Με τριπλό στόχο μπαίνει η Εθνική μας ομάδα πόλο Γυναικών στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, από σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου έως και τις 13 του μήνα.
Πέραν της διάκρισης και της διεκδίκησης ενός μεταλλίου, που αυτή το φορά θέλει να είναι το χρυσό, καθώς οι προηγούμενες ήταν όλες ασημένιο (όπως και πέρυσι στο Σπλιτ), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το ένα και μοναδικό εισιτήριο που δίνει η συγκεκριμένη διοργάνωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ώστε να «κλειδώσει» την επιστροφή στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, αλλά και (τρίτον), αν δεν το πετύχει, να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα και να καταφέρει σπό εκεί την ολυμπιακή πρόκριση.
Με την Ολλανδία και την Ισπανία να έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τη Ρωσία να παραμένει αποκλεισμένη, η μάχη στο Αϊντχόφεν θα δοθεί ανάμεσα στην ελληνική ομάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία, με τους… χαμένους πάντως να έχουν άλλη μία -τελευταία- ευκαιρία, όπως είπαμε, στο Παγκόσμιο της Ντόχα που ακολουθεί τον Φεβρουάριο.
Σε αυτήν την προσπάθεια, η ομοσπονδιακή τεχνικός Αλεξία Καμμένου θα έχει τη συμβολή της μοναδικής εν ενεργεία Ελληνίδας πολίστριας που έχει παίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 στο Πεκίνο. Στα 35 της χρόνια, η Αλεξάνδρα Ασημάκη επιστρέφει στην εθνική ομάδα, 4,5 χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση (στο Παγκόσμιο του 2019), κι αφού ενδιάμεσα σταμάτησε από την ενεργό δράση, έγινε μητέρα, πέρασε ένα δύσκολο χειρουργείο και επέστρεψε στις πισίνες κάνοντας επανεκκίνηση με τον «δικό της» Αλιμο. Η θεωρούμενη ως κορυφαία φουνταριστή όλων των εποχών στο παγκόσμιο πόλο, έφτασε να παίζει στη… δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά έχει επιστρέψει πλέον για τα καλά στην ελίτ και κλήθηκε στην εθνική για να προσφέρει με την κλάση, την προσωπικότητα και την εμπειρία της και αναμένεται να είναι πρωταγωνίστρια στο Αϊντχόφεν.
Η ΟΜΑΔΑ
Η Ασημάκη αντικαθιστά τη Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, που τέθηκε νοκ-άουτ εξαιτίας ενός τραυματισμού στον καρπό. Στην ελληνική αποστολή επιστρέφει επίσης η Μαρία Πάτρα (υποβλήθηκε σε επέμβαση πέρυσι και έχασε το Παγκόσμιο της Φουκουόκα), στη θέση της Χριστίνας Σιούτη, ενώ η Σοφία Τορνάρου θα κάνει το ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση με την εθνική γυναικών. Αναλυτικά, την 15άδα της Καμμένου απαρτίζουν οι Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ελενα Ξενάκη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Μαρία Πάτρα, Ειρήνη Νίνου, Βάσω Πλευρίτου, Στεφανία Σάντα, Αθηνά Γιαννοπούλου, Ιωάννα Σταματοπούλου, Ελενα Ελληνιάδη και Σοφία Τορνάρου.
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια στα 17 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχει συμμετάσχει (έλειψε μόνο στις δύο πρώτες διοργανώσεις) και είναι όλα ασημένια. Η Εθνική μετρά συνολικά τέσσερις χαμένους τελικούς, δύο εκατέρωθεν του παγκόσμιου τίτλου της Σανγκάης (το 2010 στο Ζάγκρεμπ ηττήθηκε από τη Ρωσία και το 2012, κατά σύμπτωση πάλι στο Αϊντχόφεν, από την Ιταλία), έναν το 2018 στη Βαρκελώνη από την Ολλανδία και έναν στην αμέσως προγούμενη διοργάνωση, το 2022 στο Σπλιτ, από την Ισπανία. Είναι μάλιστα η μοναδική από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ευρωπαϊκής γυναικείας υδατοσφαίρισης που δεν έχει μπορέσει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ όλες οι υπόλοιπες (Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία) έχουν από μίνιμουμ τρεις τίτλους.
Το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στο Αϊντχόφεν, είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει στη Νετάνια, παράλληλα με εκείνο των Ανδρών (όπως συμβαίνει πάντα). Όμως, λόγω της πολεμικής έντασης στην περιοχή, κατέστη αναγκαία η μεταφορά της διοργάνωσης, η οποία χωρίστηκε στα δύο, με την Κροατία να αναλαμβάνει το τουρνουά των ανδρών και την Ολλανδία εκείνο των γυναικών, το οποίο μάλιστα συμπτύχθηκε χρονικά σε εννέα ημέρες (αντί για 13).
