fbpx

FINA: Οι προτάσεις για τις αλλαγές κανονισμών

FINA: Οι προτάσεις για τις αλλαγές κανονισμών

Έγινε σήμερα Τετάρτη (5/10) το Τεχνικό Κονγκρέσο της FINA, αναφορικά με τη θέσπιση των νέων κανονισμών στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, αλλά και τις αλλαγές σε κάποιους άλλους

Με ποσοστό 93% των ψήφων, δόθηκε το πράσινο φως για την έγκριση των νέων κανονισμών του πόλο, υπό την επίβλεψη του προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής, του Τάμας Μολνάρ, στο Κογκρέσο της FINA.

Οι αλλαγές που προτείνονται έχουν ως εξής:

1. Οριοθέτηση: Ο κανόνας των 2 μέτρων πλέον θα ισχύει μόνο για εντός της περιοχής, μια άποψη ευρέως αποδεκτή από συμμετέχοντες και ειδικούς. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει πλέον μια “ζώνη” από το ένα δοκάρι στο άλλο και από τη γραμμή του τέρματος, δύο μέτρα δεξιά και δύο αριστερά, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα “κουτί”.

Έτσι, ο κανόνας των 2 μέτρων θα εφαρμόζεται πλέον αποκλειστικά μέσα σε αυτό το “κουτί”, σε αυτή την περιοχή.

2. Κατακύρωση Πέναλτι: Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο διαιτητής πλέον μπορεί να καθυστερήσει το σφύριγμα ενός πέναλτι, περιμένοντας να δει αν ο επιτιθέμενος θα σκοράρει ή όχι. Αν ο παίκτης δεν σκοράρει, τότε θα καταλογιστεί το εν λόγω πέναλτι. Κάτι, δηλαδή, σαν “πλεονέκτημα”.

Πίσω από την απόφαση αυτή υπάρχει φυσικά το σκεπτικό να μην “τιμωρούνται” οι παίκτες για θετικές ενέργειες, αλλά αντ’αυτού η παράβαση θα κατακυρώνεται μόνο σε περίπτωση που η ευκαιρία απωλεστεί.

3. Εκτέλεση Πέναλτι: Έξι μέτρα απόσταση από την περιοχή και τρία από τον εκτελεστή του πέναλτι θα πρέπει να έχουν οι υπόλοιποι παίκτες της πισίνας, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Ο τερματοφύλακας επίσης θα πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τα δοκάρια, χωρίς να έχει κάποιο μέλος του σώματος μπροστά από τη νοητή γραμμή του τέρματος.

Ο διαιτητής σε πρώτη φάση θα κάνει παρατήρηση στον τερματοφύλακα ή τον αμυνόμενο, εάν δεν έχει λάβει τη σωστή θέση κατά την εκτέλεση. Εάν το επαναλάβει, τότε αποβάλλεται από τον αγώνα.

Σημειώνεται πως το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί μια ανάλογη φάση επιμελώς και να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

4. Κίτρινες και κόκκινες κάρτες: Ο διαιτητής, αν είναι αναγκαίο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κίτρινη και κόκκινη κάρτα προκειμένου να παρατηρήσει προπονητές, παράγοντες και παίκτες εντός και εκτός νερού.

α) Κίτρινη κάρτα προς τον προπονητή μιας ομάδας ως παρατήρηση.

β) Κόκκινη κάρτα σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης/παρασπονδίας και αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο.

γ) Σε περίπτωση αποβολής του προπονητή, κάποιο άλλο μέλος του τεχνικού επιτελείου παίρνει τη θέση του , χωρίς όμως τα προνόμια του κόουτς. Έχει ωστόσο το δικαίωμα να καλέσει τάιμ-άουτ.

δ) Σε περίπτωση βίαιτης ενέργειας ενός παίκτη μέσα στο νερό, ο διαιτητής πρέπει να καταλογισει την κόκκινη κάρτα που συνεπάγεται φυσικά με αποβολή από τον αγώνα.

ε) Εάν ένας παίκτης παίζει “ανάρμοστα”, ο διαιτητής σε πρώτο στάδιο μπορεί να τον τιμωρήσει κατά την κρίση του με κίτρινη κάρτα. Εάν ο παίκτης συνεχίζει να αγωνίζεται καθ’ αυτόν τον τρ΄πο, τότε ο διαιτητής θα δείχνει την κόκκινη κάρτα, η οποία θα πρέπει να γίνεται ορατή και στην γραμματεία αλλά και στους δύο πάγκους. Ο αποβληθείς παίκτης αποχωρεί άμεσα από την πισίνα και τα πέριξ αυτής.

Λοιπές αλλαγές:

α) Ο όρος “βιαιοπραγία” αντικαθίσταται πλέον από τον όρο “βίαιη πράξη” και η τιμωρία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ποινή αποβολής για ένα ή δύο παιχνίδια.

β) Κατόπιν συνεννόησης με τους παίκτες,η FINA αποφάσισε να μειώσει την πίεση της μπάλας, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες πως ήταν πολύ “βαριά” και ως εκ τούτου δύσκολη στο χειρισμό.

γ) Οι ορολογίες Cadet, Youth και Junior στα ηλικιακά πρωταθλήματα αντικαθίστανται πλέον από τους όρους Κ16, Κ18 και Κ20.

δ) Εισάγεται για πρώτη φορά στους κανονισμούς ο όρος “γραμμή τέρματος”.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Πόλο