fbpx

Το πρώτο αυτόνομο ranking list της ETTU – Οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών

Το πρώτο αυτόνομο ranking list της ETTU – Οι θέσεις των Ελλήνων αθλητών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ETTU) άρχισε τη θέσπιση των ευρωπαϊκών κατατάξεων. Δημοσιοποίησε τους πίνακες του Ιανουαρίου 2023 και, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της, «εφαρμόζει τη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατάταξης, που είναι απόλυτα ανεξάρτητη και αυτόνομη και αυτό είναι ο καρπός της μεθοδικής και κοπιαστικής εργασίας, που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια».

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πειραματικό ευρωπαϊκό σύστημα και πειραματικά ευρωπαϊκά ranking list για το 2023. Βεβαίως, στους πίνακες βρίσκονται πολλοί διεθνείς μας, ενώ με δεδομένο ότι αφορούν και στις κατηγορίες κάτω των 15 και κάτω των 13 ετών να σημειώσουμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η υποψηφιότητα της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης να διοργανώσει τον προσεχή Οκτώβριο, στο Λουτράκι, διεθνές τουρνουά στο πλαίσιο ενός νέου θεσμού, του Europe Youth Series.

Από τις νεαρές ηλικίες και η επόμενη είδηση, καθώς σήμερα έγιναν γνωστοί οι αντίπαλοι των Μαλαματένιας Παπαδημητρίου, Κατερίνας Αλεξούδη, Ευαγγελίας Μεραμβελλιωτάκη, Ζωής Καζάκου και Κωνσταντίνου Αλεξούδη στο WTT Youth Contender, που αρχίζει αύριο 11/01 στο Λιντς.

«Με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κατάταξης, η ETTU απαντά άμεσα στα αιτήματα της Ένωσης Μελών μας, προσθέτοντας αξία σε όλες τις διοργανώσεις μας. Θα τονίσω το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αγώνων συλλόγων και ομαδικών διοργανώσεων μπορούν πλέον να μονοτονιστούν, αυξάνοντας αυτόματα τον αριθμό των Ευρωπαίων παικτών που περιλαμβάνονται στο σύστημα κατάταξης και φυσικά, προσδίδοντας πρόσθετη αξία στις παραδοσιακές ομαδικές μας εκδηλώσεις που υποστηρίζονται κυρίως από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, την πραγματική βάση της ευρωπαϊκής αλυσίδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Έγινε σκληρή δουλειά τους τελευταίους μήνες στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής μας πλατφόρμας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ETTU, Πέδρο Μούρα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κατάταξης:
1. Να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις κορυφαίες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις.
2. Να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε ευρωπαίους παίκτες μεσαίου και χαμηλότερου επιπέδου για να δείξουν το επίπεδό τους στην Ευρώπη.
3. Να τονώσει τις διοργανώσεις ομαδικού στην Ευρώπη
4. Να επιβραβεύσει διοργανώσεις συλλόγων, που είναι το βασικό εισόδημα για τους περισσότερους ευρωπαίους παίκτες.
5. Να προσφέρει στους παίκτες και τους συλλόγους περισσότερες επιλογές για να παρουσιαστούν στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους και να είναι πιο ορατοί σε αυτά τα μέσα ενημέρωσης·
6. Για τους αθλητές κάτω των 15 και κάτω των 13 ετών, να αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα του νέου Europe Youth Series.

«Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο της θέσπισης της Ευρωπαϊκής Κατάταξης. Το επίτευγμα αυτό έγινε εφικτό με τη συνεργασία όλων των μελών της Ένωσης, της Επιτροπής Ranking List και του competition manager. Ευχαριστούμε επίσης την επιτροπή προπονητών για τη συμμετοχή της. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το αίτημα των ενώσεων-μελών μας, αποκαθιστούμε αξία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τους παίκτες και τους συλλόγους. Με τα σχόλιά σας, θα οριστικοποιήσουμε μια ποιοτική κατάταξη για την ETTU», δήλωσε ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την κατάταξη, Μιγκέλ Βίσενς.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί με τον ακόλουθο τρόπο:
1. Θα υπάρχει μια μηνιαία δημοσιευμένη ευρωπαϊκή κατάταξη ατομικά για άνδρες, γυναίκες, αγόρια κάτω των 15, κορίτσια κάτω των 15, αγόρια κάτω των 13 και κορίτσια κάτω των 13 ετών. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν Europe Youth Series για κάτω των 17 και κάτω των 19 ετών, δεν θα γίνει ευρωπαϊκή κατάταξη για αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.
2. Το 2023, η ευρωπαϊκή κατάταξη για το απλό ανδρών και το απλό γυναικών δεν θα χρησιμοποιηθεί για τα seedingκαι τις προσκλήσεις των αγώνων. Για το Κύπελλο TOP-16 της Ευρώπης, τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού, θα χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια κατάταξη για προσκλήσεις (αν χρειαστεί) και seeding list.
3. Η ευρωπαϊκή κατάταξη για ατομικό ανδρών κάτω των 21 ετών και ατομικό γυναικών κάτω των 21 ετών θα χρησιμοποιηθεί για τις προσκλήσεις και τα seeding list για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών στο Σεράγεβο (κατάταξη Ιανουάριος 2023).
4. Η ευρωπαϊκή κατάταξη για κάτω των 15/κάτω των 13 ετών δεν θα χρησιμοποιηθεί για τα seedinglist για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U13 και U15. Η παγκόσμια κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το πρωτάθλημα.
5. Η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για τα seeding list στις εκδηλώσεις EuropeYouthSeries.
6. Η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για προσκλήσεις για το Top 10 της Ευρώπης Νέων κάτω των 15 ετών.

