Μαγική χρονιά ήταν και το 2022 για το ελληνικό πόλο, που επιβεβαιώνει συνεχώς τον χαρακτηρισμό του ως το πλέον πετυχημένο και διακεκριμένο ομαδικό άθλημα στη χώρα διαχρονικά
Τι να πρωτογράψει κανείς -κατ’ αρχάς- για τη φοβερή και τρομερή Εθνική ομάδα πόλο των Ανδρών, που μετά την ανάδειξή της σε ασημένια Ολυμπιονίκη στο Τόκιο επιβεβαίωσε την είσοδό της στην ελίτ του διεθνούς στερεώματος με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Εκπληκτική πορεία και κατάθεση ψυχής, ιδίως στον μικρό τελικό της διοργάνωσης απά αυτά τα χρυσά παιδιά.
Η Ελλάδα ήταν το μόνο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που βρέθηκε στο παγκόσμιο βάθρο, από όσα τόχαν πετύχει και στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και αν αναλογιστεί κανείς την πορεία αυτής της Εθνικής ομάδας, θα καταλάβει τα δάκρια με το πέρας του μικρού τελικού απέναντι στην Κροατία – έναν τελικό βγαλμένο από τα όνειρα αυτής της «επίσημης Εθνικής αγαπημένης». Η διοργάνωση της Βουδαπέστης βρήκε τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου να στέκονται άτυχοι μεν, αφού Ζερδεβάς και Παπαναστασίου τραυματίστηκαν, ωστόσο τα πράγματα ήρθαν έτσι δε, που όλοι τους έλαμψαν με έναν μοναδικό τρόπο, από τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, μέχρι τον Κώστα Κάκαρη και τον Στάθη Καλογερόπουλο – όλα τα παιδιά αγωνίστηκαν, πάλεψαν και συνέβαλαν με τον ρόλο και το ταλέντο τους σε ακόμη μια σπουδαία διάκριση της ελληνικής υδατοσφαίρισης.
Η χρυσή σύνθεση της Εθνικής που ψηφίστηκε, φυσικά, ως κορυφαία ομάδα της χρονιάς: Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Κώστας Γούβης, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Άγγελος Βλαχόπουλος. Προπονητής ο Θοδωρής Βλάχος.
Για την Εθνική Γυναικών, που μόνο λίγο καιρό ξαπόστασε και ξανά προς τη δόξα ετράβηξε, ήταν ένας Σεπτέμβρης που σημαδεύτηκε από δάκρια χαράς και λύτρωσης. Ήταν 9 Σεπτεμβρίου του 2022 όταν η Αλεξία Καμμένου και τα κορίτσια της πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στον μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το Σπλιτ έμελλε να είναι ο τελικός σταθμός της διάκρισης μετά από μια περίοδο ανομβρίας ή ακόμα και αμφισβήτησης από μερικούς, για την Εθνική Γυναικών. Η Ελλάδα πίστεψε στη νίκη στον ημιτελικό και τα κατάφερε – δεν άφησε κανένα περιθώριο στις Ιταλίδες, προηγήθηκε με ψυχραιμία και φαινόταν να περιμένει αυτό το ματς όλο το καλοκαίρι… Το τελικό 12-9 ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση για ένα μετάλλιο, τουλάχιστον το ασημένιο, σε αυτό το Ευρωπαϊκό και η ώρα του φινάλε πλησίαζε απέναντι στην Ισπανία, με την ιστορία της Εθνικής σε αυτό το τουρνουά να έχει σχεδόν γραφτεί.
