του σημερινού αγώνα θα πανηγυρίσει από τώρα την πρόκριση, ενώ ο ηττημένος θα έχει άλλη μία ευκαιρία, τον επόμενο μήνα στο Παγκόσμιο της Ντόχα, όπου μαζί με την Ουγγαρία θα είναι τα φαβορί για τα τελευταία δύο Ολυμπιακά εισιτήρια, για τα οποία φαβορί θα είναι τρεις ομάδες.

Εκεί, βέβαια, το άγχος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο, με τον Καναδά (κατά κύριο λόγο) να καραδοκεί για να κάνει την έκπληξη, ενω θα είναι, όπως προείπαμε και οι Ουγγαρία, Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο μικρός τελικός του Αϊντχόφεν αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις δύο ομάδες να “ξεμπερδέψουν” με την πρόκριση στους Ολυμπιακούς και να πάνε με μεγαλύτερη άνεση στο Κατάρ για το Παγκόσμιο.

Να πούμε ότι η υπερπροσπάθεια της Ιταλίας στον χαμένο ημιτελικό με τις “οράνιε” είχε και τίμημα, καθώς η έμπειρη και υπερπολύτιμη Κλαούντια Μαρλέτα αποβλήθηκε με αντικατάσταση και θα λείψει από το ματς.

Η Ιταλία απουσίασε -όπως και η Ελλάδα- από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θέλει να επανακάμψει στο Παρίσι, σε μία διοργάνωση στην οποία έχει κατακτήσει στο παρελθόν ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο. Η τωρινή “σετερόζα” δεν έχει το ταλέντο του παρελθόντος, αλλά φημίζεται για την αποτελεσματικότητά της στα μεγάλα ματς και την ικανότητα να «ρίχνει» στο επίπεδό της θεωρητικά καλύτερους αντιπάλους. Κάπως έτσι κόντραρε μέχρι τέλους την Ολλανδία, κάπως έτσι έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο περσινό Παγκόσμιο της Φουκουόκα, νικώντας στον προημιτελικό τις πανίσχυρες ΗΠΑ και φτάνοντας ως την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Ο Κάρλο Σίλιπο χρησιμοποιεί μία μίξη έμπειρων παικτριών, με επικεφαλής την αειθαλή Ρομπέρτα Μπιανκόνι (πρώτη σκόρερ της «σετερόζα» στο τουρνουά με 12 γκολ), και ταλαντούχων νεαρών, από τις οποίες ξεχωρίζουν -μακράν- οι 21χρονες Σοφία Τζουστίνι και Ντάφνε Μπετίνι. Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποιούν επίσης στο Αϊντχόφεν η Σίλβια Αβένιο, η φουνταριστή Βαλέρια Παλμιέρι και η τερματοφύλακας Κατερίνα Μπαντσέλι.

Ελλάδα και Ιταλία έχουν «διασταυρώσει τα ξίφη» τους σε ουκ ολίγες καθοριστικές αναμετρήσεις, με κορυφαία όλων φυσικά τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, όταν η Εθνική ηττήθηκε με 10-9 στην παράταση και πήρε το ασημένιο. Η “σετερόζα” ήταν η νικήτρια και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 (13-10), κατά σύμπτωση στο Αϊντχόφεν, ενώ σε ημιτελικούς οι δύο ομάδες μετρούν από δύο νίκες, με τη «γαλανόλευκη» να επικρατεί 12-9 στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, στο Σπλιτ, όπως είχε αναδειχθεί νικήτρια (14-11) και στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σανγκάης, το 2011, στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο.

Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν τον περασμένο Ιούλιο, στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα, όπου η Εθνική επικράτησε 16-12 στην Α΄ φάση. Το φινάλε της διοργάνωσης, όμως, βρήκε τις Ιταλίδες στο βάθρο (τρίτες) και την ελληνική ομάδα μόλις όγδοη, σε ακόμη μία απόδειξη της ικανότητας της “σετερόζα” σε κρίσιμους αγώνες.

Δείτε ΕΔΩ και σε live streaming τον μικρό τελικό.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΘΕΣΕΙΣ 7-8

17:00 Κροατία-Μ. Βρετανία

ΘΕΣΕΙΣ 5-6

18:30 Γαλλία-Ουγγαρία

ΘΕΣΕΙΣ 3-4

20:00 ΕΛΛΑΔΑ-Ιταλία

ΤΕΛΙΚΟΣ

21:30 Ισπανία-Ολλανδία

Δείτε τι είπε η Αλεξάνδρα Ασημάκη για τον αποψινό κρίσιμο μικρό τελικό:

Πατάω like και follow στη σελίδα του Υγρός Στίβος Apex Sports στο facebook για να μαθαίνω πρώτος τα νέα από τον χώρο των aquatics

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πόλο