Το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ακόμα:
Στο Μάλμε, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων 2023 (Σεπτέμβριος 2023), η ETTU θ’ αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με την πλατφόρμα ευρωπαϊκής κατάταξης και θα υιοθετήσει το τελικό κείμενο του κανονισμού για το Σύστημα Πίνακα Αξιολόγησης ETTU.

Για το 2024 και το 2025 το σχέδιο για την ευρωπαϊκή κατάταξη έχει ως εξής:

Ευρωπαϊκή κατάταξη ατομικού ανδρών και γυναικών:
Θα χρησιμοποιηθεί ως επίσημη κατάταξη για seedinglist για τα ακόλουθα γεγονότα:
1. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών
2. Κύπελλο TOP 16 Ευρώπης
3. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21
4. Europe Tour Events
5. Ευρωπαϊκές εγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς και περιφερειακές)

Η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για τη λίστα προσκλήσεων για τα ακόλουθα γεγονότα:
1. Κύπελλο TOP 16 Ευρώπης
2. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21

Η ευρωπαϊκή κατάταξη για τις κατηγορίες U13 και U15/U17/U19
Θα χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός πίνακας για τα seeding list στα ακόλουθα γεγονότα:
1. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (ομαδικό και ατομικό)
2. Europe Youth Series σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες
3. Ευρωπαϊκές εγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς και περιφερειακές)

Και για να χρησιμοποιήσετε την ευρωπαϊκή κατάταξη για τη λίστα προσκλήσεων για τα ακόλουθα γεγονότα:
1. Το Top 10 της Ευρώπης για νέους

Οι θέσεις των αθλητών μας στους πρώτους πίνακες:
Στους άνδρες ο Παναγιώτης Γκιώνης βρίσκεται στο νούμερο 23 με 3251,1 βαθμούς. Ο Γιάννης Σγουρόπουλος είναι στο νούμερο 45 με 1876 βαθμούς. Πιο κάτω, ο Γιώργος Σταματούρος εμφανίζεται στο Νο 161, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος στο Νο 164, ο Καλλίνκος Κρεάνγκα στο Νο 241, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος στο Νο 264 και ο Τάσος Ρηνιώτης στο Νο 388. Στις γυναίκες η πρώτη Ελληνίδα, η Κατερίνα Τόλιου, είναι στο νούμερο 51 με 1596,1 βαθμούς.

Δεύτερη από ελληνικής πλευράς είναι η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, συγκεκριμένα στο Νο 164 με 123,8 βαθμούς. Ακολουθούν η Κωνσταντίνα Παρίδη στο Νο 175, η Ελισάβετ Τέρπου στο Νο 176, η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα και η Αλίκη Κιούφη μαζί στο Νο 263 και η Χρυσή Φωτιάδου στο Νο 329.

Στις μικρές ηλικίες να αναφέρουμε μόνο τους πρώτους από την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Στην κατηγορία αθλητών έως 13 ετών ο Γιάννης Κιοσελόγλου φιγουράρει στο νούμερο 11, ενώ σε υψηλή θέση είναι και ο Κωνσταντίνος Αλεξούδης (Νο 41). Στα κορίτσια μέχρι 19 ετών η Παπαδημητρίου πήγε στο νούμερο 48. Στους αθλητές έως 15 και έως 17 ετών ο Γιάννη Κούτρα βρίσκεται στις θέσεις 72 και 151 αντίστοιχα. Στις αθλήτριες έως 17 ετών η Αγγελική Ευμορφιάδη είναι στο Νο 128. Τέλος, στην κατηγορία εφήβων (Κ19) ο Αλέξανδρος Μαδέσης εμφανίζεται στο νούμερο 151.

