fbpx

36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών: “Δύο χώρες ένα πνεύμα” κι η γιορτή ξεκινά, με νέο σύστημα και κίνητρο

36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών: “Δύο χώρες ένα πνεύμα” κι η γιορτή ξεκινά, με νέο σύστημα και κίνητρο

“Two countries one spirit“ (= “Δύο χώρες ένα πνεύμα”). Αυτό είναι το σύνθημα που εφηύρε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, πρώην LEN νυν European Aquatics, για το 36ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο Ανδρών / Γυναικών, μετά τον αναγκαστικό διαχωρισμό του.

Η πρώτη -από τις τρεις- μεγάλη διεθνής διοργάνωση της νέας χρονιάς ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Νετάνια, αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, οι διοικούντες την European Aquatics αποφάσισαν να το μοιράσουν. Έτσι, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα χτυπούν δύο καρδιές για την ευρωπαϊκή υδατοσφαίριση: Η μία στην Κροατία, για το Ευρωπαϊκό Ανδρών (σε Ζάγκρεμπ και Ντουμπρόβνικ), 4-16/1 και η άλλη για το Γυναικών, στο Αϊνχόφεν 5-13/1. Με τη συμμετοχή, φυσικά και των δύο ελληνικών Εθνικών ομάδων, που μπαίνουν στη μάχη με αξιώσεις. Και η γιορτή αρχίζει.

Να πούμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η διοργάνωση γίνεται σε δυο διαφορετικές χώρες, μετά το 1985 (Όσλο γυναίκες, Σόφια άνδρες).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Για πρώτη φορά στο χρονικά και ελέω της αύξησης του αριθμού στο τουρνουά των γυναικών από 12 σε 16, τριανταδύο συνολικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα συμμετάσχουν στις τρεις συνολικά πόλεις.

Το Ευρωπαϊκό του 2024 κάνει πρεμιέρα μεταξύ άλλων και σε ένα διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής σε επίπεδο ανδρών-γυναικών, με δυνατά παιχνίδια και ντέρμπι από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Σκοπός της αλλαγής του φορμάτ είναι η αύξηση του ανταγωνισμού από την πρώτη εβδομάδα, όταν συνήθως οι ισχυροί έκαναν… περίπατο και έφταναν χωρίς πρόβλημα συνήθως στα προημιτελικά και με ένα σχετικά εύκολο χιαστί εκεί.

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν δύο κατηγορίες και στις δύο διοργανώσεις με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο Σπλιτ, όπου η Εθνική Γυναικών -θυμίζουμε- κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, αλλά και κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Ιουνίου. Θυμίζουμε επίσης ότι η ασημένια Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνική Ανδρών δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό, κάτι που θα επιδιώξει φέτος.

Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο Α’ και Β´, θα προκριθούν απευθείας στα προημιτελικά. Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα των δύο πρώτων γκρουπ πρέπει να αντιμετωπίσουν μια “πρόκληση” από τις δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης που προέρχονται από τους ομίλους της division ΙΙ.

Στα χιαστί: 4Α – 1Γ, 4Β – 1Δ, 3Β – 2Δ, 3Α – 2Γ.

Άνδρες

Α’ Όμιλος: Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Μαυροβούνιο

Β’ Όμιλος: Ουγγαρία, Ιταλία, ΕΛΛΑΔΑ, Γεωργία


Γ’ Όμιλος: Σερβία, Γερμανία, Ισραήλ, Μάλτα,

Δ’ Όμιλος: Ρουμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία

Γυναίκες

Α’ Όμιλος: ΕΛΛΑΔΑ, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία

Β’ Όμιλος: Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Γαλλία


Γ’ Όμιλος: Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία

Δ’ Όμιλος: Μεγάλη Βρετανία, Σλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Πέρα όμως από το Ευρωπαϊκό αυτό καθ’ αυτό, όμως, διακυβεύεται και ένα ακόμα εισιτήριο για το Παρίσι σε άνδρες και γυναίκες. Και αν το σύνολο του Θοδωρή Βλάχου έχει ξενοιάσει με τη 2η θέση στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, δεν συμβαίνει αυτό και με τις αθλήτριες της Αλεξίας Καμμένου που θέλουν από τώρα να κλείσουν θέση για τους Ολυμπιακούς και να μην περιμένουν το Παγκόσμιο της Ντόχα.

Αν κάποια από τις ομάδες που έχουν προκριθεί ήδη στο Παρίσι κατακτήσει τον τίτλο (Ουγγαρία και Ελλάδα στους άνδρες, Ολλανδία ή Ισπανία στις γυναίκες), η αμέσως επόμενη ομάδα που δεν έχει προκριθεί, θα πανηγυρίσει την κατάκτηση μιας θέσης για το Παρίσι το 2024.

Η Εθνική Ανδρών κάνει πρεμιέρα απόψε με την Ουγγαρία και αυτή των Γυναικών αύριο, επίσης με Ουγγαρία.

Το πρόγραμμα της ελληνικής Εθνικής ομάδας πόλο Ανδρών στον Β’ όμιλο:

Ουγγαρία – Ελλάδα (4/1, 20:00 ΕΡΤ3)

Ελλάδα – Ιταλία (6/1, 20:00 ΕΡΤ3)

Γεωργία – Ελλάδα (8/1, 18:00 ΕΡΤ3)

Δείτε όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης (Ανδρών) ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών στον Α’ όμιλο:

Ουγγαρία – Ελλάδα (5/1, 21:30 ΕΡΤ3)

Ελλάδα – Κροατία (6/1, 17:00 ΕΡΤ3)

Ολλανδία – Ελλάδα (7/1, 19:30 ΕΡΤ3)

Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Πατάω like και follow στη σελίδα του Υγρός Στίβος Apex Sports στο facebook για να μαθαίνω πρώτος τα νέα από τον χώρο των aquatics

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πόλο