fbpx

Άντερς Λιντ: Από το τροχαίο, που μπορούσε να τον αφήσει παράλυτο, στην πρώτη 8άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Άντερς Λιντ: Από το τροχαίο, που μπορούσε να τον αφήσει παράλυτο, στην πρώτη 8άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Σχεδόν κάθε φορά τα Παγκόσμια πρωταθλήματα επιτραπέζιας αντισφαίρισης αναδεικνύουν ένα ή παραπάνω πρόσωπα, που προκαλούν αίσθηση με τα απρόσμενα αποτελέσματά τους. Είναι τόσες και τέτοιες οι ιδιαιτερότητες των αγώνων, που συναντάς εκπλήξεις ακόμα και από αθλητές, τους οποίους δεν είχες στο μυαλό σου σαν υποψήφιους για …υπερβάσεις. Αυτή η γενική αλήθεια επιβεβαιώθηκε και στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής όπου την Κυριακή 28/05 ολοκληρώνεται το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της αφρικανικής ηπείρου μετά από 84 χρόνια.

Ο Δανός Άντερς Λιντ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη και άφησε άφωνους τους φίλους του αθλήματος με τις σπουδαίες εμφανίσεις του και την πορεία του. Όντας νούμερο 180 στην παγκόσμια κατάταξη θα μπορούσε να μην είναι καν μέσα στο όριο των 128 συμμετεχόντων, αλλά τελικά και αγωνίστηκε και κατέπληξε …εαυτόν και αλλήλους φτάνοντας στις θέσεις 5-8 του απλού! Κάθε μία από τις 4 νίκες του όμως, κάθε μία «κατάκτηση» στο Ντέρμπαν είχε κι άλλη διάσταση, έκρυβε συγκίνηση. Έβγαζε τη δύναμη, την ατσάλινη θέληση κάθε ανθρώπου, ο οποίος «επιστρέφει» ύστερα από μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μία μεγάλη περιπέτεια υγείας και ζει το όνειρό του.  

Τον Μάρτιο του 2021 είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην πατρίδα του, μάλιστα ως αθλητής της Ενεμπόν τότε ήταν συμπαίκτης του Γιώργου Σταματούρου. Από τη σύγκρουση δύο οχημάτων με μεγάλη ταχύτητα θα μπορούσε να χάσει και τη ζωή του… Μετά υπήρξε φόβος μήπως μείνει παράλυτος…. Τελικά στάθηκε τόσο τυχερός μέσα στην ατυχία του, που όχι μόνο περπάτησε ξανά, αλλά επανήλθε μετά από μήνες στα τραπέζια και με υπομονή, επιμονή και πολύ κόπο κατάφερε να επιστρέψει στο πολύ καλό του επίπεδο ή και να βελτιωθεί κι άλλο, όπως έδειξε η εντυπωσιακή διαδρομή του από τον γύρο των «128» στο Ντέρμπαν!    

Μετά την πρόκριση στα προημιτελικά ο γεννημένος στο Horsholm της Δανίας, στις 14/12/1998, αριστερόχειρας πρωταθλητής, έγραψε στα social media ένα μήνυμα γεμάτο συναισθήματα και στην αρχή σημείωσε: «Πριν από δύο χρόνια ήμουν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μου είπαν ότι είμαι τυχερός που δεν έχω παραλύσει και θα είμαι τυχερός που θα μπορώ να περπατήσω ξανά». Σε δηλώσεις του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης εξάλλου, τόνιζε συνεχώς ότι δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια όσα νιώθει. «Αυτό είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Νιώθω απίστευτα. Αν πάω τον χρόνο λίγο πίσω δεν θα το φανταζόμουν ποτέ! Είμαι τόσο χαρούμενος και τόσο περήφανος με την επιτυχία μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Το αυτοκίνητο του συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο, όπου ο οδηγός του έπαθε καρδιακή προσβολή κι έχασε τον έλεγχο

Μόλις 22 ετών ήταν ο Λιντ όταν χτύπησε σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Δανία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του για να πάει στην προπόνηση και ανέπτυξε ταχύτητα σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Ο οδηγός αυτοκινήτου, που έτρεχε το ίδιο από το άλλο ρεύμα, υπέστη καρδιακή προσβολή πάνω στο τιμόνι και έχασε τον έλεγχο! Άφησε την τελευταία του πνοή κατά την οδήγηση, βρήκε μετωπικά το όχημα του αθλητή και η σύγκρουση ήταν σφοδρή στα 100 χιλιόμετρα την ώρα!

