Η απόλυτη αποθέωση για έναν ιστορικό σύλλογο, που προέρχεται από τα προσφυγόπουλα της Σμύρνης, με μόλις εννιάχρονη δραστηριότητα στο άθλημα της υδατοσφαίρισης και φτάνει σε ευρωπαϊκή κορυφή. Από το βράδυ του Σαββάτου (29/4) ο Απόλλων δεν είναι απλά ο Έλληνας θεός της μαντικής και της τέχνης, αλλά ο Θεός της Ευρώπης στο πόλο.
Ο φοβερός και τρομερός Απόλλων Σμύρνης άλωσε την έδρα της Τεράσα στην Ισπανία, στον δεύτερο τελικό του νεοσύστατου ευρωπαϊκού κυπέλλου Challenger Cup, τη νίκησε αυτή τη φορά με 18-14 και σε συνδυασμό με τη νίκη του και στο Σεράφειο (12-11) κατέκτησε την κούπα, τη σήκωσε ψηλά στον ουρανό της Βαρκελώνης και τη φέρνει στην Ελλάδα.
Ο Απόλλων είναι η τρίτη ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό κύπελλο Ανδρών μετά τον Ολυμπιακό και τον ΝΟ Βουλιαγμένης.
Η “αμφίβια ελαφρά ταξιαρχία” ξεκίνησε εντυπωσιακά, έπαιξε εξαιρετική άμυνα, είχε πολύ καλή κυκλοφορία, υπομονή στο παιχνίδι του ενώ όποτε χρειάστηκε… χτύπησε και στην κόντρα. Με το γκολ του Μπογκντάνοβιτς, 1.48 πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου ο Απόλλων ήταν μπροστά με 4-1, αλλά σε λιγότερο από ένα λεπτό δέχθηκε δυο γκολ (3-4) και ο τελικός έγινε ντέρμπι με τον κόσμο της Τεράσα (κατάμεστο το κολυμβητήριο) να μπαίνει στην εξίσωση.
Η Τεράσα μάλιστα ισοφάρισε 4-4 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Απόλλων Σμύρνης έχασε το μυαλό του, έκανε λάθη σε άμυνα και επίθεση και ο Ντελγκάδο στον παίκτη παραπάνω έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στην ισπανική ομάδα (5-4), ισοφαρίζοντας έτσι τη διαφορά του πρώτου τελικού στο Σεράφειο (12-11 ο Απόλλων).
Ο Αλαμάνος με ωραία επίθεση στον παίκτη παραπάνω ισοφάρισε (5-5) για τον Απόλλωνα που έγινε πιο σκληρός στην άμυνα και έκοψε κάπως τη φόρα των γηπεδούχων, που είχαν βέβαια και τα σφυρίγματα έδρας.
Η ομάδα του Νίκου Δεληγιάννη με ένα ακόμη γκολ στον παραπάνω πέρασε εκ νέου μπροστά (5-6, Βίτσκοβιτς) ενώ ο Αλαμάνος σουτ από την περιφέρεια έγραψε και το 5-7 για τον Απόλλωνα που είχε ξανά ένα νεκρό διάστημα, αυτή τη φορά στο τέλος του ημιχρόνου και δέχθηκε δυο τέρματα (7-7).
Το καλό είναι πως ο Μπογκντάνοβιτς με τη λήξη του ημιχρόνου διαμόρφωσε το 7-8 με τον κίπερ της Τεράσα Μότος να έχει φυσικά τεράστια ευθύνη για το τέρμα που δέχθηκε σχεδόν από το κέντρο της πισίνας.
Μέσα σε ένα λεπτό, στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, η Τεράσα έκανε ένα 2-0 και πέρασε μπροστά 9-8 με τον Βίτσκοβιτς στον παραπάνω να απαντάει (9-9) και τον Απόλλωνα να παίρνει ξανά το προβάδισμα με τον Μόκκα (9-10). Ο Αλαρκόν ισοφάρισε 10-10 ξανά στον παίκτη παραπάνω, σε ένα ματς με ένταση, αρκετές ποινές και πολλά γκολ. Ήταν ξεκάθαρο πως τα πάντα θα κρινόντουσαν στον παίκτη παραπάνω.
Ο Βίτσκοβιτς στον παραπάνω έκανε το 10-11 ενώ ο Γαρδίκας με ένα καταπληκτικό τέρμα στην κόντρα, όλο δικό του, έδωσε αέρα δυο τερμάτων στον Απόλλωνα Σμύρνης (10-12, 3.04 πριν από το τέλος της 3ης περιόδου) που έπρεπε να κρατήσει την ηρεμία του, αφού οι Ισπανοί έπαιζαν σκληρά και αντιαθλητικά.
Ο Ροντρίγκεθ χτύπησε τον Χονδροκούκη (μάτωσε κάτω από το αριστερό του μάτι) και αποβλήθηκε, με τον Απόλλωνα να παίζει εξαιρετικά τον παραπάνω και να ξεφεύγει 13-10 με τον Σολανάκη ενώ ο Βίτσκοβιτς σημείωσε το 14-10 (πρώτη φορά στο συν 4 ο Απόλλων) σε ένα οκτάλεπτο όπου έκανε φοβερά πράγματα στην επίθεση με το αριστερό του χέρι. Ο Ντελγκάδο μείωσε σε 11-14 για τους γηπεδούχους αλλά ο Σολανάκης ξανά στον παραπάνω έγραψε το 11-15, σε μια περίοδο όπου πέτυχε 7 γκολ!
Μπήκαμε στην τελευταία περίοδο με τον Απόλλωνα στο συν 4 και την Τεράσα να παίζει τα ρέστα της μήπως και επιστρέψει, κυνηγώντας ένα θαύμα αφού είχε χάσει με ένα γκολ διαφορά στον πρώτο αγώνα. Άλλαξε και τερματοφύλακα ο Κομπάτσο, πάλεψε η ομάδα του ωστόσο ο Απόλλων είχε πάει το παιχνίδι εκεί που ήθελε στο τρίτο οκτάλεπτο, όταν και πήρε μια μεγάλη διαφορά. Έτσι πήρε το Ευρωπαϊκό με τον κόσμο του – τους περίπου 70 τυχερούς – να γίνονται ένα με το Νίκο Δεληγιάννη, τους παίκτες του και τη διοίκηση.
ΤΕΡΑΣΑ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 14-18
Οκτάλεπτα: 3-4, 4-4, 4-7, 3-3.
ΤΕΡΑΣΑ (Ντίντακ Κομπάτσο): Μότος Μάρτιν, Γουίλσον, Σάντσεθ Κάμπος, Αλαρκόν 3, Φλόρες 3, Γκαρσία, Ντελγκάδο 4, Σαμπαντέλ, Πέρεθ, Ντε Λέρα 2, Ροντρίγκεθ 1, Τσίκο 1, Σάντσεθ Σάντος.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Νίκος Δεληγιάννης): Γαλανόπουλος, Αλαμάνος 2, Μπογκντάνοβιτς 4, Μόκκας 2, Γωνιωτάκης, Δίπλαρος, Μπραΐμης 1, Χονδροκούκης 1, Βίτσκοβιτς 5, Γαρδίκας 1, Μυρίλος, Σολανάκης 2, Καβουσανός.