Τα αυτόνομα ευρωπαϊκά ranking δεν στηρίζονται μόνο στην παγκόσμια κατάταξη, έχουν δικό τους σύστημα αξιολόγησης και αναφέρουμε ενδεικτικά για τη μεγάλη κατηγορία τι υπολογίστηκε για τον Ιανουάριο από τα ατομικά και τα ομαδικά αγωνίσματα:

Team events
1. European Team Championships (ETC): Final Stage September 2021
2. World Team Championships (WTC): September/October 2022
3. European Games (EG): June 2019
4. Olympic Games (OG): August 2021
5. European Team Championships Stage 2: August 2021
6. ETTU Champions League (ECL): Season 2021-2022 (QD, SF and F) and 2022-2023 (Stage 1 and 2)
7. ETTU Europe Cup (EC): Season 2021-2022 (QD, SF and F) and 2022-2023 (Stage 1 and 2)

Individual events
1. World Rankings 3rd January 2023
2. World Individual Championships 2021
3. European Individual Championships 2022
4. Olympic Games and Olympic Singles Qualifications 2021
5. European Games 2019
6. Europe Top 16 2022
7. European Under 21 Championships 2022

Οι κληρώσεις των Ελλήνων στο Αυστριακό Youth Contender:
Στο Λιντς της Αυστρίας έγιναν σήμερα οι κληρώσεις της πρώτης φάσης για το WTT Youth Contender, που γίνεται εκεί από τις 11 μέχρι τις 14 του μήνα. Όπως κάθε φορά η πρώτη φάση στο απλό έχει γκρουπ και οι δύο πρώτοι/ες προχωρούν στα νοκ άουτ.

Στην κατηγορία U17 των αθλητριών κληρώθηκαν από την τρίτη σειρά των seeding και τα τρία κορίτσια μας. Η Αλεξούδη είναι στο 16ο γκρουπ και θα συναντήσει τη Ρουμάνα Αντρέα Τζίφκου και τη Βελγίδα Λιλί Λαφινέρ.

Η Καζάκου βρίσκεται στο 18ο γκρουπ. Έχει επικεφαλής την Κοχάρου Ιταγκάκι από τη Γερμανία κι επίσης αντίπαλο τη Νίνα Σκέρμπινζ από την Αυστρία.

Η Μεραμβελλιωτάκη κληρώθηκε στο 19ο γκρουπ. Θ’ αναμετρηθεί με την Ενίσα Σαντίκοβιτς από το Λουξεμβούργο (επικεφαλής) και την Ιταλίδα Καντέλα Σάνκι.

Στην κατηγορία U19 η Παπαδημητρίου είναι 2ο φαβορί στο 15ο γκρουπ. Θα διεκδικήσει την πρόκριση κόντρα στη Λίλου Μασάρ από το Βέλγιο (επικεφαλής), την Άνθεα Κουταχάρ από τη Μάλτα και τη Γιου Τιάνερ από την Αγγλία.

Η Αλεξούδη βρέθηκε στο 13ο γκρουπ, που έχει 3 αθλήτριες. Συναντά τη Σλοβάκα Ντομίνικα Βιλτσίκοβα (επικεφαλής) και την Ουγγαρέζα Κέντρα Μόλναρ.

H Μεραμβελλιωτάκη κληρώθηκε στο 14ο γκρουπ (επίσης των 3ων) και θ’ αντιμετωπίσει τη Γερμανίδα Ζοζεφίνα Νιούμαν (επικεφαλής) και τη Ρουμάνα Αλέσια Σφερλέα.

Σε γκρουπ των 4ων πήγε η Καζάκου και θ’ αναμετρηθεί με την Ιταλίδα Μίριαμ Καρνοβάλε (επικεφαλής), την Τσέχα Μόνικα Παρίζκοβα και την Ουγγαρέζα Κίρα Μπαλόγκ.

Στην κατηγορία U13 των αγοριών ο βαθμολογημένος Αλεξούδης είναι 2ο φαβορί στο 12ο γκρουπ. Θα βρει αύριο 11/01 απέναντί του τον Άγγλο Αμπραχάμ Σελάδο (επικεφαλής), τον Τούρκο Αλί Σερέν και τον Βόσνιο Ντίνο Ζλοτργκ.

Στην κατηγορία U15 επίσης κληρώθηκε από τη δεύτερη σειρά των seeding. Ο Αλεξούδης θα έχει αντιπάλους τον Τσέχο Γιαν Σκάλντα (επικεφαλής) και τον Ούγγρο Ζέτενι Λίντνερ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