fbpx

Η ETTU εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης

Η ETTU εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης

Στον δρόμο της επιστροφής μπήκε μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ο ευρωπαϊκός πίνακας αξιολόγησης. Είχε επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές, που είχε επιβάλλει στο παγκόσμιο ranking list, ο φορέας του World Table Tennis, το 2021 και το 2022 δεν εμφανίστηκε κανένα ευρωπαϊκό ranking, ωστόσο η ETTU (Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης) δείχνει να είναι στην τελική ευθεία πια για να το επαναφέρει με δικούς της κανόνες.

Είχε πάρει τη σχετική απόφαση τον Οκτώβριο του 2022 μετά από εκτεταμένη εσωτερική συζήτηση και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον τεράστιο αριθμό παρατηρήσεων και σχολίων, που ελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες-μέλη της, τους αντίστοιχους προπονητές και αθλητές τους και την είχε γνωστοποιήσει μαζί με την πρόθεσή της να εντάξει νέους αγώνες στο καλεντάρι της.

Το βράδυ της Πέμπτης 22/12 η ETTU ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει τη νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Κατάταξης ως εντελώς ανεξάρτητη και αυτόνομη. Σημειώνει ότι η πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα πειραματικό ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης και πειραματικές ευρωπαϊκές κατατάξεις.

Είναι εξέλιξη, που σαφώς ενδιαφέρει πολύ και την ΕΦΟΕπΑ, πρώτον γιατί αθλητές και αθλήτριές της έχουν πια έντονη παρουσία σε όλες τις ηλικίες σε διοργανώσεις στην Ευρώπη και δεύτερον γιατί είναι υποψήφια για τη διεξαγωγή διεθνούς τουρνουά νέων, από αυτά που η ETTU ανακοίνωσε πρόσφατα ως δικά της Youth Series παράλληλα με την επανεμφάνιση του R.L… Για το 2023 πάντως, σημειώνει ότι θα είναι πειραματικό το νέο ranking, θα βγαίνει κάθε μήνα και εξηγεί το πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Η ιστοσελίδα της ETTU δημοσίευσε το σχετικό κείμενο και αναφέρει:

«Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Κατάταξης είναι:
1. Να δίνει μεγαλύτερη σημασία στις κορυφαίες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις
2. Να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε ευρωπαίους αθλητές μεσαίου και χαμηλότερου επιπέδου να δείξουν το επίπεδό τους στην Ευρώπη
3. Η τόνωση του αγωνίσματος του ομαδικού στην Ευρώπη
4. Η ανταμοιβή διοργανώσεων συλλόγων, το βασικό εισόδημα για τους περισσότερους Ευρωπαίους αθλητές
5. Να προσφέρουν στους αθλητές και τους συλλόγους περισσότερες επιλογές για να παρουσιαστούν στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους και να είναι πιο ορατοί σε αυτά τα μέσα
6. Για τους αθλητές των κατηγοριών U15 και U13, να αντικατοπτρίζονται τα αποτελέσματα τους στο νέο Europe Youth Series».

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ της ETTUεπισημαίνει: «Το 2023 το ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης θα είναι ένα πειραματικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του 2023, η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί με τον ακόλουθο τρόπο:

Θα υπάρχει μηνιαία δημοσιευμένη ευρωπαϊκή κατάταξη για το απλό ανδρών, το απλό γυναικών και για αθλητές/αθλήτριες μέχρι 15 και μέχρι 13 ετών. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει European Youth Series για παιδιά U17 και U19, δεν θα γίνει ευρωπαϊκή κατάταξη για αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.

Το 2023, η ευρωπαϊκή κατάταξη για τους άνδρες και τις γυναίκες δεν θα χρησιμοποιηθεί για τα seedinglist και τις προσκλήσεις σε αγώνες της ETTU. Για το TOP-16 της Ευρώπης, τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού, θα χρησιμοποιηθεί το WorldRankingList για προσκλήσεις (αν χρειαστεί) και λίστες κατάταξης.

Η ευρωπαϊκή κατάταξη για τις ηλικίες U21 σε άνδρες και γυναίκες θα χρησιμοποιηθεί για τη λίστα προσκλήσεων και κατάταξης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21, που θα γίνει στο Σεράγεβο (κατάταξη Ιανουαρίου 2023).

