Μια ξεχωριστή ποδηλατική πορεία για ένα ξεχωριστό φιλανθρωπικό σκοπό πραγματοποίησε στην Κύπρο τις προηγούμενε μέρες ο ποδηλάτης Αλέξανδρος Αγρότης.
Το Σάββατο (22/10) ο Αλέξανδρος κατάφερε να οδηγήσει σε όλη την περιφέρεια της Κύπρου προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον καρκίνο του θυροειδούς που ο ίδιος μάλιστα κατάφερε να νικήσει.
Όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook ξεκίνησε το ποδηλατικό ταξίδι το Σάββατο (22/10) από την Δερύνεια, 18:00) και ολοκλήρωσε την Κυριακή (23/10, 17:18).
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για τη συνεισφορά τους σε αυτόν τον έρανο! Αυτή η βόλτα δεν αφορούσε εμένα, αφορούσε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς και όταν η αιτία είναι μεγαλύτερη από ό,τι εσύ, δεν είναι επιλογή. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς ακόμα κι αν περνάς τα χειρότερα. Δεν τα παράτησα και κατάφερα να ολοκληρώσω τη διαδρομή σε λιγότερο από 24 ώρες», έγραψε ο Κύπριος ποδηλάτης.
Μιλώντας στην Cyprus Mail, ο Αγρότης, ο οποίος είναι ποδηλάτης της UCI WorldTeam Israel-Premier Tech και την Israel Cycling Academy Continental Team, είπε ότι γύρω στα ξημερώματα έφτασε στο σημείο ελέγχου του Λιμνίτη και πέρασε προς τα βόρεια, όπου συνέχισε προς την Κερύνεια, στη συνέχεια στην Καρπασία και πίσω στη Δερύνεια.
Τον Αγρότη ακολουθούσε ένα όχημα υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, για να του παρέχει τροφή, νερό και βοήθεια αν χρειαζόταν.
Πριν από την κούρσα του ανέβασε και βίντεο που εξηγούσε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του εγχειρήματός του.
Με τη φιλανθρωπική του βόλτα, ο Αγρότης συγκέντρωσε 2.500 ευρώ για ένα κέντρο θεραπείας καρκίνου στη Λευκωσία.
Όταν ο Αγρότης διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς σε ηλικία 16 ετών, φοβήθηκε ότι το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης είχε τελειώσει.
«Ξέρετε πώς είναι τα πράγματα με την υγεία. Όταν ακούς τα νέα στην αρχή, είσαι κάπως σε άρνηση. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει.
Οι γιατροί εξεπλάγησαν επειδή ήμουν νέος και άνδρας. Το 85% των ασθενών είναι γυναίκες, οπότε ήταν πολύ σπάνιο για τους γιατρούς να δουν μια περίπτωση σαν τη δική μου», είπε ο νεαρός ποδηλάτης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στον κόσμο. Είναι άγνωστο γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αν και οι περιπτώσεις μπορεί συχνά να είναι κληρονομικές.
Μετά τη διάγνωσή του, ο Αγρότης υποβλήθηκε σε βιοψίες και υπερήχους για να εξετάσει την έκταση του καρκίνου του. Όταν οι γιατροί παρατήρησαν ότι εξαπλωνόταν προς τους λεμφαδένες στο λαιμό του, τον έστειλαν στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί ο αδένας.
«Αν έπρεπε να επιλέξω έναν τύπο καρκίνου, αυτός θα ήταν ο θυρεοειδής», είπε ο Αγρότης και συνέχισε: «Είναι πλήρως ιάσιμος αν καταφέρεις να τον εντοπίσεις νωρίς. Απλά πρέπει να ξεπεράσεις το ψυχικό κομμάτι ότι μόλις διαγνωστείς, είσαι ασθενής για όλη σου τη ζωή».
Πλέον, η καθημερινή ρουτίνα του αρχίζει με ένα ορμονικό χάπι, ένα χάπι που θα πρέπει να παίρνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Η προοπτική, ωστόσο, δεν τον τρομάζει καθόλου. «Δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την κατάλληλη χημειοθεραπεία που κάνουν οι άνθρωποι με λέμφωμα ή άλλους τύπους καρκίνου», κατέληξε ο Αγρότης.