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ 16 ΟΜΑΔΕΣ
Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό των Γυναικών θα γίνει με τη συμμετοχή 16 ομάδων, οι οποίες, με βάση το νέο σύστημα διεξαγωγής, χωρίζονται άτυπα σε δύο κατηγορίες: οι οκτώ πρώτες της προηγούμενης διοργάνωσης (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Γαλλία και Κροατία) χωρίστηκαν σε δύο ομίλους, με τους δύο πρώτους από κάθε όμιλο να παίρνουν απευθείας το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες (Σερβία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Τσεχία) χωρίζονται επίσης σε δύο ομίλους, από τους οποίους οι δύο πρώτοι θα αντιμετωπίσουν σε χιαστί νοκ-άουτ αγώνα τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και την 4η θέση των ομίλων Α΄ και Β΄. Οι νικητές αυτών των αναμετρήσεων θα συμπληρώσουν την οκτάδα των προημιτελικών.
Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η Εθνική μας έχει κληρωθεί στον Α΄ όμιλο και θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της απόψε Παρασκευή 5/1 (21:30), σε δύσκολη πρεμιέρα με αντίπαλο την Ουγγαρία (ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ 3), ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την Κροατία (Σάββατο 6/1, 17:00) και την οικοδέσποινα Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση (Κυριακή 7/1, 19:30). Αν καταφέρει να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, ο δρόμος για την τετράδα είναι ορθάνοιχτος, αν όμως τερματίσει τρίτη θα χρειαστεί -αφού περάσει από ένα θεωρητικά εύκολο χιαστί αγώνα με ομάδα προερχόμενη από τον Γ΄ όμιλο- να ξεπεράσει στα προημιτελικά ένα υψηλό εμπόδιο, είτε της Ισπανίας είτε της Ιταλίας, που αναμένεται να πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις του Β΄ ομίλου, μπροστά από Γαλλία και Ισραήλ.
Δείτε όλο το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Γυυναικών ΕΔΩ.
Να σημειωθεί τέλος ότι το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι και το πρώτο μετά την απόφαση για κατάργηση της ισοπαλίας στις διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι, ακόμη και στη φάση των ομίλων, αν ένα ματς λήξει ισόπαλο, θα ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, ο νικητής της οποίας θα πάρει δύο βαθμούς και ο ηττημένος έναν (οι βαθμοί είναι 3-0 αν η κανονική διάρκεια αναδείξει νικητή).
Η χρυσή βίβλος των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων υδατοσφαίρισης γυναικών:
ΕΤΟΣ ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΕΛΛΑΔΑ
1985 Όσλο Ολλανδία Ουγγαρία Δ. Γερμανία Δεν μετείχε
1987 Στρασβούργο Ολλανδία Ουγγαρία Γαλλία Δεν μετείχε
1989 Βόννη Ολλανδία Ουγγαρία Γαλλία 7η
1991 Αθήνα Ουγγαρία Ολλανδία Ιταλία 7η
1993 Λιντς Ολλανδία Ρωσία Ουγγαρία 7η
1995 Βιέννη Ιταλία Ουγγαρία Ολλανδία 4η
1997 Σεβίλη Ιταλία Ρωσία Ολλανδία 7η
1999 Πράτο Ιταλία Ολλανδία Ρωσία 5η
2001 Βουδαπέστη Ουγγαρία Ιταλία Ρωσία 4η
2003 Λιουμπλιάνα Ιταλία Ουγγαρία Ρωσία 5η
2006 Βελιγράδι Ρωσία Ιταλία Ουγγαρία 6η
2008 Μάλαγα Ρωσία Ισπανία Ουγγαρία 6η
2010 Ζάγκρεμπ Ρωσία ΕΛΛΑΔΑ Ολλανδία 2η
2012 Αϊντχόφεν Ιταλία ΕΛΛΑΔΑ Ουγγαρία 2η
2014 Βουδαπέστη Ισπανία Ολλανδία Ουγγαρία 6η
2016 Βελιγράδι Ουγγαρία Ολλανδία Ιταλία 5η
2018 Βαρκελώνη Ολλανδία ΕΛΛΑΔΑ Ισπανία 2η
2020 Βουδαπέστη Ισπανία Ρωσία Ουγγαρία 6η
2022 Σπλιτ Ισπανία ΕΛΛΑΔΑ Ιταλία 2η
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΧΡ. ΑΣΗΜ. ΧΑΛΚ. ΣΥΝΟΛΟ
Ολλανδία 5 4 3 12
Ιταλία 5 2 3 10
Ουγγαρία 3 5 6 14
Ρωσία 3 3 3 9
Ισπανία 3 1 1 5
ΕΛΛΑΔΑ 0 4 0 4
Γαλλία 0 0 2 2
Δυτ. Γερμανία 0 0 1 1
Πατάω like και follow στη σελίδα του Υγρός Στίβος Apex Sports στο facebook για να μαθαίνω πρώτος τα νέα από τον χώρο των aquatics