Από τις πρώτες ώρες στο νοσοκομείο φάνηκε ότι ο Λιντ ξεπέρασε τον κίνδυνο για τη ζωή του. Το άγχος πλέον ήταν μήπως το χτύπημα του άφηνε κάποια αναπηρία, αφού είχε πειραχτεί η σπονδυλική στήλη. Γρήγορα όμως ήρθαν κι εκεί ευχάριστα νέα με τους γιατρούς του νοσοκομείου να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ο Σκανδιναβός τέθηκε αμέσως σε στενή παρακολούθηση κι αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στους σπονδύλους του, καθώς είχαν επηρεαστεί δύο.

«Τελικά ο Άντερς ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του, γιατί θα μπορούσε να χτυπήσει πολύ πιο σοβαρά. Θα φορέσει ένα στήριγμα για ενάμιση μήνα, η διαδικασία αποκατάστασης θα είναι μεγάλη, αλλά δεν θα υπάρξουν παρενέργειες όσον αφορά τις κινητικές του ικανότητες. Θα επανακτήσει τις κινήσεις του στο 96 ή 98%, αν και σίγουρα δεν θα επιστρέψει στο άθλημα πριν από τον Ιούλιο», είχε υπογραμμίσει η Ενεμπόν σε ανακοίνωση της. Στη γαλλική ομάδα μάλιστα, όπου συνέχισε ν’ αγωνίζεται και τα επόμενα χρόνια και φέτος είναι συμπαίκτης με τον Έλληνα πρωταθλητή Ευρώπης Γιάννη Σγουρόπουλο.

Ο Λιντ επανήλθε στη δράση στο προβλεπόμενο διάστημα, το καλοκαίρι του 2021 και δούλεψε πολύ και στο ψυχολογικό κομμάτι. Ξαναπήρε τη θέση του στην εθνική ομάδα, μάλιστα στην πορεία βραβεύτηκε στη χώρα του με το βραβείο «Τίποτα δεν είναι αδύνατο». Το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού του 2021 ήταν ο πρώτος καλός οιωνός ότι γύρισε δυνατός και με απαιτήσεις και στο διεθνές στερέωμα.  

Το συγκινητικό μήνυμα για την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Στη Ν. Αφρική, δύο χρόνια μετά το ατύχημα και πριν ακόμα συμπληρώσει τα 24,5 χρόνια του έκανε άλμα, που φάνταζε απίθανο ακόμα και στον ίδιο. Βάδισε δε, στα χνάρια του αξεπέραστου Δανού Μίκαελ Μέιζ, που το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σαγκάη είχε φτάσει και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο απλό. Οι αγώνες του και ειδικά η νίκη του στους «16» απέναντι στον Κορεάτη Γιανγκ Βουτζίν, νούμερο 14 στα φαβορί, τράβηξαν όλα τα βλέμματα στο γυμναστήριο, όπως είχαν μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δηλώσεις του. Ο κόσμος του αθλήματος γνώρισε το τι είχε περάσει και σε αυτόν απευθύνθηκε με συναισθηματική φόρτιση στην ανάρτησή του λίγο πριν αποκλειστεί στα προημιτελικά από τον Κινέζο Βανγκ Τσουκίν.  

«Πριν από δύο χρόνια ήμουν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μου είπαν ότι είμαι τυχερός που δεν έχω παραλύσει και θα είμαι τυχερός που θα μπορώ να περπατήσω ξανά.

Ήθελα να δώσω το καλύτερό μου και να μη στέκομαι στις συμβουλές των γιατρών και μετά από τρεις εβδομάδες είχα ήδη περπατήσει 20 μέτρα πριν καταρρεύσω. Προσπάθησα όμως, να μην εγκαταλείψω ποτέ, κάτι που δεν ήταν το πιο εύκολο.

Αν δυο χρόνια πριν μου έλεγε κάποιος ότι θα κατακτούσα χάλκινο μετάλλιο με την εθνική μου ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα έφτανα στους πρώτους 8 του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα του έλεγα «καλό αστείο»», έγραψε ο αξιοθαύμαστος Άντερς Λιντ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