fbpx

Η ιστορία του Μοντέρνου Πεντάθλου

Η ιστορία του Μοντέρνου Πεντάθλου

Το μοντέρνο πένταθλο είναι ολυμπιακό άθλημα και συνδυάζει πέντε διαφορετικά αθλήματα: τη κολύμβηση, την ιππασία, τη ξιφασκία, τη σκοποβολή και το τρέξιμο. Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2021, μετά από αντιδράσεις για κακοποίηση αλόγων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε την αντικατάσταση της Ιππασίας από την Ποδηλασία μετά το 2024.

Η σύνθεση των αθλημάτων του Μοντέρνου Πεντάθλου αναπαριστούν έναν στρατιώτη στη πρώτη γραμμή του μετώπου. Αρχικά πολέμησε ως έφιππος (ιππασία) με το πιστόλι (σκοποβολή) και το ξίφος του (ξιφασκία). Όταν σκοτώθηκε το άλογο του, αναγκάστηκε να κολυμπήσει (κολύμβηση) και να τρέξει (ανώμαλος δρόμος) προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

1912

Το μοντέρνο πένταθλο συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Ολυμπιακών Αθλημάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης (1912).

1979

Ως άθλημα στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1979, ενώ τότε άρχισε η ανάπτυξη και η διάδοση του Μοντέρνου Πένταθλου.

2000

Μέχρι και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το μοντέρνο πένταθλο αντίκεται ως ανδρικό αγώνισμα. Από την Ολυμπιάδα του 2000 και έπειτα προστέθηκε και γυναικείο.

2001

Στην Ελλάδα το Μοντέρνο Πένταθλο υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου (ΕΟΜΟΠ) που ιδρύθηκε το 2001. Παλαιότερα υπαγόταν στον ΣΕΓΑΣ.

2021

Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από αντιδράσεις για κακοποίηση αλόγων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε την αντικατάσταση της Ιππασίας από την Ποδηλασία μετά το 2024.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μοντέρνο Πένταθλο