Η Εθνική Γυναικών είχε μπροστά της έναν απαιτητικό τελικό απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης – Ισπανία, ωστόσο η σκέψη που κυριαρχούσε ήταν να παρουσιαστεί απελευθερωμένη στο παιχνίδι της, χωρίς άγχος. Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου και του Τάσου Πιρπιρή μπήκε στον τελικό με ενθουσιασμό, θάρρος και συγκέντρωση, ανέδειξε την πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης –Ελευθερία Πλευρίτου– και στέφθηκε τελικά Δευτεραθλήτρια Ευρώπης! Το μέλλον για αυτές τις αθλήτριες και γι’ αυτή την ομάδα διαγράφεται πιο λαμπρό από ποτέ και το μόνο σίγουρο είναι ότι το ασημένιο μετάλλιο του Σπλιτ ΔΕΝ αποτελεί ένα «πυροτέχνημα»…
Όταν η μαγιά της γυναικείας υδατοσφαίρισης, εξάλλου, αντέχει στον χρόνο και υπάρχει ανεξάντλητο ταλέντο, τότε μόνο τέτοιες υποδοχές θα βλέπουμε στα αεροδρόμια. Καλοκαίρι 2021 – καλοκαίρι 2022, δυο απόλυτα επιτυχημένες χρονιές θα λέγαμε, για τις μικρές εθνικές ομάδες των γυναικών. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος σημειώθηκε το απόλυτο 3/3 στη συγκομιδή μεταλλίων από όσες διοργανώσεις συμμετείχαν Νέες Γυναίκες – Νεάνιδες – Κορασίδες.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νετάνια βρήκε τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου και της Ευτυχίας Καραγιάννη (Νέων Γυναικών) να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη στον μικρό τελικό, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, ενώ καλά – καλά δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Ενάμιση μήνα αργότερα, η Εθνική Νεανίδων (Καραγιάννη – Οικονομοπούλου) έφτασε ολοταχώς μέχρι τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου στο Βελιγράδι και τελικώς, ανέβηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου, αναδεικνύοντας MVP της διοργάνωσης την Φωτεινή Τριχά!
Στον Βόλο και στη Λάρισα, εξάλλου, τον περασμένο Αύγουστο, είδαμε δυο παγκόσμιες διακρίσεις που δίνουν ελπίδα στον ελληνικό υγρό στίβο και μετουσιώνουν κάθε κλισέ σε έμπρακτη υποστήριξη και αγάπη για το άθλημα. Για πρώτη φορά στα πρακτικά της FINA (πλέον World Aquatics) διοργανώθηκε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατηγοριών Παίδων – Κορασίδων (Κ16) και μάλιστα, η Ελλάδα προθυμοποιήθηκε άμεσα για την φιλοξενία των τουρνουά με επίκεντρο την Θεσσαλία. Ο κόσμος του Βόλου και της Λάρισας αγκάλιασε για μια ολόκληρη εβδομάδα την υδατοσφαίριση, γέμιζε καθημερινά τα κολυμβητήρια, οι πισίνες έσφυζαν από ζωή και οι Εθνικές μας ομάδες έζησαν αυτή την εμπειρία στο 100%. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Γιώργος Τσόκας – Άννα Χατζηγεωργάκη και Φώντας Λεμπέσης – Φώντας Μαρκόπουλος προετοίμαζαν όλο το καλοκαίρι τις Εθνικές ομάδες Παίδων και Κορασίδων με στόχο φυσικά, μια διάκριση που θα έδενε απόλυτα με την φιλοξενία των Πρωταθλημάτων στην Ελλάδα και το πέτυχαν…
Ασημένιες οι κορασίδες, ασημένιοι και οι παίδες με τους δυο τελικούς να θυμίζουν σπουδαίες αναμετρήσεις σε χώρες που το σπορ κυλάει στο αίμα των θεατών και φυσικά, ένα κλίμα αξιοζήλευτο για πολλούς αθλητές και αθλήτριες. Η εικόνα των παιδιών, των υποστηρικτών και γονέων, των κατάμεστων κολυμβητηρίων στα τέλη του Αυγούστου μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι για την ελληνική υδατοσφαίριση και μην ξεχνάμε, πως για ακόμη μια χρονιά, οι μικρές Εθνικές ομάδες παρέμειναν πιστές στο ραντεβού τους με το βάθρο και τις διεθνείς διακρίσεις.