fbpx

Γκραν Πρι Αμερικής: Θρίαμβος για τον Άλεξ Ρινς και τη Honda! (vid)

Γκραν Πρι Αμερικής: Θρίαμβος για τον Άλεξ Ρινς και τη Honda! (vid)

Ο Άλεξ Ρινς ήταν ο μεγάλος νικητής του κυριακάτικου αγώνα του Γκραν Πρι Αμερικής, στην πίστα του Όστιν στο Τέξας. Ο Ισπανός αναβάτης της LCR Honda έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα, αξιοποίησε με τον βέλτιστο τρόπο τη συγκυρία της πτώσης του -ως εκείνη τη στιγμή πρωτοπόρου- Πέκο Μπανιάια και πανηγύρισε την έκτη νίκη της καριέρας του στο Moto GP.

Παράλληλα, αυτή ήταν και η πρώτη νίκη σε αγώνα για αναβάτη της Honda έπειτα από 539 ημέρες αναμονής. Η προηγούμενη φορά που αναβάτης της ιαπωνικής ομάδας είχε δει πρώτος την καρώ σημαία ήταν στο Γκραν Πρι Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, στις 24 Οκτωβρίου του 2021, με νικητή τον Μαρκ Μάρκεθ. Σημειώνεται πως αυτό ήταν και το 100ο βάθρο για την LCR Honda, στην ιστορία της στο Moto GP.

Τη δεύτερη θέση στον αγώνα κατέλαβε ο εντυπωσιακός Λούκα Μαρίνι, με τον Φάμπιο Κουαρταραρό να συμπληρώνει την τριάδα του βάθρου. Αρκετές ήταν οι σημαντικές πτώσεις, αφού πλην του Μπανιάια, οι Άλεξ Μάρκεθ, Χόρχε Μαρτίν, Τζακ Μίλερ και Μπραντ Μπίντερ δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ομαλά τον αγώνα τους.

Η εκκίνηση βρήκε τον Πέκο Μπανιάια να αξιοποιεί ιδανικά την pole position του, κρατώντας με άνεση την πρωτοπορία. Αντιθέτως, ο πρώτος γύρος αποδείχθηκε καταστροφικός για τους Άλεξ Μάρκεθ και Χόρχε Μαρτίν. Αμφότεροι οι Ισπανοί είχαν πτώση, μένοντας έτσι ουσιαστικά εκτός αγώνα.

Ωστόσο, ούτε για τον Αλέιξ Εσπαργκαρό ο πρώτος γύρος κύλησε ομαλά. Ο αναβάτης της Aprilia είχε γλίστρημα στη στροφή Νο12, με αποτέλεσμα να χάσει και αυτός τη μάχη για ένα καλό πλασάρισμα.

Με τον Μπανιάια και τον Άλεξ Ρινς να κρατούν σταθερά το 1-2, αυτός που έκανε την μεγάλη επέλαση για να ανεβεί τρίτος ήταν ο Τζακ Μίλερ. Αν και ο Αυστραλός εκκίνησε από την 10η θέση, ένα εντυπωσιακό ντερμαράζ επτά προσπερασμάτων τον ανέβασε σε θέση βάθρου μόλις στον 2ο γύρο.

Παρόλα αυτά και για τον Μίλερ το… όνειρο έσβησε νωρίς και άδοξα. Πέντε γύρους αργότερα και ενώ πίεζε τους Ρινς και Μπανιάια στο χρονόμετρο, ο αναβάτης της KTM έχασε την ισορροπία του και μαζί κάθε ελπίδα για να πάρει μία καλή θέση στην τελική κατάταξη του αγώνα.

Πριν καν από τα μισά του αγώνα όμως ήρθε μία άλλη πτώση που ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα. Ο πρωτοπόρος Πέκο Μπανιάια έκανε έναν λανθασμένο υπολογισμό, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία πάνω στην Ducati του και να βρεθεί στο έδαφος.

Ήταν ένα συμβάν σχεδόν όμοιο με την πτώση του στο βροχερό τερέν του Γκραν Πρι Αργεντινής, δύο εβδομάδες νωρίτερα. Αυτή η εξέλιξη άνοιξε φυσικά την… πόρτα της πρωτοπορίας στον Άλεξ Ρινς.

Στο μεταξύ, για την εργοστασιακή ομάδα της KTM το κακό… ξαναχτύπησε. Μετά τον Τζακ Μίλερ και ο έτερος αναβάτης της ομάδας, ο Μπραντ Μπίντερ, είχε πτώση από απώλεια ισορροπίας, μένοντας έτσι στις τελευταίες θέσεις.

Μπαίνοντας στο δεύτερο ήμισυ του αγώνα, ήρθε και ένα από τα πιο κομβικά προσπεράσματα. Ο Λούκα Μαρίνι έκανε την επίθεσή του, προσπέρασε τον Φάμπιο Κουαρταραρό και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, έχοντας πλέον μπροστά του τον Ρινς.

Παρά τις επιθέσεις του εντυπωσιακού Λούκα Μαρίνι, ως το φινάλε δεν άλλαξε κάτι, με τον Άλεξ Ρινς να πανηγυρίζει τη μεγάλη νίκη. Σημειώνεται πως ο Ισπανός είχε αντικρίσει πρώτος την καρώ σημαία πάλι στην πίστα του Όστιν, στον αγώνα του 2019.

Η τελική κατάταξη του Γκραν Πρι Αμερικής:

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μηχανοκίνητα