fbpx

ΜακΛάουντ: “Θετικά σημάδια για τις γυναίκες από το καθεστώς των Ταλιμπάν”

ΜακΛάουντ: “Θετικά σημάδια για τις γυναίκες από το καθεστώς των Ταλιμπάν”

Ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής γυναικών και κοριτσιών στα αθλητικά δρώμενα του Αφγανιστάν εντοπίζουν οι αρμόδιοι της ΔΟΕ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τζέιμς ΜακΛάουντ, διευθυντής της επιτροπής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, ένας δηλαδή εκ των σημαντικότερων αρμόδιων στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια που έχουν εντοπιστεί στη διοίκηση της χώρας από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ΜακΛάουντ έφερε τη συμμετοχή 47 αθλητών του Αφγανιστάν στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης που διεξήχθησαν τον Αύγουστο στο Ικόνιο, όπου η πλειοψηφία των μελών της αφγανικής αποστολής ήταν γυναίκες.

“Αυτή τη στιγμή, πεποίθησή μας είναι πως χρειαζόμαστε διάλογο με όλες τις κυβερνήσεις, ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι με τις πολιτικές τους. Οφείλουμε να εγγυηθούμε πως όλες οι χώρες είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον να έρθουν πιο κοντά μέσω του αθλητισμού.

Έναν τέτοιο διάλογο έχουμε αυτή τη στιγμή με το καθεστώς των Ταλιμπάν, ώστε να εξασφαλίσουμε πως η πρόσβαση στον αθλητισμό είναι διαθέσιμη σε όλους και όλες. Αυτό δεν αφορά μονάχα στις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με όσα γίνονται αυτή τη στιγμή. Ίσως να προσέξατε πως στους πρόσφατους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης έστειλαν αποστολή με άνδρες αλλά και γυναίκες για να εκπροσωπήσουν το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι.

Η είσοδος της αποστολής του Αφγανιστάν στο στάδιο, στην τελετή έναρξης των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης.

Δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι το μοναδικό σημάδι που αρκεί να εστιάσουμε, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς την πρόσβαση που έχουν (οι γυναίκες και τα κορίτσια) στον αθλητισμό μέσα στη χώρα. Θα συντάξουμε μία αναφορά για να την καταθέσουμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ στο τέλος της χρονιάς, ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας”, ήταν τα λόγια του ΜακΛάουντ.

Υπενθυμίζεται πως το Αφγανιστάν είχε ουσιαστικά αποβληθεί από την Ολυμπιακή κοινότητα το 1999, λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής των γυναικών σε αθλητικά δρώμενα από το τότε καθεστώς των Ταλιμπάν. Συνέπεια αυτού ήταν η μη συμμετοχή της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Ο σημερινός ηγέτης των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Από το 2002 και την προηγηθείσα πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν λόγω της εισβολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η χώρα αποκαταστάθηκε στις τάξεις της ΔΟΕ. Ωστόσο, η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021 και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει θέσει ξανά τη ΔΟΕ σε επιφυλακή ως προς τη θέση των γυναικών και τη δυνατότητα πρόσβασής τους στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ολυμπιακοί Αγώνες