fbpx

Χουν Σεν: “Οι άνθρωποι της Καμπότζης που επέζησαν της σφαγής ξανάχτισαν τον αθλητισμό”

Χουν Σεν: “Οι άνθρωποι της Καμπότζης που επέζησαν της σφαγής ξανάχτισαν τον αθλητισμό”

Στην κεντρική θέση που είχε ο αθλητισμός κατά την αναδόμηση της χώρας μετά την καταστροφική περίοδο του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ στάθηκε ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν.

Στο πλαίσιο του μεγάλου συνεδρίου των Ασιατικών Ολυμπιακών Επιτροπών στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πνομ Πεν, ο Σεν μίλησε για το τιτάνιο έργο της επιστροφής της χώρας σε μία ομαλή πορεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που έγιναν ώστε και ο αθλητισμός της Καμπότζης να επανέλθει, μετά τη γενοκτονία που υπέστη ο λαός της χώρας.

“Μετά την απελευθέρωση στις 7 Ιανουαρίου του 1979 ο λαός της Καμπότζης έμεινε με άδεια χέρια και τα πάντα ήταν ολοκληρωτικά κατεστραμμένα. Έτσι, οι άνθρωποι της Καμπότζης έκαναν σταδιακές προσπάθειες να ξαναχτίσουν τη χώρα σε όλους τους τομείς, ανάμεσα στους οποίος ήταν και ο αθλητισμός. Συγκέντρωσαν πρώην προπονητές και αθλητές οι οποίοι είχαν επιβιώσει της σφαγής, διοργάνωσαν αθλητικές δραστηριότητες και αναδόμησαν τον αθλητισμό της χώρας.

Εμείς, οι άνθρωποι της Καμπότζης, δουλέψαμε πολύ σκληρά για να ανακτήσουμε την ειρήνη. Χρειάστηκαν αίμα, δάκρυα, ιδρώτας και ανθρώπινες ζωές. Το πιο σημαντικό και δύσκολο εγχείρημα είναι να διατηρήσεις μακροχρόνια ειρήνη. Αυτό απαιτεί πολλή υποστήριξη από τους διεθνείς φίλους μας, οι οποίοι κατανοούν και αγαπούν την ειρήνη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουν Σεν.

Υπενθυμίζεται πως οι Ερυθροί Χμερ, με επικεφαλής τον Πολ Ποτ, κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπότζη το 1975 και τη διατήρησαν για σχεδόν τέσσερα χρόνια, ως τις αρχές του 1979. Σε αυτό το διάστημα προέβησαν σε συστηματική εξόντωση σημαντικού μέρους του πληθυσμού, ενώ γιγαντιαίες ήταν οι ανθρώπινες απώλειες από τον λιμό που προέκυψε όταν το καθεστώς προσπάθησε να επιβάλει αγροτικό μοντέλο κολεκτιβοποίησης.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίζεται κοντά στα 2.000.000, με την Καμπότζη να χάνει έτσι περίπου το 25% του πληθυσμού της.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ολυμπιακοί Αγώνες