Η ευρωπαϊκή κατάταξη επίσης, θα χρησιμοποιηθεί για εγκεκριμένες στην ευρωπαϊκή κατάταξη διοργανώσεις του 2023 (διεθνείς και περιφερειακές) εάν υπάρχουν

Η ευρωπαϊκή κατάταξη για αθλητές U15/U13 δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη seedinglist των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων U13 και U15. Γι’ αυτά τα πρωταθλήματα θα χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια κατάταξη.

Η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για τα seeding στα EuropeYouthSeriesEvents

Η ευρωπαϊκή κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί για προσκλήσεις για το U15 Europe Youth Top 10».

Στο Μάλμε, αναφέρει πάντα το δημοσίευμα της ETTU, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού, τον Σεπτέμβριο του 2023, η ETTUθα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα κατάταξης και πώς θα υιοθετήσει το τελικό κείμενο του Κανονισμού (Rulebook) για το ETTU Ranking System. Γι’ αυτό όλα τα μέλη της ETTU, ομοσπονδίες/προπονητές/αθλητές καλούνται να στείλουν προτάσεις και παρατηρήσεις σε αυτό το εγχειρίδιο κανόνων μέχρι την 01/08/2023.

«Για το 2024 και το 2025 το πλάνο για το European Ranking έχει ως ακολούθως:

Ευρωπαϊκός πίνακας αξιολόγησης για άνδρες και γυναίκες:

Η χρήση του Europeanrankingως επίσημου Ranking για τα seeding lists θα γίνεται για τα ακόλουθα events:

European Individual Championships
Europe TOP 16 Cup
European U21 Championships
Europe Tour Events
European Ranking Sanctioned Events (International and Regional)
Χρήση επίσης του European ranking για τις λίστες προσκλήσεων στα ακόλουθα vents:

Europe TOP 16 Cup
European U21 Championships
European Youth Ranking for U13/U15/U17/U19

Στις νεαρές ηλικίες η χρήση του Europeanrankingως επίσημου Rankingγια τα seedinglistsθα γίνεται για τα ακόλουθα events:

European Youth Championships (Teams and Individual)
Europe Youth Series in all age categories
European Ranking Sanctioned Events (International and Regional)
Και χρήση του Europeanrankingγια τις λίστες προσκλήσεων στο ακόλουθο events:

Europe Youth Top 10».
Το τέλος της επαγγελματικής καριέρας της ανακοίνωσε η Σόλγια:

Την απόσυρσή της από την επαγγελματική καριέρα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Πετρίσα Σόλγια. Μόλις στα 29 της χρόνια η Γερμανίδα (γεννημένη τον Μάρτιο του 1994) πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών το 2020 έκανε γνωστό ότι σταματά από την εθνική ομάδα και την Μπουντεσλίγκα για να κοιτάξει τα επόμενα βήματα στη ζωή της.

Σε μακροσκελή ανάρτησή της τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι αποχωρεί απόλυτα γεμάτη και περήφανη με τα όσα κατάφερε και ότι θεωρεί πως έκανε την τέλεια καριέρα. Η αριστερόχειρας Σόλγια, που ασχολείται με το άθλημα από τα 5 της χρόνια, ευτύχησε να φτάσει σε υψηλές διακρίσεις σε όλα τα κορυφαία ραντεβού. Κατέκτησε με την εθνική Γερμανίας το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Ήταν 3η στο διπλό μικτό ανδρών-γυναικών στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2017 και του 2019.

Πέρα από το χρυσό μετάλλιο στο απλό γυναικών και αντίστοιχους τίτλους στις νεαρές ηλικίες, έχει πρωτιές και σε άλλα αγωνίσματα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες κατέκτησε δύο χρυσά στο ομαδικό, το 2015 και το 2019. Είναι δύο φορές νικήτρια του Ευρωπαϊκού Τοπ 16 (2019, 2020). Είχε φτάσει μέχρι και το νούμερο 13 της παγκόσμιας κατάταξης (τον Μάρτιο του 2016).

*Με τη Γερμανία έχει σχέση κι ένα πρωτοφανές σκηνικό στο τελικό στάδιο του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών. Δεν είναι μόνο ότι μετά τους ομίλους περάσαμε αμέσως στην 4άδα (και όχι σε προημιτελικά όπως κλασικά γινόταν), αλλά ότι όλες οι ομάδες των ημιτελικών προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Για να συμβεί αυτό βεβαίως, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων. Έτσι τα ζευγάρια της 4άδας είναι Μπορούσια Ντίσελντορφ-Νόι Ουλμ (σ.σ. πρώην κλαμπ του Παναγιώτη Γκιώνη και του Γιάννη Σγουρόπουλου αντίστοιχα) και Μιλχάουζεν- Σααρμπρίκεν.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