Στη διεθνή συνάντηση για το περιβάλλον “Sport for Climate Action Signatory meeting”, που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) στο Wembley Stadium του Λονδίνου, στο πλαίσιο του “Sport Positive Summit 2022”, συμμετείχε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Την ΕΟΕ εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμός και Περιβάλλον κα Αλεξάνδρα Πάλλη, με όλους τους συμμετέχοντες να δεσμεύονται, στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή με τα Ηνωμένα Έθνη, για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΟΕ, των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών και άλλων αθλητικών φορέων και συζήτησαν θέματα αθλητισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, νέων τεχνολογιών στην προστασία του περιβάλλοντος, μείωσης αποτυπώματος του άνθρακα και του υδάτινου αποτυπώματος, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, ρόλου των αθλητών και των οπαδών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τους στόχους SDG των Ηνωμένων Εθνών, όπως σημειώνονται και στην Αρχή 6 των “Βασικών Καθολικών Αρχών της Καλής Διακυβέρνησης του Ολυμπιακού Κινήματος 2022” της ΔΟΕ.
Η κα Αλεξάνδρα Πάλλη συμμετείχε και σε δύο συζητήσεις με θέματα γύρω από τον αθλητισμό και τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. H πρώτη αφορούσε στην εκπομπή αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με μεγάλη συμμετοχή από το χώρο του ποδοσφαίρου, όπως η OYEΦΑ και ομάδες σαν την Λίβερπουλ και την Αστον Βίλα. Αναπτύχθηκαν οι οδηγίες και οι τρόποι μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος σε κάθε αθλητικό γεγονός και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εντατικοποίηση των προσπαθειών καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι υπάρχει υστέρηση στην επίτευξη των στόχων σε θέματα βιωσιμότητας.
Στη δεύτερη συζήτηση αναπτύχθηκαν εργαλεία ώστε οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να αντιληφθούν την έννοια και τη σοβαρότητα της βιωσιμότητας και επισημάνθηκαν οι προτεραιότητες και τα ζητούμενα. Ειδική αναφορά έκανε η ΔΟΕ στα πλαστικά και το μέταλλο και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον ως υλικά κατασκευής των περισσότερων οργάνων γυμναστικής και των αθλητικών ειδών.
Επίσης η κ. Πάλλη συμμετείχε στο “Asap Forum: Inspiring Sustainability in Sport”, που διεξήχθη στην Πράγα, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΕΟΕ και μέλους της Επιτροπής Βιωσιμότητας και Ενεργής Κοινωνίας των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.
Το Forum διοργανώθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Τσεχίας σε συνεργασία με άλλες πέντε Ολυμπιακές Επιτροπές, τη ΔΟΕ, τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και άλλους φορείς. Στη διάρκεια του Forum συζητήθηκαν στρατηγικές προσέγγισης της βιωσιμότητας στον αθλητισμό στη θεωρία και στην πράξη και οργανώθηκε ένα panel με στόχο τη συζήτηση όλων των μελών του ASAP project επί του θέματος.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μελέτη για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, όπου τα ταξίδια και οι μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον χώρο του αθλητισμού, συζητήθηκε ο ρόλος των ΜΜΕ και των συνεργαζόμενων εταίρων με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, στην πορεία του αθλητισμού προς τη βιωσιμότητα, ενώ έγινε και συζήτηση για τη βιωσιμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, με εκπροσώπους της Οργανωτρικής Επιτροπής “Παρίσι 2024”.
Η κ. Πάλλη παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις της ΕΟΕ και αναφέρθηκε στην ηχηρή φωνή των αθλητών που επηρεάζουν θετικά την κοινωνία. Πρότεινε επίσης το ετήσιο συνέδριο για τα θέματα αυτά να διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ.