fbpx

Γκρένχεν 2023: Ξεκινά το ευρωπαϊκό πίστας και η Ολυμπιακή πρόκριση για το Παρίσι

Γκρένχεν 2023: Ξεκινά το ευρωπαϊκό πίστας και η Ολυμπιακή πρόκριση για το Παρίσι

Την Τετάρτη (8/2) ανοίγει η αυλαία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας που θα διεξαχθεί στο Velodrome Suisse στο Γκρένχεν της Ελβετίας, το ποδηλατοδρόμιο που αποτελεί τη βάση της ελβετικής ομάδας ποδηλασίας πίστας. Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 12/2.

Η ελληνική αποστολή

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από έξι ποδηλάτες, πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Πρόκειται για την Ηρώ Μηλάκη στις γυναίκες και τους Χρήστο Βολικάκη, Γιάννη Καλογερόπουλο, Σωτήρη Μπρέτα, Μιλτιάδη Χαρόβα και Σταμάτη Σαββάκη στους άνδρες. Ο Βολικάκης έκανε κατά μόνας προετοιμασία και συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες στη Λιθουανία τον Ιανουάριο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκαναν κοινή προετοιμασία στη Ρόδο και συμμετείχαν σε δύο διεθνείς αγώνες στην Πορτογαλία, επίσης τον περασμένο μήνα. Η Μηλάκη έχει δείξει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και είναι η μόνη που απέσπασε μετάλλιο στους αγώνες προετοιμασίας και μάλιστα το χρυσό στο όμνιουμ του Troféu International De Pista Sunlive.

Ο Βολικάκης είναι ο πλέον έμπειρος αθλητής με τρία αργυρα (2011, 2016, 2019) και ένα χάλκινο (2012) στο θεσμό, ενώ τα τελευταία μετάλλια της χώρας μας ήταν τα δύο χάλκινα του Πλόβντιβ το 2020 στο ομαδικό σπριντ (Μπρέτας, Καλογερόπουλος, Λιβανός) και το σπριντ (Μπρέτας).

Όλα τα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης θα δώσουν το παρών

Από τις γυναικείες συμμετοχές ομάδες με κορυφαία ονόματα θα κατεβάσουν η Γερμανία και η Γαλλία ενώ μεμονωμένα ξεχωρίζουν η Βρετανή Κέιτι Άρτσιμπαλντ, η Βελγίδα Λότε Κοπέκι, η Ελβετίδα Μαρλέν Ρέουσερ και οι Δανές Ντιντέρικσεν και Λετ. Στους άνδρες η Ιταλία έχει τον πρώτο λόγο με μεγάλο σταρ τον Φίλιπο Γκάνα και τον πολυμήχανο Έλια Βιβιάνι, πολύ δυνατές ομάδες θα έχουν στα σπριντ η Βρετανία και η Ολλανδία, ενώ η Γαλλία ποντάρει στους Μπενζαμάν Τομάς και Ντονοβάν Γκροντίν.

Αρχή της διαδικασίας πρόκρισης για το Παρίσι 2024

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας 2023 είναι παράλληλα και η πρώτη διοργάνωση που δίνει βαθμούς για την Ολυμπιακή πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ανακοινωθεί τα εισιτήρια για την ποδηλασία πίστας θα δοθούν με βάση την Ολυμπιακή κατάταξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας (UCI). Αυτή θα διαμορφωθεί από έξι διακριτές βαθμολογίες:

α) των δύο ηπειρωτικών πρωταθλημάτων (2023, 2024) με συντελεστή βαθμολόγησης 0.75

β) τις δύο καλύτερες βαθμολογίες από κάθε UCI Track Nations Cup (2023, 2024) με συντελεστή βαθμολόγησης 1.00

γ) την βαθμολογία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας του 2023 με συντελεστή βαθμολόγησης 1.5

Υπάρχουν 8 διαθέσιμα εισιτήρια για το ομαδικό σπριντ, 7 για το ατομικό σπριντ, 7 για το κέιριν, 10 για την ομαδική καταδίωξη, 5 για το μάντισον και 7 για το όμνιουμ. Παρόλα αυτά οι λίστες συμμετοχών για το Παρίσι θα είναι μεγαλύτερες καθώς η πρόκριση σε ένα αγώνισμα δίνει, υπό όρους, δικαίωμα συμμετοχής και σε άλλα αγωνίσματα πίστας. Από το ομαδικό σπριντ προκύπτουν προκρίσεις για το ατομικό σπριντ και το κέιριν, από την ομαδική καταδίωξη για το μάντισον και από την ομαδική καταδίωξη και το μάντισον για το όμνιουμ. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Για το πρόγραμμα της διοργάνωσης και τις ελληνικές συμμετοχές δείτε παρακάτω:

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδηλασία